Κολχικίνη: Ποιους ασθενείς ωφελεί – «Μην την παίρνετε προληπτικά» τονίζουν οι γιατροί

Κολχικίνη: Ποιους ασθενείς ωφελεί – «Μην την παίρνετε προληπτικά» τονίζουν οι γιατροί

Κολχικίνη: Ποιους ασθενείς ωφελεί – «Μην την παίρνετε προληπτικά» τονίζουν οι γιατροί

||

Ένα νέο όπλο κατά του κοροναϊού μπήκε πλέον στον πόλεμο κατά της φονικής πανδημίας. Ο λόγος για την κολχικίνη, το φθηνό χάπι που βρίσκουμε στο φαρμακείο με συνταγή γιατρού.

Η κολχικίνη πήρε το «πράσινο φως» από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και πλέον εντάσσεται στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Η είδηση οδήγησε πολλούς στην αναζήτηση του σκευάσματος στα φαρμακεία.

Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση από γιατρό και θα απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των μελετών ήταν εντυπωσιακά και πλέον το φάρμακο θα χορηγείται και σε ασθενείς που δε νοσηλεύονται, υπό μορφή χαπιού, μόνο με ιατρική συνταγογράφηση και εφόσον ο ασθενής έχει βρεθεί θετικός στον ιό με μοριακό τεστ.

Σύμφωνα με μελέτη Καναδών στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, η χορήγηση της κολχικίνης σε ασθενείς με Covid-19 μείωσε κατά 44% την θνητότητα, κατά 25% τις νοσηλείες, αλλά και κατά 50% την ανάγκη διασωλήνωσης των ασθενών.

Ποιοι ασθενείς θα λαμβάνουν κολχικίνη

Πρώτοι εντόπισαν τα οφέλη της κολχικίνης οι έλληνες επιστήμονες. Η ομάδα των ελλήνων γιατρών, γνωστοί και ως «Grecco 19», με τις μελέτες τους έφεραν την ελπίδα στη μάχη κατά του αόρατου εχθρού.

Το σκεύασμα βρίσκεται σε έλλειψη στα περισσότερα φαρμακεία, ενώ ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα οφέλη του φαρμάκου, τονίζονται ότι ο ασθενής θα μπορεί να το λαμβάνει μόνο έπειτα από ιατρική συνταγή.

Ελπίδα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού μέσω της κολχικίνης

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου μίλησε ο μέλος της επιτροπής που έτρεξε το θέμα από την πρώτη μέρα ο καρδιολόγος, κ. Δημήτρης Βραχάτης, για το θέμα της κολχικίνης.

«Η κολχικίνη είναι μία από τις θεραπείες που θα χρησιμοποιηθούν από εδώ και στο εξής στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κοροναϊό. Είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο και προσπαθούμε με αυτήν να μετριάσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά στον ιό» είπε ο κ. Βραχάτης.

«Ο γιατρός, για ανθρώπους που δεν χρειάζονται νοσηλεία αλλά νοσούν, θα κάνει συνταγογράφηση για την κολχικίνη για νοσηλεία κατ’ οίκον. Μαζί με τις μάσκες είναι το δεύτερο πιο φτηνό προϊόν που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά του ιού» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Μην παίρνετε προληπτικά κολχικίνη»

Φυσικά, όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακο, δεν πρέπει να το λαμβάνουμε χωρίς ιατρική συνταγή, ούτε προληπτικά. Αυτό προειδοποίησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε εξαιρετικά ευνοϊκά και πρωτοφανή τα αποτελέσματα της καναδικής μελέτης για τη χρήση του εν λόγω φαρμάκου σε όσους έχουν νοσήσει από Covid-19, καθώς προκύπτει 44% μείωση θνητότητας, 25% μείωση του ποσοστού εισαγωγής στα νοσοκομεία ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό αποφυγής της διασωλήνωσης.

Ο κ. Στεφανάδης τόνισε ότι πρόκειται για ένα φάρμακο 100 και πλέον ετών, σχετικά «αθώο» που χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Περιέγραψε επίσης ότι πρόκειται για ελληνική ιδέα που ξεκίνησε με τον καθηγητή κ. Δευτεραίο και επιβλέποντα τον ίδιο και οργανώθηκε μια μεγάλη ομάδα με πάρα πολλούς ερευνητές και με συμμετοχή 26 νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.

Τόνισε ότι η κολχικίνη πρέπει να χορηγείται σε όλους τους νοσούντες με κοροναϊό άνω των 60 εκτός αν υπάρχει κάποια από τις ελάχιστες αντενδείξεις. Η θεραπεία ξεκινά με πιο αυξημένη δόση τις πρώτες τρεις ημέρες και μια μικρή δόση των 0,5 ml για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Για τους ασθενείς κάτω των 60 χορηγείται μόνον εάν υπάρχει νόσημα που επιβαρύνει την υγεία τους, όπως διαβήτης, παχυσαρκία ή καρδιακή νόσος

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Οι Ελληνικοί Δήμοι το 2025 θα κληθούν να αξιοποιήσουν Ευκαιρίες και να διαχειριστούν Προκλήσεις για την Οικονομία, το Περιβάλλον και την Καινοτομία Το 2025 προμηνύεται ως μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις…

Το 2025 αποτελεί έτος-ορόσημο για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Δήμων, σε έναν κόσμο που απαιτεί αποτελεσματική, διαφανή και βιώσιμη διακυβέρνηση. Οι δήμοι βρίσκονται μπροστά σε αυξημένες απαιτήσεις και καλούνται να…

Με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος Αλίμου κ.Ανδρέας Κονδύλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πλημμυρίζει η Ποσειδώνος με λύματα αποχέτευσης. Χαρακτηριστικό των όσων λέει είναι ότι για…