Δύσκολες μέρες προμηνύουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα αλλεπάληλα μαύρα ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού όπως αυτό που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ με 6.808 μολύνσεις, 441 διασωληνωμένους και 42 θανάτους.
Κυβέρνηση και ειδικοί, φοβούνται για τον αντίκτυπο στο σύστημα υγείας -που ήδη πιέζεται, τονίζοντας για πολλοστή φορά την σημασία του εμβολιασμού.
«Όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς κανένα σύστημα διεθνώς δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ότι στις κόκκινες περιοχές, η αύξηση των μολύνσεων φτάνει το 500%.
Κάτι που κρούει πολλαπλά καμπανάκια κινδύνου, την ώρα που ολοένα και περισσότερες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ανεβαίνουν στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κίνδυνου. Στο κόκκινο βρίσκονται πλέον Ροδόπη, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Δυτική Αττική.
Οπως δείχνει και ο επιδημιολογικός χάρτης, από τις 50 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα οι 27 βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση τη Φλώρινα που βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και από αυτές οι 17 είναι οι πιο επιβαρυμένες και βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο».
Στοιχεία σοκ
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Οι τάσεις είναι αυξητικές για το το επόμενο διάστημα, ενώ δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα η κινητικότητα με τις παρελάσεις.
Τα στοιχεία για το τελευταίο 15νθημερο σοκάρουν καθώς αυξήθηκαν κατά:
- 60% τα νέα κρούσματα και
- 35% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μάλιστα 7 στους 10 που νοσηλεύονται είναι άνω των 55 ετών.
Επίσης διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας. Από αρχές Οκτωβρίου 1, 09% έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στο 1, 96% και τώρα σκαρφάλωσε στο 3, 36%.
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται επίσης, αύξηση των διασωληνώσεων κατά 15% και αύξηση των θανάτων κατά 19%, ενώ περισσότεροι από 350 πολίτες κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία καθημερινά.
Συναγερμός στο ΕΣΥ
Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, ότι η πλειοψηφία των θανάτων αφορά άτομα μεγάλης ηλικίας, με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανεμβολίαστους, αλλά εξήγησε ότι και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι. Μάλιστα αναφέρθηκε στον θάνατο 39χρόνου την Τετάρτη και ενός 27 χρόνου την Τρίτη.
Η υπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση των κλινών Covid στα νοσοκομεία της χώρας παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλά το ποσοστά των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται κυρίως στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία τους να είναι ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι.
Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι.
Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι. «Κανείς διασωληνωμένος σε ράντσο», δήλωσε η υπουργός, τονίζοντας όμως πως κανένα σύστημα υγείας δεν είναι ανεξάντλητο.
Τι συμβαίνει στα σχολεία
Σε ό,τι αφορά την διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η μεταδοτικότητα στα σχολεία και τα παιδιά δεν δείχνει να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την ίδια το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά δεν ξεπερνάει το 25%, ενώ το 30% των κρουσμάτων αφορά την ηλικιακή ομάδα 35-55.
«Η τήρηση των μέτρων και το συχνό testing στην εκπαίδευση φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έως τώρα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί περίπου 40.000 κρούσματα στις νεαρές ηλικίες μέχρι 17 ετών.
Κάτι που η επιστημονική κοινότητα δεν θεωρεί ανησυχητικό, αναφέροντας ότι η αύξηση αυτή αποδίδεται αφενός στους πολλούς ελέγχους και ακολουθεί τη γενικότερη πορεία της αύξηση των κρουσμάτων.
«Το εντατικό testing συμβάλλει στον έλεγχο της πανδημίας, όπως φάνηκε από τα σχολεία γι’ αυτό ζητήσαμε ως Επιτροπή να αυξηθεί το testing και στους ανεμβολίαστους», επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το τι φταίει που υπάρχει αυτή η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, είπε χαρακτηριστικά «ευθύνονται οι ανεμβολίαστοι και ο καιρός που μας έκλεισε στα σπίτια μας», προσθέτοντας ότι η Δέλτα μετάλλαξη του κοροναϊού μεταδίδεται πιο εύκολα γι’ αυτό και το νέο επιθετικό κύμα που καταγράφεται θα πρέπει να μας φέρει προ των ευθυνών μας.
Η κυρία Παπαευαγγέλου κατέληξε τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η τρίτη δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό και κάλεσε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών να κάνουν την τρίτη δόση.
Μεγάλη διασπορά στους χώρους εργασίας
Αξίζει τέλος να σημειωθεί η προειδοποίηση των ειδικών για τους χώρους εργασίας, στους οποίους, λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς, παρατηρείται αύξηση της μετάδοσης.
in.gr