Κοροναϊός – Η χρονιά της Όμικρον – Αρκεί το 70% ανοσίας;

Κοροναϊός – Η χρονιά της Όμικρον – Αρκεί το 70% ανοσίας;

Κοροναϊός – Η χρονιά της Όμικρον – Αρκεί το 70% ανοσίας;

||

Με το ποσοστό του πληθυσμού που αναμένεται να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου να φτάνει στο 70%, η χώρα εισέρχεται μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη στη χρονιά της παραλλαγής Ομικρον.

Αρκεί η ανοσία;

Περισσότεροι απο 7.260.000 κάτοικοι έχουν κάνει την πρώτη δόση αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 79% του ενηλίκου πληθυσμού. Και όπως όλα δείχνουν, πριν τελειώσει ο ερχόμενος Ιανουάριος, το ποσοστό της ανοσίας θα είναι σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο, άγνωστο όμως αν θα αποδειχτεί και αποτελεσματικό απέναντι στη νέα παραλλαγή που ακόμη οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν. 

Δείχνοντας μεγαλύτερη πίστη στο εμβόλιο και λιγότερο στα παραδοσιακά μέτρα προστασίας όπως η μάσκα και οι αποστάσεις, νέες εφεδρείες επιστρατεύονται για την ανόρθωση του τείχους ανοσίας.

Ολες οι ηλικίες

Τα εμβολιαστικά κέντρα πλέον επισκέπτονται παιδιά και άνθρωποι κάθε ηλικίας. Ηδη ραντεβού για την πρώτη δόση έκλεισαν περισσότερα από 29.000 παιδιά ενώ οι Αρχές παρέλαβαν 60.000 δόσεις για τον σκοπό αυτό. 

Ο εμβολιασμός των παιδιών ξεκινά στις 15 Δεκεμβρίου ενώ την ίδια στιγμή ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις καταγράφονται για πρώτη και αναμνηστική δόση στους άνω των 60 ετών. Η πρώτη ηλικιακή ομάδα που ξεπέρασε το φράγμα του 90% των εμβολιασμένων είναι οι 75-79 ετών.

Υφεση

Τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας παρουσιάζει εγκράτεια, κάτι όμως που δεν αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των νεκρών, σχεδόν 100 πέθαναν και σήμερα, αλλά και μστων διασωληνωμένων ασθενών που ξεπέρασαν πάλι τους 700. 

Η ανησυχία των επιστημόνων είναι μεγάλη για την παραλλαγή Ομικρον που εξαπλώνεται ταχύτατα, έχει ήδη σαρώσει τη Βρετανία καθώς αντιστοιχεί στο 40% των νέων κρουσμάτων. Από αυτή τη φρενήρη μεταδοτικότητα, δεν θα εξαιρεθεί η Ευρώπη ούτε η χώρα μας, όπως εκτιμούν οι ειδικοί και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι το τείχος ανοσίας που ανεγείρεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς στη χώρα μας, θα αντέξει τη λοιμογόνο πολιορκία.

Εντατικές έρευνες

Ερευνες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη νέα παραλλαγή, γίνονται με εντατικούς ρυθμούς. Συνοψίζοντας τα τελευταία δεδομένα, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, επισήμανε ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες, μολύνσεις και θανάτους, αλλά υπάρχουν και τα ευχάριστα από τη Νότια Αφρική, που δείχνουν – προς το παρόν τουλάχιστον – ότι η νόσηση από την συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ηπιότερη από την Δέλτα.

Προσδοκίες

Βέβαια η κ. Θεοδωρίδου, έσπευσε να πει ότι αυτά αφορούν την μελέτη μικρού αριθμού ασθενών, 42 για την ακρίβεια οι οποίοι κατά τα δύο τρίτα βρέθηκαν τυχαία να έχουν covid, αλλά κανείς από αυτούς δε χρειάστηκε χορήγηση οξυγόνου.

«Προσδοκούμε ότι ο ιός δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, αλλά ακόμα είναι νωρίς να το πούμε, γιατί έχουν νοσήσει κυρίως νέοι, και δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει η μεταδοτικότητα της Όμικρον στους ηλικιωμένους» είπε Μ. Θεοδωρίδου. Και κάλεσε για μία ακόμη φορά όλους τους άνω των 60, να εμβολιαστούν με την πρώτη, την δεύτερη αλλά και την τρίτη δόση – την αναμνηστική – καθώς όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση, αυξάνει 25 φορές τον τίτλο των αντισωμάτων και μειώνει τη θνητότητα κατά 90%.

Η ίδια είπε, ότι σε όλες τις ηλικίες υπάρχει 20% μείωση του κινδύνου για σοβαρή νόσο εφόσον έχει γίνει η αναμνηστική δόση. Στο μεταξύ όμως, ακόμα και τρεις δόσεις του εμβολίου Covid-19 της Pfizer ενδέχεται να μην προστατεύουν από την Όμικρον στον ίδιο βαθμό που προστατεύουν από τη Δέλτα, δείχνουν δύο μικρές, αδημοσίευτες μελέτες.

Σύγκρουση αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν να έρχονται σε διαφωνία με προκαταρκτικά ευρήματα των Pfizer/BioNtech, τα οποία έδειξαν ότι οι τρεις δόσεις εμβολίου προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι της νέας παραλλαγής που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Σαβά στο Ισραήλ,  τα αντισώματα που προσφέρει η αναμνηστική δόση του εμβολίου mRNA εξουδετερώνουν την Όμικρον τέσσερις φορές λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι τη Δέλτα.

Αβεβαιότητα

Μπροστά σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, επιστήμονες και εταιρείες προκρίνουν την καθιέρωση και τέταρτης δόσης, κάτι το οποίο στην Ελλάδα δεν το αποκλείουν οι αρμόδιοι, τονίζοντας ότι  προς το παρόν μπορούν να γίνουν μόνο εικασίες γι’ αυτό και πως πιθανότατα η τέταρτη δόση, θα είναι μία δόση εμβολίου όπως αυτή της γρίπης και θα γίνεται ετήσια.

Πέντε στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 1.009 μολύνσεις και στη Θεσσαλονίκη 559. Τα κρούσματα της Ομικρον έφτασαν τα πέντε.

«Πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα δούμε περιστατικά στην κοινότητα, δυσεξήγητα, που σημαίνει ότι η Όμικρον είναι εδώ, έχει πάρει το δρόμο της και περιμένουμε να δούμε πόσο γρήγορα θα επικρατήσει» είπε  ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Αν για παράδειγμα βρούμε ένα κρούσμα σε ένα μαθητή ή σε έναν άνθρωπο που δεν έχει ταξιδέψει, τότε προφανώς αυτός κόλλησε στην κοινότητα, άρα ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας».

 

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Πεντέλης προχωράει στον δρόμο της αντιπλημμυρικής προστασίας και της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το κράτος, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων για…

Χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ο Δήμος Σαρωνικού έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφοντας τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων και ενός κοινοτικού κτίσματος του Δήμου…