Καθημερινές συνήθειες υγιεινής που μειώνουν τις πιθανότητες να νοσήσουμε

Καθημερινές συνήθειες υγιεινής που μειώνουν τις πιθανότητες να νοσήσουμε

Καθημερινές συνήθειες υγιεινής που μειώνουν τις πιθανότητες να νοσήσουμε

||

Ιδιαίτερα αυτόν τον χειμώνα με την πανδημία του κοροναϊού να απειλεί την υγεία μας, η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης ρουτίνας υγιεινής είναι πιο επιτακτική και χρήσιμη από ποτέ. Ας δούμε λοιπόν ποιες συνήθειες καθημερινής υγιεινής μειώνουν τις πιθανότητες να νοσήσουμε.

 *Διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά

Το τακτικό και σωστό πλύσιμο χεριών είναι ίσως η πιο σημαντική συνήθεια υγείας και υγιεινής που μπορούμε να έχουμε, αφού συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη ασθενειών και στην αποτροπή της εξάπλωσης των μικροβίων.

Πότε και πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας

Ο καθαρισμός των χεριών μπορεί να βοηθήσει στη μη εξάπλωση τον μικροβίων και των ιών. Αρκεί βέβαια να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σωστά.

Πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

⦁ Μόλις επιστρέψουμε στο σπίτι

⦁ Αφού φυσήξουμε τη μύτη μας, φτερνιστούμε ή βήξουμε

⦁ Αφού χρησιμοποιήσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

⦁ Προτού και αφού χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα

⦁ Προτού και αφού φάμε

Πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

1. Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό, κλείνουμε τη βρύση και απλώνουμε σαπούνι.

2. Τρίβουμε τα χέρια μας μεταξύ τους, φροντίζοντας να καθαρίζουμε με σαπούνι όλες τις περιοχές: τις παλάμες μας, το πάνω μέρος των χεριών, ανάμεσα από τα δάχτυλά μας και κάτω από τα νύχια μας.

3. Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα σε αυτή τη διαδικασία καθαρισμού. Ενα tip για να υπολογίσουμε σωστά τον χρόνο, είναι να τραγουδήσουμε από μέσα μας το «Happy Birthday» από την αρχή ως το τέλος για 2 φορές.

4. Ξεπλένουμε τα χέρια μας με νερό.

5. Στεγνώνουμε τα χέρια μας με μια καθαρή πετσέτα.

Όταν είμαστε έξω…

Δεδομένου ότι δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να πλύνουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι, πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας στην τσάντα μας αντιβακτηριδιακά μαντίλια.

Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα μαντίλια είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για την προστασία μας ενάντια στο νέο κοροναϊό, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε προμηθευτεί μαντίλια με ισχυρό ποσοστό αιθυλικής αλκοόλης, τα οποία έχουν επιστημονικά αποδεδειγμένη δράση κατά του SARS-CoV-2. Μάλιστα, για να μην ερεθίσουμε το δέρμα των χεριών μας, καλό είναι να επιλέξουμε αντιβακτηριδιακά μαντίλια με γλυκερίνη.

* Φοράμε μάσκα

Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και είναι βασικό μέτρο περιορισμού της διασποράς της λοίμωξης.

Πώς θα χρησιμοποιήσουμε σωστά τη μάσκα

1. Πλένουμε τα χέρια μας ή χρησιμοποιούμε αντιβακτηριδιακό μαντίλι αμέσως προτού φορέσουμε τη μάσκα και μόλις την αφαιρέσουμε.

2. Βεβαιωνόμαστε ότι η μάσκα καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πιγούνι μας χωρίς να αφήνει κενά. Δεν αγγίζουμε ποτέ τη μάσκα όσο τη φοράμε καθώς μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό στα δάχτυλά μας.

3. Όταν πρέπει να βγάλουμε τη μάσκα μας, την αποθηκεύουμε προσωρινά σε ειδική θήκη ώστε να μην έρθει σε επαφή με άλλα αντικείμενα.

