Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου έκρουσε χθες των κώδωνα του κινδύνου για Αττική, Θεσσαλονίκη και τέσσερις ακόμα περιοχές.
Αρχικά, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, δήλωσε πως η πορεία της είναι σταθερή τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Αναφερόμενη στα σχολεία, είπε έπειτα πως σχεδόν τέσσερις βδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά παραμένει σταθερός και αποτελεί το 28% του συνόλου των κρουσμάτων.
«Σήμερα, με τη βοήθεια των self test, οκτώ στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται πριν αναπτύξουν συμπτώματα» πρόσθεσε.
Οι περιοχές που ανησυχούν
Υψηλή θετικότητα στα εργαστηριακά αλλά και στα αυτοδιαγνωστικά τεστ παρατηρείται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές όπως είναι η Πιερία, η Δράμα, η Κοζάνη, η Καβάλα, η Ροδόπη, η Χαλκιδική, η Ξάνθη, η Λάρισα, οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την κ.Παπαευαγγέλου, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας -που συνοδεύεται με αύξηση νοσηλειών- σε Καστοριά, Πιερία, Καρδίτσα, Σέρρες.
Στην Αττική αν και το φορτίο είναι σταθερό, την εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε μικρή αύξηση σε βόρειο, νότιο και κεντρικό τομέα και θα παρακολουθείται στενά η πορεία της πανδημίας τις επόμενες μέρες.
Επίσης, σήμερα, από τα 20.000 ενεργά κρούσματα, τα 1.200 εντοπίζονται στη Λάρισα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν τις 3.000.
Η πληρότητα των ΜΕΘ COVID είναι στο 66% στην επικράτεια και έχει φτάσει το 94% στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε η ίδια, ένας στους τέσσερις Έλληνες άνω των 80 παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Στο τέλος, η ειδικός υπογράμμισε πως «οι εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν τις νέες οδηγίες, δεν πετάμε τις μάσκες, δεν εφησυχάζουμε».
in.gr