Κοροναϊός: Παγιώνεται στις 2.000 η νέα βάση κρουσμάτων – Αγώνας δρόμου να μην επιβεβαιωθούν οι εφιαλτικές προβλέψεις

Κοροναϊός: Παγιώνεται στις 2.000 η νέα βάση κρουσμάτων – Αγώνας δρόμου να μην επιβεβαιωθούν οι εφιαλτικές προβλέψεις

Κοροναϊός: Παγιώνεται στις 2.000 η νέα βάση κρουσμάτων – Αγώνας δρόμου να μην επιβεβαιωθούν οι εφιαλτικές προβλέψεις

||

Έντονη ανησυχία για σφοδρό τέταρτο κύμα του κοροναϊού, πιθανόν κι εντός του καλοκαιριού, εκφράζουν πλέον οι επιστήμονες, που μετά από μια περίοδο υποχώρησης της πανδημίας παρατηρούν ξανά αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών, η οποία βάζει και πάλι τη χώρα σε «επικίνδυνα μονοπάτια».

Από την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώνεται αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, που ανέβηκαν πάνω από τα 600, σε δύο ημέρες πέρασαν και το όριο των 700, με αποκορύφωμα το Σάββατο, που «σκαρφάλωσαν» σε λίγο περισσότερα από 1.000. Η νέα εβδομάδα ωστόσο που «ξημέρωσε» ήταν ακόμη πιο δύσκολη με τα επιδημιολογικά δεδομένα να εμφανίζουν χειρότερα εικόνα.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή, τα κρούσματα κυμαίνονται κοντά στις 2.000, αριθμός που τείνει πλέον να αποτελεί και το νέο ψυχολογικό όριο για τον ημερήσιο αριθμό μολύνσεων. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν μάλιστα οι εκτιμήσεις των ειδικών οι οποίες είναι απαισιόδοξες έως και εφιαλτικές για το προσεχές διάστημα.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, τα κρούσματα κοροναϊού τις επόμενες ημέρες θα ξεπερνούν τις 2.000 ημερησίως, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμη και τις 3.500 εντός του Αυγούστου, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Βέβαια, ένα στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δίνεται πλέον βάση είναι η πίεση στο Σύστημα Υγείας, την οποία αποτυπώνουν οι νοσηλευόμενοι και οι ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα εμβόλια ναι μεν έχουν μικρότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας στη μεταδοτικότητα αλλά εξακολουθούν να παρέχουν ισχυρή προστασία ενάντια σε σοβαρή νόσηση και νοσηλεία, όπερ σημαίνει ότι οι «σκληροί δείκτες» θα είναι αυτοί που θα δίνουν πλέον τον τόνο για την πορεία της πανδημίας

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως διαμηνύουν οι επιστήμονες, αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, με ταχεία αύξηση των εμβολιασμών και αυστηρό έλεγχο της τήρησης των μέτρων, δεν αποκλείεται να επανέλθουν ζοφερές εικόνες από το παρελθόν, με τους ανεμβολίαστους και τους νέους σε ηλικία να βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας μετάλλαξης.

Υπό το πρίσμα αυτό, αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας οι πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών για συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών αλλά και το «καυτό» θέμα της διαμόρφωσης των χώρων εστίασης, των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης σε αμιγείς Covid free χώρους για εμβολιασμένους πολίτες αλλά και σε μεικτούς χώρους. 

Σε 15 ημέρες θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε ότι είναι θέμα πλέον δύο εβδομάδων μέχρις ότου επικρατήσει τελικά η μετάλλαξη Δέλτα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε πως «η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε 15 με 30 δευτερόλεπτα από άτομο σε άτομο, σε αντίθεση με την αρχική μορφή του ιού που χρειαζόταν 15 λεπτά».

«Το επιδημιολογικό φορτίο σημειώνει ανοδική πορεία και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να φοράμε μάσκα και φυσικά πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι» είπε χαρακτηριστικά. 

