Την έξοδο των πυρόπληκτων στο Μάτι από τις κατασκηνώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στον Αγ. Ανδρέα «δείχνει», για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση.
Στην εγκατάσταση της Αεροπορίας, στο Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας, στο Ζούμπερι, ήταν καταγεγραμμένα 150 άτομα και έχουν μείνει μέχρι σήμερα περίπου 25. Τους είχαν υποσχεθεί ότι θα μένανε μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους. Τώρα τους διώχνουν. Στην ουσία γίνεται έξωση αυτών των ανθρώπων και η Πολιτεία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη στέγασή τους σε χώρους που θα είναι αξιοπρεπείς και μέχρι το χρονικό διάστημα που θα αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα σπίτια τους.
Το θέμα της παραμονής τους είχε φέρει στη Βουλή με Ερώτησή του το ΚΚΕ αφού τον Δεκέμβρη του 2020 η διοίκηση του στρατοπέδου της Αεροπορίας είχε ζητήσει την απομάκρυνσή τους, όπως και το 2021. Σε αυτήν επισημαίνονταν ότι «στις κρατικές ελλείψεις και καθυστερήσεις που προϋπήρχαν, ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα, εξαιτίας και της πανδημίας, που κάνουν ακόμη πιο χρονοβόρες τις απαραίτητες διαδικασίες που σχετίζονται με τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων, όπως είναι η απόκτηση των δικαιολογητικών από μια σειρά αρμόδιες υπηρεσίες (γραφείο Κτηματογράφησης, Υποθηκοφυλακείο, Α.Α.Δ.Ε. κλπ.), καθώς και η σύνταξη σχεδίων και δικαιολογητικών από ιδιώτες μηχανικούς. Επίσης η αγορά νέας κατοικίας είναι πολύ δύσκολη να πραγματοποιηθεί με δεδομένη την κατάσταση από το πρώτο και δεύτερο lockdown.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι νομοθετικές εκκρεμότητες που υπάρχουν όσον αφορά το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πληγείσας περιοχής στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου, αλλά και της εφαρμογής αυτών που αναφέρονται σχετικά με το δασικό χαρακτήρα εκτάσεων στο Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι κλπ. (Ν4685/20 αριθ. 102 ΦΕΚ 92Α).
Είναι απόλυτα λογικό, οι ελάχιστες φιλοξενούμενες οικογένειες σε αυτές τις δομές να ζητάνε παράταση της φιλοξενίας.
Παράλληλα, παρέμβαση για το πρόβλημα αυτό έχει πραγματοποιήσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Μαραθώνα.