4. Απορρίπτουμε τη μάσκα σε κλειστό κάδο κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.

5. Δεν αγγίζουμε το μπροστινό μέρος της μάσκας καθώς θεωρείται μολυσμένο.

6. Δεν χρησιμοποιούμε για δεύτερη φορά τη χειρουργική μάσκα. Αν χρησιμοποιούμε υφασμάτινη μάσκα, φροντίζουμε να την πλένουμε καθημερινά στους 60 – τουλάχιστον – βαθμούς Κελσίου με απολυμαντικό απορρυπαντικό και να την αφήνουμε να στεγνώσει. Eπειτα, τη σιδερώνουμε και τη φοράμε.

* Τηρούμε αποστάσεις

Η χρήση της μάσκας είναι ένα απαραίτητο και σημαντικό μέτρο για την προστασία μας ενάντια στον κοροναϊό, ωστόσο πρόκειται για ένα συμπληρωματικό μέτρο που δεν υποκαθιστά καίριας σημασίας προληπτικά μέτρα όπως η τήρηση απόστασης.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες επίσημες οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), πρέπει να τηρούμε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούμε αποστάσεις;

Η εξάπλωση του νέου κοροναϊού προκύπτει όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει και σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη του εκτοξεύονται στον αέρα και προσγειώνονται στα στόματα ή στις μύτες των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά του. Τα σταγονίδια μπορούν επίσης να εισπνευστούν στους πνεύμονες. Σχετικές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν έχουν συμπτώματα (ασυμπτωματικοί ασθενείς) πιθανότατα παίζουν επίσης ρόλο στην εξάπλωση του COVID-19.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό προτού μάθουν ότι τον έχουν, είναι σημαντικό να μένουμε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από τους άλλους, ακόμη κι αν εμείς – ή οι άλλοι – δεν έχουμε συμπτώματα.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε;

Όπως αναφέρεται στο vita.gr: Ο τακτικός καθαρισμός των χεριών, η χρήση προστατευτικής μάσκας και η τήρηση αποστάσεων αποτελούν το βασικό τρίπτυχο κανόνων υγιεινής που μας προστατεύει από τα μικρόβια και τους ιούς. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς.

⦁ Φτερνιζόμαστε και βήχουμε με προσοχή

Τα μικρόβια ταξιδεύουν πολύ μακριά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με ένα χαρτομάντιλο ή έστω με το εσωτερικό του αγκώνα μας εάν δεν μπορούμε να βρούμε ένα χαρτομάντιλο αρκετά γρήγορα.

⦁ Δεν αγγίζουμε μάτια, στόμα και μύτη

Τα μικρόβια μεταδίδονται εύκολα μέσω των βλεννογόνων στα μάτια, στη μύτη και στο στόμα. Αποφεύγουμε λοιπόν να αγγίζουμε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη μας με βρώμικα χέρια και πλένουμε τα χέρια μας αμέσως αφού τα αγγίξουμε.

⦁ Αερίζουμε επαρκώς τους κλειστούς χώρους

Φροντίζουμε να αερίζονται επαρκώς οι κλειστοί χώροι. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τα αυτοκίνητα (πέρα από το να φοράμε μάσκα, έχουμε και ανοιχτά παράθυρα όταν βρισκόμαστε σε αυτοκίνητο ή ταξί με κάποιον που δεν ανήκει στην οικογένειά μας), αλλά και για τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη θέτοντας τα πάγια αιτήματα των δημοτών για τον Δήμο Ωρωπού για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε όλη την…

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο Δημαρχείου Κρωπίας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο τρίγωνο Ελλάδα – Τουρκία -Κύπρος» με κεντρικό ομιλητή τον…

Με τη συμμετοχή γονέων, παιδιών και εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου, εκδήλωση με θέμα την παιδική σεξουαλική κακοποίηση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Παιδείας και Νέας Γενιάς…