2.500 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας  και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε πως «υπάρχουν εκτιμήσεις για 2.500-3.000 κρούσματα τον Αύγουστο, ωστόσο εμείς πιστεύουμε ότι θα πάμε γρηγορότερα εκεί, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται εγρήγορση και ίσως νέα μέτρα. Η Κύπρος έχει 900 κρούσματα καθημερινά και είναι 11 φορές μικρότερη σε πληθυσμό. Αν τα ανάγουμε στον πληθυσμό της Ελλάδας, είναι 10.000 κρούσματα και κάνει 41.000 τεστ».

Όπως είπε, έτσι που καλπάζει ο ιός, ίσως δούμε τον Αύγουστο πάνω από 3.000 κρούσματα. «Το ζήτημα είναι πώς θα επηρεάσουν το σύστημα υγείας» σημείωσε.

 

Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πιθανότητα 10% να νοσήσουν

Ως «μεγάλη» και «μη αναμενόμενη» χαρακτηρίζει την αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού η Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πιθανότητα 10% να νοσήσουν από τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Ο κόσμος πρέπει να προσέχει παντού. Τα παιδιά που πήγαν στα πάρτι και βγήκαν θετικά, παρόλο που στις οικογένειές τους ήταν εμβολιασμένοι, οι περισσότεροι νόσησαν. Όχι με βαριά συμπτώματα, αλλά έκαναν πυρετό. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή» σημείωσε.

«Είναι άλλο να μην έχεις εμβολιαστεί και να κολλήσεις και να βρεθείς σε ΜΕΘ και άλλο να έχεις εμβολιαστεί, να νοσήσεις και να είσαι σπίτι σου με πυρετό ή απλά συμπτώματα. Νοσούν τελείως διαφορετικά εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι» πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

Ταυτόχρονα, η γιατρός επισήμανε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι νέοι πριν τις διακοπές. «Η μετάλλαξη «Δέλτα» αναφέρεται στους νέους ανθρώπους, ηλικίας 14-25. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρώτα να εμβολιαστούν οι νέοι και μετά να πάνε διακοπές».

Σε ό,τι αφορά στο τείχος ανοσίας, τόνισε ότι αυτό πρέπει να είναι πάνω από 80%. «Το τείχος ανοσίας πρέπει να είναι 80% και πάνω. Γιατί έχουμε τις μεταλλάξεις. Γιατί η Δέλτα είναι 50-70% μεταδοτική», αναφέρει το in.gr

 

Στο επίκεντρο οι νέοι

Εξάλλου, για νέα έξαρση των κρουσμάτων με επίκεντρο τους νέους έκανε λόγο την Πέμπτη η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Η διάμεση ηλικία εντοπίζεται πλέον στα 23 έτη (σχεδόν μια δεκαετία σε δύο εβδομάδες), ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες 15-24. Πλέον είναι 9.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 4.000 είναι στην Αττική.

Η ίδια τόνισε ότι «ο συνωστισμός στη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο», σε αυτή την πανδημική έξαρση. Για να προσθέσει ότι ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νεότερους ανθρώπους, ηλικίας 25-55 ετών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε.

«Αυξήθηκαν τα τεστ λόγω της ανησυχίας του πληθυσμού αλλά και ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων. Διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευομένων» ανέφερε.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε πως κανείς από όσους νοσηλεύτηκαν το τελευταίο διάστημα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος. «Το 4ο κύμα θα είναι διαφορετικό, λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι» υπογράμμισε.

Μάλιστα, η κ. Παπαευγγέλου κάλεσε όλους τους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν προτού πάνε διακοπές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Πεντέλης συμμετείχε ενεργά στην πρώτη δράση εθελοντικής δενδροφύτευσης της νέας χρονιάς που διοργάνωσε ο ΣΠΑΠ – Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού, σε συνεργασία με…

Τα μέλη του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής που ανήκουν στις παρατάξεις «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και «Αυτοδιοικητική Συσπείρωση», με επιστολή τους στον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ, κ. Γιώργο Μαρκόπουλο, στις 13/1/2025,…

Σε λειτουργία τέθηκε ο Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης deiktesota.gov.gr, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας των Δήμων και Περιφερειών της χώρας, μέσω της άμεσης πρόσβασης όλων…