Σε υγειονομικές «βόμβες» μετατρέπονται τα γηροκομεία της χώρας, καθώς αυξάνονται τόσο τα θύματα, όσο και τα κρούσματα κορωνοϊού,ενώ αυξάνεται η ανησυχία για τις κλειστές δομές της χώρας μετά το πρώτο κρούσμα που ανιχνεύθηκε στη Μόρια.
Η κατάσταση στους οίκους ευγηρίας έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, καθώς αυξάνονται οι ανθρώπινες απώλειες, ενώ καθημερινά προστίθενται γηροκομεία στην λίστα αυτών που μπαίνουν σε καραντίνα. Παράλληλα, μετά τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στον Βύρωνα όπου έχουν βρεθεί 33 θετικά κρούσματα ανάμεσα σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους γεγονός που οδήγησε στη λήψη μέτρων, συναγερμός σήμανε και στη Λέσβο καθώς αναγνωρίσθηκε ως θετικός στον κορωνοϊό και ήδη νοσηλεύεται, 40χρονος Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας, ο οποίος είχε φύγει από το νησί για την Αθήνα στις 17 Ιουλίου και επέστρεψε στην Μόρια, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου, όπου και διέμενε σε σκηνή. Ο 40χρονος έχει απομονωθεί, ενώ το ΚΥΤ τέθηκε σε καραντίνα για 14 μέρες.
Σε συναγερμό για τις κλειστές δομές
Τα δύο αυτά περιστατικά έχουν θέσει σε συναγερμό τον ΕΟΔΥ και επιδημιολόγους οι οποίοι τονίζουν τη σημασία της τήρησης των μέτρων στις κλειστές δομές προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού, ενώ στέκονται ιδιαίτερα και στην ασυμπτωματική παρουσία του ιού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για όσους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην επιστροφή του στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα κρούσματα στις κλειστές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, τονίζοντας ότι τέσσερις εστίες υπερμετάδοσης ξέσπασαν σε οίκους ευγηρίας, μόνο τον Αύγουστο. Ο κ. Τσιόδρας επίσης, θέλοντας να εξηγήσει πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός για τους ηλικιωμένους έφερε το παράδειγμα γιατρού που μπαίνει στο χειρουργείο χωρίς να έχει ακολουθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες με αποτέλεσμα να μολύνει το τραύμα του ασθενούς.
Νέος θάνατος ασθενούς από το Ασβεστοχώρι
Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα των θυμάτων από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι, προστέθηκε την Τετάρτη ένας ακόμη πολίτης. Πρόκειται για έναν 81χρονο με καρδιολογικά προβλήματα, που απεβίωσε χθες στο ΑΧΕΠΑ. Οι νεκροί από το συγκεκριμένο γηροκομείο έχουν φτάσει τους 22 πλέον ενώ συνολικά στη χώρα τα θύματα του ιού ανέρχονται σε 275.
Κορωνοϊός: 19 κρούσματα και καραντίνα σε γηροκομείο στο Μαρούσι
Ηδη έχουν μεταφερθεί οι ασθενείς σε νοσοκομεία της Αθήνας, με την Πολιτική Προστασία να ανακοινώνει τα εξής μέτρα:
Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00.
Παραμένει η ανησυχία για το γηροκομείο στο Μοσχάτο
Σε καραντίνα παραμένουν και οι τρόφιμοι στο γηροκομείο του Μοσχάτου όπου 28χρονη νοσηλεύτρια βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Η 28χρονη που είχε παρουσιάσει πυρετό, βρέθηκε θετική στο τεστ και ενημέρωσε τους επικεφαλής του γηροκομείου, το οποίο μπήκε αμέσως σε καραντίνα, ενώ έγινε και η ιχνηλάτηση των επαφών της.
Να τονιστεί ότι εστία κορωνοϊού είχε εντοπιστεί και στο γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου» όπου 15 ηλικιωμένοι που διέμεναν στο Ιδρυμα βρέθηκαν θετικοί, καθώς και επτά άτομα από το προσωπικό. Από το συγκεκριμένο γηροκομείο στον Εύοσμο εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο εισαγγελέας είχε ζητήσει προκαταρκτική εξέταση για τη διασπορά του ιού.
Μιχαηλίδου: Οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία να προσέχουν στη δημόσια ζωή τους
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφερόμενη στους οίκους ευγηρίας, τόνισε την σημασία του να είναι προσεκτικοί οι υπάλληλοι των δομών στην προσωπική τους ζωή, ώστε να μην μεταφέρουν τον κορωνοϊό εντός των δομών.
«Εφαρμόζουμε τα νέα αυξημένα πρωτόκολλα, έτσι ώστε εργαζόμενοι και διοικήσεις να προστατεύσουμε όσο καλύτερα γίνεται τους φιλοξενούμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τα νέα πρωτόκολλα, είναι πολύ επιφυλακτικοί στη δημόσια ζωή τους και οι περισσότεροι από αυτούς προσπαθούν και τηρούν αυτό που ζητούμε, δηλαδή τη χρήση των προστατευτικών μέτρων και μετά την εργασία τους», είπε αρχικά και συνέχισε: «Τους ζητούμε τη χρήση μάσκας και εκτός δομής και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε ως κεντρική κυβέρνηση και ως υπουργείο Εργασίας, διότι γνωρίζουμε, ότι ιδιαίτερα σε αυτές τις δομές των ευάλωτων συμπολιτών μας, έχουν αυξημένες ευθύνες».
Αρκουμανέας: Εντατικοί έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας
Εντατικοί έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Όπως επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Αρκουμανέας, προτεραιότητα για τον ΕΟΔΥ αποτελούν και όλες οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων οπού έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν εντολής και της αρμόδιας Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου.