Κοροναϊός: Ποιες μάσκες γίνονται πιο αποτελεσματικές με τη χρήση

Κοροναϊός: Ποιες μάσκες γίνονται πιο αποτελεσματικές με τη χρήση

Κοροναϊός: Ποιες μάσκες γίνονται πιο αποτελεσματικές με τη χρήση

||

Αν θέλετε να αποκομίσετε την μέγιστη δυνατή προστασία από τις μάσκες που φοράτε έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, μην ελέγχετε μόνο το μέγεθός τους. Εξίσου σημαντικό είναι να βεβαιώνεστε πως αποτελούνται και από το κατάλληλο ύφασμα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Όπως εξηγούν, όλα τα υφάσματα δεν είναι τα ίδια, όσον αφορά την αντίδρασή τους στην υγρασία της αναπνοής. Κατ’ επέκτασιν, δεν είναι τα ίδια ούτε όσον αφορά την προστασία που παρέχουν έναντι του επικίνδυνου ιού. Μάλιστα ορισμένα δεν παρέχουν σταθερή προστασία, αλλά βελτιώνονται με τη χρήση!

Οι εν λόγω μάσκες, λένε, είναι οι βαμβακερές.

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, σε έρευνα που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι η διηθητική ικανότητά τους αυξάνεται με την υγρασία κατά 33%. Η ικανότητα αυτή αποτελεί δείκτη της αποτελεσματικότητάς τους στην δέσμευση των μορίων.

Η αύξηση της διηθητικής ικανότητας οφείλεται στο ότι το βαμβάκι είναι υδρόφιλο, επομένως προσελκύει το νερό. Κάθε φορά που εκπνέουμε, εκπέμπουμε μικρές ποσότητες νερού. Το νερό αυτό απορροφούν οι βαμβακερές ίνες και δημιουργούν υγρό περιβάλλον στο εσωτερικό της μάσκας.

Με αυτό τον τρόπο μια βαμβακερή μάσκα μετατρέπεται σε πιο αποδοτικό φίλτρο, σε σύγκριση με μια μάσκα που αποτελείται από συνθετικό ύφασμα, λένε οι ερευνητές.

Οι συνθετικές και οι χειρουργικές

Στο πλαίσιο της μελέτης εξέτασαν διάφορες μάσκες από συνθετικά υλικά, αλλά και τις κοινές χειρουργικές. Οι συνθετικές μάσκες είχαν φτωχή διηθητική ικανότητα σε σύγκριση με τις βαμβακερές.

Επιπλέον, η απόδοσή τους δεν βελτιωνόταν με την υγρασία.

Όσον αφορά τις χειρουργικές μάσκες, αυτές ήταν σχεδόν εξίσου διηθητικές με τις βαμβακερές. Ούτε αυτές όμως βελτιώνονταν με την υγρασία.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι μάσκες από βαμβακερό ύφασμα είναι καλύτερες απ’ ό,τι νομίζαμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Christopher Zangmeister, από το Εθνικό Ίδρυμα Προτύπων & Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ

Υγρασία και αναπνοή

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι η υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας δεν δυσκολεύει την αναπνοή. Ωστόσο αν η μάσκα βραχεί από εξωτερικά αίτια (π.χ. βροχή), τόσο μπορεί να παρεμποδίσει την αναπνοή. Γι’ αυτό οι ερευνητές λένε πως οι μάσκες πρέπει να αλλάζονται όταν βρέχονται εξωτερικά.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σε όσους φορούν μάσκες αλλά και στους επιστήμονες που προσπαθούν να τις βελτιώσουν.

«Για να κατανοήσουμε καλύτερα πως συμπεριφέρονται τα διάφορα υλικά στον αληθινό κόσμο, πρέπει να τα μελετάμε σε ρεαλιστικές συνθήκες», είπε ο Dr. Zangmeister.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση ACS Applied Nano Materials, αναφέρει το in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Σε κατεδαφίσεις 70 επικίνδυνων κτισμάτων προχωρά ο Δήμος Αθηναίων με τον Χάρη Δούκα να δηλώνει, μεταξύ άλλων ότι «σπάμε έναν κύκλο αδιαφορίας δεκαετιών». «Δεν μένουμε απαθείς απέναντι στον κίνδυνο. Κατεδαφίζουμε…

Ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2025 στον Δήμο Χαλανδρίου, την Τετάρτη 2 Ιουλίου, στις 21.00 με ένα ειδικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου έχοντας ήδη τιμήσει το…

Στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας του Περιφερειάρχη Αττικής με τον Δήμαρχο Χρήστο Αηδόνη βρέθηκε μεταξύ άλλων η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου στον Δήμο Παλλήνης. Με σταθερή στόχευση στην προώθηση έργων…