«Κίνδυνοι και απειλές για τον Δήμο Μαραθώνα».

«Κίνδυνοι και απειλές για τον Δήμο Μαραθώνα».

«Κίνδυνοι και απειλές για τον Δήμο Μαραθώνα».

Το Σάββατο, 21/10/2023, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των «Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα» στην φιλόξενη αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου η διάλεξη του κ. Γιάννη Στεργιόπουλου, πτυχιούχου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Αρχιτέκτονα Τοπίου ΜΑ (University of Sheffield) με τίτλο: «Πολιτιστική και φυσική κληρονομιά: κίνδυνοι και απειλές για τον Δήμο Μαραθώνα».

Η εργασία πρωτοπαρουσιάστηκε ως «Διάλεξη 9ου εξαμήνου» της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών με επιβλέποντα Καθηγητή τον κ. Νίκο Αναστασόπουλο.
Ο ομιλητής ενημέρωσε για τις τρεις λεκάνες νερού που απειλούν την περιοχή (Ραπεντώσα, Χάραδρος, Μυρτιά), υπογράμμισε την ανθρώπινη επέμβαση στη φυσική ροή πολλών ρεμάτων, με σκοπό την ανέγερση οικιών και επιχειρήσεων και μίλησε για τις συνεχείς πιέσεις από περιβαλλοντικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους, που ευνοούν την υλική φθορά και την οικολογική υποβάθμιση των πολιτιστικών αγαθών, αλλά που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν την μερική ή και την πλήρη καταστροφή τους. Επίσης, ενημέρωσε για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Ανάμεσα στο ακροατήριο της κατάμεστης αίθουσας ήταν οι: Άρης Παπουτσής, επικεφαλής της παράταξης «Εμείς», Βασίλης Αχλάδης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες εν δράσει», Εμμανουέλα Τερζοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Γη και Ελευθερία» του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, μέλη περιβαλλοντικών συλλόγων όμορων Δήμων («Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας» και άλλοι), ο επιβλέπων Καθηγητής Νίκος Αναστασόπουλος (ΕΜΠ), η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής Στέλλα Ραυτοπούλου, ο Διευθυντής του Λυκείου Μαραθώνα Περικλής Καλατζής και πλήθος άλλων, ενδιαφερόμενων πολιτών.

Τον ομιλητή σύστησε και διηύθυνε την συζήτηση που ακολούθησε, ο Πρόεδρος των «Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα» Μάρτιν Κρέεμπ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…

https://youtu.be/B9Rw2Vz6abY «Ζωντανός θρύλος» στον χώρο της, κρίνοντας από τις δεκάδες σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις, η συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Mideast Travel ενός από τα μεγαλύτερα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία της Ευρώπης,…