Ένας χρόνος έχει περάσει από την εμφάνιση του κοροναϊού στην Ελλάδα και περίπου 14 μήνες από τη… φορά που ακούσαμε για πρώτη φορά το όνομά του. Σε αυτούς τους μήνες έχουμε μάθει πολλά για τον φονικό ιό που έχει φέρει τα πάνω – κάτω στις ζωές, για τον τρόπο μετάδοσής του, ενώ έχει δημιουργηθεί και το εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να τον «εξαφανίσει».
Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα σχεδόν καμία χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τον κοροναϊό, οδηγεί τις κυβερνήσεις στη λήψη μέτρων, τα οποία πολλές φορές είναι ακόμα πιο αυστηρά και από αυτά που περασμένου Μαρτίου, όταν υπό τον φόβο του αγνώστου οι κυβερνήσεις είχαν επιβάλλει πολύ «ακραία» -για τότε- μέτρα.
Ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2021, παρά τα αυστηρό πλαίσιο στην Αττική και σε πολλές ακόμη περιοχές, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ισχυρό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, «δείχνοντας» προς αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα.
Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων
Αναφερόμενη στην «έκρηξη» των κρουσμάτων, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης υπογράμμισε πως «το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται και έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 15 ημέρες».
«Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε, αγγίζοντας το 4%» τόνισε χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός» διευκρίνισε πάντως η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.
Αναφερόμενη στους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων, η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στον χειμωνιάτικο καιρό «που μας έκλεισε μέσα», αλλά και στη βρετανική μετάλλαξη που κάνει τον κοροναϊό να μεταδίδεται γρηγορότερα.
«Μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν διαφορετικό ιό» τόνισε. «Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την κόπωση των πολιτών, που οδήγησαν στη χαλάρωση και την ήδη μεγάλη διασπορά του ιού, έφεραν την αύξηση» υπογράμμισε η καθηγήτρια.
Ειδικότερα, δε, για τις μεταλλάξεις είπε ότι αυτές απασχολούν πολύ τους επιστήμονες, αλλά φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τον εμβολιασμό και η νοτιοαφρικανική μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από κάποια εμβόλια. Μιλώντας για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, είπε ότι είναι καινούργιο και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική μιλώντας για «την κυτταρική ανοσία» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, καθώς εξήγησε ότι αναπτύσσουν σημαντική άμυνα στον ιό «μέσω ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων».
Στο σημείο αυτό πάντως χαρακτήρισε εν μέρει αποτελεσματικά τα μέτρα που ελήφθησαν, λέγοντας: «Σκεφτείτε πού θα ήμασταν τώρα χωρίς αυτά. Αν δεν είχαμε εφαρμόσει τα μέτρα, θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη εικόνα. Η πλειοψηφία ακολουθεί τα μέτρα και δημιουργεί ένα τείχος προστασίας» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για άνισο αγώνα στην εποχή των μεταλλάξεων, αναφέρει το in.gr