Κοροναϊός: Γιατί η Επιτροπή είπε το «ναι» στον εμβολιασμό των εφήβων 15 έως 17 ετών – Πώς θα γίνεται, πότε ξεκινά

||

Ως ένα απαραίτητο στάδιο στον δρόμο προς την επίτευξη του πολυπόθητου τείχους ανοσίας λογίζεται πλέον -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς- ο εμβολιασμός πολιτών όλο και μικρότερων ηλικιών, τις οποίες άλλωστε πλήττουν ολοένα και περισσότερο οι μεταλλάξεις του κοροναϊού.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας, λόγω κυρίως της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα έχουν σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο και τις υγειονομικές αρχές της χώρας και καθώς πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας το οποίο, κατά κοινή παραδοχή των επιστημόνων θα είναι πιο επιθετικό από τα προηγούμενα ο εμβολιασμός των εφήβων κρίνεται επικτακτικός.

Τους λόγους πίσω από τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών ανέφερε η Πρόεδρός της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου  «το ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής» στους νέους που ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία.

 

Τα δεδομένα που αξιολόγησε η επιτροπή αφορούν:

-τον κίνδυνο νόσησης με COVID-19 στους κάτω των 18 ετών, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 14,1%
-τον κίνδυνο θνητότητας από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στο 1,2%, ενώ διερευνώνται οι επιπτώσεις από το post-covid σύνδρομο
-τη συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο των 12 – 17 ετών λόγω κορωνοϊού, η οποία εκτιμάται 2,5 – 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Αναλυτικά, από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα (παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθειες, νευρομυϊκά, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα), 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), το 5% χρειάστηκε διασωλήνωση ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.
-η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των εφήβων συγκριτικά με τις μικρότερες ηλικίες, η οποία απειλεί τους ευάλωτους πληθυσμούς στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Για τον εμβολιασμό των εφήβων που γεννήθηκαν πριν από τις 1/1/2006 από την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού με περαιτέρω οδηγίες τη Δευτέρα, θα γίνει χρήση των mRNA εμβολίων, τα οποία έχουν αποδειχθεί έως και 100% αποτελεσματικά σε παιδιά και εφήβους.

«Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ασφάλεια», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου επικαλούμενη ξανά στοιχεία από τις ΗΠΑ και μια πολυκεντρική μελέτη υπό δημοσίευση, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκαν μόλις 250 περιστατικά ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας σε σύνολο 8 εκατ. εμβολασμών με μία δόση σε παιδιά 12 – 17 ετών και σε 6 εκατ. με δύο δόσεις. Τα περιστατικά της σπάνιας αναφερόμενης ανεπιθύμητης ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους εφήβους

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό ανοίγει την επόμενη εβδομάδα και ραντεβού θα μπορούν να κλείσουν οι ανήλικοι που έχουν γεννηθεί πριν από τις 1/1/2006.

Όπως είπε ο κ.Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την προσεχή Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το κλείσιμο των ραντεβού, αλλά και για το πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

 

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες από τα εμβόλια mRNA

Όσον αφορά την καταλληλόλητα των εμβολίων για τους εφήβους, προέκρινε τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, τα οποία χρησιμοποιούνται σε χώρες που έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε εφήβους, όπως ο Καναδάς, αναφέρει το in.gr

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι η ασφάλεια των εμβολίων παρακολουθείται αυστηρά. Η ίδια αναφέρθηκε στις περιπτώσεις περιμυοκαρδίτιδας στα παιδιά 12 έως 17 ετών, τις οποίες χαρακτήρισε σπάνιες και ήπιες που δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων. Όπως τόνισε, είναι υπό δημοσίευση πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 21 Ιουνίου έγιναν 8 εκατ. δόσεις εμβολίου σε παιδιά 12-17 ετών και σε 6 εκατ. παιδιά έγιναν δύο δόσεις εμβολίου, εκ των οποίων εμφανίστηκαν μόνο 250 περιπτώσεις ήπιας αυτοιώμενης μυοκαρδίτιδας.

«Απαιτείται συνεχής επιτήρηση, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων όπως αναφέρουν και οι ερευνητές» πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/bbXr1oornq4 Στις πρόσφατες εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ο Ευάγγελος Αλμπάνης εξελέγη μέλος, ως προτεινόμενος από την Παράταξή του, ενώ έχει να επιδείξει -παρά το νεαρό της ηλικίας του- μία…

https://youtu.be/k1fIXgSAumw Αξιόλογος και αυθεντικός χοροδιδάσκαλος από την Κρήτη o Γιάννης Μεγαλακάκης. Με πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση της κρητικής παράδοσης, ο Γιάννης Μεγαλακάκης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του On Camera «Εν…

https://youtu.be/F94ngpOCEhM Την Παρασκευή 26/01/2024 το OnCamera.gr βρέθηκε στο National Event του Climate Pact. Στη κάμερα μας μίλησαν:H συντονίστρια της χώρας για την Ελλάδα για το EU Climate Pact και Διευθύνουσα…