Κοροναϊός – Η μετάλλαξη Δέλτα+ «χτύπησε την πόρτα» της Ελλάδας – Τα πρώτα κρούσματα και η ανησυχία των ειδικών

Κοροναϊός – Η μετάλλαξη Δέλτα+ «χτύπησε την πόρτα» της Ελλάδας – Τα πρώτα κρούσματα και η ανησυχία των ειδικών

Κοροναϊός – Η μετάλλαξη Δέλτα+ «χτύπησε την πόρτα» της Ελλάδας – Τα πρώτα κρούσματα και η ανησυχία των ειδικών

||

Σε συναγερμό έχει τεθεί η επιστημονική κοινότητα (και) στη χώρα μας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα+ καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν εντοπιστεί συνολικά 11 κρούσματα της νέας παραλλαγής του κοροναϊού, τα οποία ιχνηλατήθηκαν διάσπαρτα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ο κοροναϊός που μπήκε στη ζωή μας σε ολόκληρο τον πλανήτη το 2019 έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα πάνω από 4,5 εκατομμύρια θανάτους. Ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε απότομη άνοδο, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού, τον Μάιο του 2021.

Λίγους μήνες αργότερα, κι ενώ οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, έγινε γνωστό ότι έκανε την εμφάνισή της μία νέα μετάλλαξη, την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «AY.4.2» ή αλλιώς «Δέλτα+».

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του κοροναϊού, αλλά για υποστέλεχος της παραλλαγής Δέλτα. 

11 κρούσματα στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο επαναξιολόγησης δειγμάτων από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 στη χώρα μας, 11 δείγματα τα οποία με τα παλαιότερα δεδομένα ταξινομούνταν ως στέλεχος ΑΥ.4 (που ανήκει στο στέλεχος Δέλτα), πλέον με την τρέχουσα αναθεώρηση ταξινομούνται ως στέλεχος ΑΥ.4.2 (ονομαζόμενη και ως Δέλτα+).

Συνολικά, 364 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα ιχνηλατήθηκαν την περίοδο 13 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου στη χώρα μας, ενώ από την έναρξη του ελέγχου των δειγμάτων μέχρι σήμερα, η μετάλλαξη Δέλτα ιχνηλατήθηκε σε ποσοστό 33,02%,

Συνολικά, έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα 11.280 κρούσματα της ίδιας παραλλαγής, από τα οποία τα 4.419 εντοπίστηκαν στην Αττική. 

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η υποπαραλλαγή AY.4.2 μοιάζει να είναι 10-15% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα αλλά δε μπορεί να θεωρηθεί ακόμα υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, διεξάγεται έρευνα, για να διαπιστωθεί αν συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και αν είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Η AY.4.2 είναι μία από τις 45 υποπαραλλαγές που αποτελούν απόγονους της Δέλτα και έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο. Κουβαλάει δύο χαρακτηριστικές μεταλλάξεις (Y145H και A222V) στην πρωτεΐνη ακίδα, με την οποία ο ιός μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την Άλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήταν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές».

Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική. Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».

Η Κινέζα ιολόγος, Σι Ζενγκλί, διάσημη από την έρευνά της στους κοροναϊούς σε νυχτερίδες και γνωστή για το λόγο αυτό ως «γυναίκα νυχτερίδα», υποστηρίζει ότι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις και πως είναι θέμα χρόνου να συναντήσουμε μία πιο θανατηφόρα μετάλλαξη. a 470 Κοροναϊός – Η μετάλλαξη Δέλτα+ «χτύπησε την πόρτα» της Ελλάδας – Τα πρώτα κρούσματα και η ανησυχία των ειδικών

Τζουβελέκης: Τα εμβόλια καλύπτουν και την Δέλτα+ μετάλλαξη

Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Τα εμβόλια καλύπτουν και την Δέλτα+ μετάλλαξη, επεσήμανε ο Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Πατρών. «Ακόμη μελετάται. Είναι μια μικρή παραλλαγή της Δέλτα μετάλλαξης, δεν ξέρουμε εάν έχει μεγαλύτερη λοιμογόνο δράση ή μεταδοτικότητα» σημείωσε.

«Τα εμβόλια καλύπτουν τη Δέλτα μετάλλαξη, άρα καλύπτουν και τις μικρές παραλλαγές της» διευκρίνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Δεν ανησυχούν οι ειδικοί στην Οξφόρδη

Η παραλλαγή Δέλτα+ δεν είναι πιθανό να αλλάξει την εικόνα της πανδημίας, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης, Αντριου Πόλαρντ.

Η υπομετάλλαξη αυξάνεται και αντιπροσωπεύει περίπου το 6% όλων των αλληλουχιών που παράγονται, ανέφερε η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έχει χαρακτηριστεί ως «υπό διερεύνηση» ή «παραλλαγή ανησυχίας».

«Η ανακάλυψη νέων παραλλαγών είναι φυσικά σημαντικό να παρακολουθείται, αλλά δεν υποδηλώνει ότι αυτή η νέα παραλλαγή θα είναι η επόμενη που θα αντικαταστήσει τη Δέλτα» τόνισε ο Πόλαρντ στο ραδιόφωνο του BBC.

«Πράγματι, ακόμη και αν το κάνει, η Δέλτα είναι απίστευτα «καλή» στη μετάδοση σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό και μια νέα μπορεί να είναι λίγο «καλύτερη»⁣, αλλά είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά την εικόνα από εδώ που είμαστε σήμερα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…