Σάρκα και οστά φαίνεται να παίρνει το lockdown «ακορντεόν» με την κυβέρνηση να παίρνει πίσω -σε κάποιες περιοχές- τα μέτρα που είχε εξαγγείλει τις προηγούμενες εβδομάδες για καταστήματα και σχολεία, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων και υπό τον φόβο για ένα τρίτο ακόμα πιο σφοδρό κύμα του φονικού ιού.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, πως ο υγειονομικός χάρτης επιστρέφει και πως η Ελλάδα χωρίζεται σε δυο περιοχές: Τις «κίτρινες», στις οποίες συνεχίζει να ισχύει ότι ίσχυε έως χθες και τις «κόκκινες» στις οποίες διάφοροι τομείς κάνουν ένα και ίσως… δυο βήματα πίσω.
Για παράδειγμα, στις «κόκκινες» περιοχές, ανάμεσα σε αυτές και η Αττική, τα μαγαζιά θα λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του click away και του click inside, ενώ όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια, ενώ τα Λύκεια θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.
Αναβρασμός στο εμπόριο, σε δραματική κατάσταση η εστίαση
Οι αποφάσεις αυτές έχουν προκαλέσει αναβρασμό στην αγορά των «κόκκινων» περιοχών, αφού η αύξηση των κρουσμάτων πιθανότατα θα καταστήσει επιτακτική την εκ νέου επιβολή σκληρότερων μέτρων, σε μια περίοδο που το λιανεμπόριο φαίνεται -παρά την έναρξη των εκπτώσεων- να μην βλέπει σημαντική ενίσχυση στα έσοδα.
Όλα αυτά, τη στιγμή που ο κλάδος της εστίασης παραμένει κλειστός για τρίτο μήνα. Φυσικά οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι της εστίασης βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και με το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού να πηγαίνει όλο και πιο πίσω, η επόμενη μέρα μοιάζει πιο αβέβαιη από ποτέ.
Μάλιστα, οι εστιάτορες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, θέλουν να παραδώσουν (σ.σ κυριολεκτικά) τα κλειδιά των καταστημάτων τους στο Μαξίμου…
Μάλιστα, την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί συλλογή κλειδιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης απ′ όλη την Ελλάδα, με σκοπό την παράδοσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και αντιπροσώπων της εστίασης απ′ όλη την Ελλάδα.
Σκοπός της δράσης, όπως σημειώνει η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων, είναι «η μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου».
Εξαντλημένοι οι πολίτες
Την ίδια στιγμή και οι πολίτες δείχνουν να έχουν εξαντληθεί από την πολύμηνη τήρηση των μέτρων.
Αυτό γίνεται αντιληπτό από τις εικόνες στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά και σε πάρκα και πλατείες όταν έχει ήλιο, μικροί και μεγάλοι έχουν κουραστεί από την κλεισούρα και προσπαθούν τηρώντας τα μέτρα, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον.
Παράλληλα, με τη συχνότητα που αλλάζουν τα μέτρα -κάτι που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα κάνει όσες φορές χρειαστεί, με γνώμονα πρώτα την υγεία- πολλοί ακόμα και σήμερα μπερδεύονται με το τι ισχύει για τις αγορές, τις μεταφορές με τα οχήματα, τα SMS και διάφορους άλλους τομείς.
«Δεν είναι πέντε αλυσίδες όλη η αγορά»
Σε έντονη διαμαρτυρία προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος υπογράμμισε πως «τρεις δρόμοι και πέντε αλυσίδες, δημιούργησαν λάθος εικόνα για έναν κλάδο με καταστήματα και επιχειρηματίες που σέβονται απόλυτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οδηγώντας στον άδικο διαχωρισμό του click away και click in shop, στις κόκκινες περιοχές».
