Κατανάλωση τυριού και κρέμας πλούσιων σε λιπαρά συνδεδεμένη με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Κατανάλωση τυριού και κρέμας πλούσιων σε λιπαρά συνδεδεμένη με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Μια εκτενής σουηδική μελέτη ρίχνει φως στο γεγονός ότι όχι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν την ίδια επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση τυριών και κρέμας πλούσιων σε λιπαρά φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Η μελέτη και τα ευρήματα

Η πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, εξετάζει τη διαφορά στην επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στον μακροχρόνιο κίνδυνο άνοιας. Η άνοια αποτελεί μια αυξανόμενη παγκόσμια πρόκληση δημόσιας υγείας, με νέα κρούσματα να εμφανίζονται κάθε λίγα δευτερόλεπτα και την προοπτική να τριπλασιαστούν οι περιπτώσεις μέχρι το 2050.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την έρευνα Malmö Diet and Cancer (MDC), που περιλάμβανε ενήλικες ηλικίας 45 έως 73 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν από το 1991 έως το 1996. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη διατροφής με τη βοήθεια ενός έγκυρου μεθόδου, που περιλάμβανε ημερολόγιο τροφίμων και λεπτομερή διατροφική συνέντευξη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ταξινομήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: γάλα, ζυμωμένα γαλακτοκομικά, τυρί και κρέμα, με περαιτέρω διαχωρισμό ανάλογα με την περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Αποτελέσματα και ανάλυση

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι τη διάγνωση άνοιας, τον θάνατο, την μετανάστευση ή την ολοκλήρωση της παρακολούθησης το Δεκέμβριο του 2020, με τη μέση διάρκεια παρακολούθησης να είναι περίπου 25 χρόνια. Από τους 27,670 συμμετέχοντες, οι 3,208 διαγνώστηκαν με άνοια κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες τυριού πλούσιου σε λιπαρά (≥50 g/ημέρα) είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τις χαμηλότερες ποσότητες (≤15 g/ημέρα). Παρόμοια, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ≥20 g/ημέρα κρέμας πλούσιας σε λιπαρά παρουσίασαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με τους μη καταναλωτές.

Διαφορές στις υποκατηγορίες της άνοιας

Όταν αναλύθηκαν οι υποκατηγορίες άνοιας, η κατανάλωση τυριού πλούσιου σε λιπαρά παρουσίασε τη μεγαλύτερη αντίστροφη συσχέτιση με τη αγγειακή άνοια (VaD). Επίσης, η κατανάλωση κρέμας πλούσιας σε λιπαρά σχετίστηκε αρνητικά με την νόσο Alzheimer (AD) και τη VaD.

Αντίθετα, τα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως το χαμηλό λιπαρό τυρί και το γάλα, δεν παρουσίασαν σημαντική συσχέτιση με τον κίνδυνο άνοιας. Αυτά τα ευρήματα ενδέχεται να προσφέρουν νέες προοπτικές για τη διατροφή και την πρόληψη της άνοιας, υποδεικνύοντας ότι η επιλογή των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr