Τα πολιτιστικά μνημεία της Γης κινδυνεύουν καθημερινά από τις έντονες επιπτώσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως επίσης και η συχνή κακοκαιρία. Oι πυρκαγιές, η διάβρωση των ακτών, οι πλημμύρες, οι βροχοπτώσεις που είναι διαφορετικές συγκριτικά με το παρελθόν, η αυξημένη ζέστη, ειδικά σε συνδυασμό με την υγρασία, όπως και άλλα φυσικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν δραματικά την εικόνα των μνημείων.
Καθημερινά οι αρχαιολόγοι που ασχολούνται με την συντήρηση τους έρχονται συνέχεια αντιμέτωποι με νέα αποτελέσματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή από το πώς επιδρά στη στατικότητα τους όσο και πόσο επηρεάζετε η συνολική τους οντότητα καθώς και το πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Η Ελλάδα είναι γεμάτη αρχαιολογικούς χώρους που χρειάζονται επιμέλεια και προστασία.
Η Αθήνα, οι Μυκήνες, η Βεργίνα, οι Δελφοί, όπως και πάρα πολλά ακόμη, φιλοξενούν αρχαιολογικούς χώρους ανεκτίμητης αξίας που χρειάζονται προσοχή, καθώς είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές και κλιματικές συνθήκες.
Καθώς φιλοξενούμε έναν αστείρευτο πλούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, βρισκόμαστε διαρκώς στην πρώτη γραμμή των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019 για τη Δράση για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, η Αθήνα έχει προχωρήσει σε πρόταση για συντονισμένη δράση, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού έχει συγκροτήσει μια διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά μνημεία της χώρας.