Σε δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση των μέτρων που αφορούν στην αγορά, ο κ. Καφούνης υπογραμμίζει ότι το εμπόριο διεκδικεί την σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και την γενναία στήριξη των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Με την μάχη που δώσαμε, αποφύγαμε το καταστροφικό τρίτο lock down που προσπαθούσαν να μας επιβάλουν ειδικοί και μη και θα οδηγούσε σε οριστικό λουκέτο τις μισές επιχειρήσεις. Αποδείξαμε ότι το δίλημμα δεν είναι λιανεμπόριο ή δημόσια υγεία αλλά κλειστό λιανεμπόριο και όλοι οι υπόλοιποι τομείς ανεξέλεγκτοι και κρατήσαμε τις αγορές σε όλη την χωρά ανοικτές. Τρεις δρόμοι και πέντε αλυσίδες, δημιούργησαν λάθος εικόνα για έναν κλάδο με καταστήματα και επιχειρηματίες που σέβονται απόλυτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οδηγώντας στον άδικο διαχωρισμό του click away και click in shop, στις «κόκκινες» περιοχές.
Ως ο ισχυρότερος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, θα παραμείνουμε ισότιμα στο τραπέζι των προτάσεων, διεκδικώντας την σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα και βέβαια, την γενναία στήριξη των επιχειρήσεων που καταγράφουν τεράστιες απώλειες με ουσιαστική ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, διατήρηση της επιδότησης ενοικίων, χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρούς, επιδοτήσεις για εκσυγχρονισμό και βέβαια θαρραλέα ρύθμιση και κούρεμα του τεράστιου χρέους που έχουμε κρύψει κάτω από το χαλί».
Οι εστιάτορες θα δώσουν στο Μαξίμου… τα κλειδιά των καταστημάτων τους
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι εστιάτορες σκοπεύουν να παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους στο Μαξίμου.
Σκοπός της δράσης, όπως σημειώνει η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων, είναι «η μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου».
Πονοκέφαλος στους επιστήμονες
Όλα αυτά, τη στιγμή που οι επιστήμονες δηλώνουν κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι για το μέλλον της πανδημίας στη χώρα μας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξήγησε πως η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 4 με 5 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει μία σταθεροποίηση μέχρι τις 25 του ίδιου μήνα.
Ωστόσο, ο χειμώνας σε συνδυασμό με την αύξηση διασποράς του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα «εκτόξευση» κρουσμάτων στις αρχές του Μαρτίου. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι να μην ξεφύγουμε. Και αυτό είναι στο χέρι μας».
Από την πλευρά του ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας, χτύπησε καμπανάκι για πιθανή διασπορά του ιού, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την επόμενη στιγμή να ανατραπούν όλα.
Παράλληλα πρόσθεσε πως οι επιστήμονες δεν θα έχουν δισταγμό να κλείσουν ξανά τα σχολεία, ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Μιλώντας για την επαναλειτουργία των σχολείων και την απόφαση για το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων στις κόκκινες περιοχές -και επομένως και στην Αττική- ο Νίκος Σύψας εξήγησε ότι και σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια.
Από τη στιγμή που η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» ίσχυσε εκείνη η απόφαση, είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Επιπλέον, έκανε λόγο για επιδημική έκρηξη που ελλοχεύει. «Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα» υπογράμμισε.
«Εγώ θα επιθυμούσα να υπάρχει ένα καθολικό lockdown για δυο βδομάδες, μέχρι να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή» τόνισε.
Τέλος, ασταθείς επιδημιολογικά χαρακτήρισε τους επομένους δυο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ο καθηγητής, λέγοντας πως σίγουρα μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών.
Γεωργιάδης: Μπορεί να χρειαστούν πιο σκληρά μέτρα
Όλα αυτά τη στιγμή που ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν περαιτέρω και αυστηρότερα μέτρα, αν δεν τηρηθούν τα υφιστάμενα από τους πολίτες,
«Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, θα πάμε σε αυστηρότερο lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «κανένας μας δεν πίστευε ότι θα είχαμε απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς μέχρι το Μάιο».
«Θέλουμε με υγειονομική ασφάλεια να δίνουμε ανάσες στην αγορά», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης συμπληρώνοντας ότι «ο τζίρος την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος του λιανεμπορίου ήταν πολύ μεγάλος και παρουσίασε αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι».
Σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις και τη λήψη μέτρων, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αναπροσαρμόζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα και να δρα προληπτικά. «Εμείς ως κυβέρνηση θέλουμε να προηγούμαστε της πανδημίας και όχι να την ακολουθούμε» υπογράμμισε.
IN.GR