• ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ
    • EU Climate Pact
    • Who is Who
    • ΓΕΓΟΝΟΤΑ OnCamera
    • Εν Αρχή ην ο Λόγος
    • Creative Projects
    • Ρεπορτάζ – Επικαιρότητα
    • Πρόσωπα & Γεγονότα
    • ΕΡΓΟΡΑΜΑ
    • Μιλάμε…ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΤΑΖ
    • Αντικριστά
    • Παράγοντες
    • Μικροσκόπιο
    • Μυστικά του επιχειρείν
    • Πριν… μιλήσει η Κάλπη!
    • Φίλοι των ζώων
    • Άλλες Εκπομπές
  • Projects VR360
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
oncamera logo
Home»ΕΙΔΗΣΕΙΣ»ΕΛΛΑΔΑ»Καριέρα εκτός, αλλά η σκέψη εντός
ΕΛΛΑΔΑ

Καριέρα εκτός, αλλά η σκέψη εντός

By NEWS ROOM05/12/2021No Comments
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
||
||
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Τέσσερις ιστορίες. Τέσσερις διαφορετικές γυναίκες. Είναι εργαζόμενες με επιστημονική κατάρτιση και έχουν εργαστεί ή συνεχίζουν να εργάζονται εκτός συνόρων.

Αυτές οι γυναίκες μιλούν στα «ΝΕΑ» και διηγούνται γιατί μετακόμισαν εκτός Ελλάδας, αλλά και γιατί κάποιες επέλεξαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μεταφέρουν τις σκέψεις ενός «Ελληνα του εξωτερικού» και συγκρίνουν την ελληνική αγορά εργασίας με εκείνες του εξωτερικού.

Αντιγόνη Σαμαρά: «Ναι, θα γυρνούσα στην Ελλάδα και το σκέφτομαι»

Η Αντιγόνη μένει ακόμα στην Αγγλία. Εφυγε πριν από κάποια χρόνια και δηλώνει ευχαριστημένη που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Το μυαλό όμως είναι στην Ελλάδα και πλέον βρίσκεται σε σκέψεις να επιστρέψει. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και όταν κατάλαβε ότι η επαγγελματική αποκατάσταση στον κλάδο δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση αποφάσισε να ψάξει για μεταπτυχιακά στην Αγγλία. Αναζητώντας το κατάλληλο αντικείμενο έστειλε αιτήσεις σε διάφορα πανεπιστήμια και έγινε δεκτή από το London School of Economics and Political Science και έτσι έφυγε για την Αγγλία το 2016.

«Δεν πίστευα ότι θα έμενα μετά, αλλά τα γεγονότα με διέψευσαν. Αποφάσισα να ψάξω για δουλειά και βρήκα την πρώτη μου σε μία εταιρεία Wealth Management στο κομμάτι του HR. Σήμερα, έχοντας αλλάξει δύο δουλειές, δουλεύω στον τομέα του Artificial Intelligence στο ίδιο αντικείμενο. Είμαι πραγματικά ευγνώμων που έμεινα και δούλεψα στην Αγγλία, γιατί νιώθω πως άνοιξε ένας άλλος κόσμος επαγγελματικά και προσωπικά» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η Αντιγόνη.

Περιγράφοντας την αγορά εργασίας λέει ότι σε μία εταιρεία στην Αγγλία είσαι κομμάτι ενός μωσαϊκού διαφορετικών επαγγελματιών, οπότε μοιραία νιώθεις πως η άποψή σου μετράει το ίδιο, ακόμα κι αν την εκφράζεις σε κάποιον ανώτερό σου στην ηγεσία. Οι εργασιακές συνθήκες είναι πολύ καλές, όχι εύκολες και στο κομμάτι της επαγγελματικής εξέλιξης, σου δίνονται ευκαιρίες και οι φιλοδοξίες σου ακούγονται.

Σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα απαντά ότι «αν με ρωτούσατε δύο χρόνια πριν, δεν ξέρω αν θα σας έλεγα το ίδιο». Εξηγεί ότι η πανδημία έθεσε νέες προτεραιότητες και τονίζει πως «ναι, θα γυρνούσα στην Ελλάδα» και υπογραμμίζει ότι «με φοβίζει το γεγονός ότι δεν έχω εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα, αλλά ούτε στην Αγγλία είχα και τα κατάφερα».

Κατερίνα Καραμήτρου: «Ο επαναπατρισμός δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου»

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις νέων ανθρώπων που η καριέρα στο εξωτερικό παραμένει η απόλυτη επιλογή. Η Κατερίνα δηλώνει ευχαριστημένη με την αγορά εργασίας και περιγράφει μία ενδιαφέρουσα οπτική. Εχει μεταπτυχιακές σπουδές στο University College London (UCL) πάνω στο Drug Discovery and Pharma Management, μένει στο Λονδίνο και εργάζεται ως Healthcare / Life sciences Consultant στην IQVIA.

Μετά το πέρας των προπτυχιακών σπουδών, άσκησε το επάγγελμα του χημικού για έναν χρόνο ως υπάλληλος του τμήματος Ερευνας και Ανάπτυξης σε ελληνικό όμιλο μέχρι που τον Σεπτέμβριο του 2019 μετέβη στο Λονδίνο για το μεταπτυχιακό της. Εκεί απέκτησε ένα ευρύ πεδίο γνώσεων όχι μόνο για τη φαρμακευτική βιομηχανία και τις ερευνητικές / εμπορικές διαδικασίες που χρειάζεται ένα φάρμακο για να βγει στην αγορά, αλλά και στις εργασιακές επιλογές που έχει κάποιος με παρόμοιο υπόβαθρο.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» η Κατερίνα, τα ελληνικά πανεπιστήμια αν και χρηματοδοτούν την έρευνα τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο, δεν συνδέονται με την αγορά εργασίας δίνοντας στους τελειόφοιτους συγκεκριμένο φάσμα για την επαγγελματική πορεία που μπορούν να ακολουθήσουν, και σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με όσους είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Με το ξέσπασμα της πανδημίας «επέστρεψα στην Ελλάδα για το τελευταίο εξάμηνο του μεταπτυχιακού μου αφού τα μαθήματα έγιναν διαδικτυακά και παράλληλα με το μεταπτυχιακό μου εργάστηκα για κάποιον καιρό στην Ελλάδα, στον τομέα πωλήσεων εργαστηριακού εξοπλισμού».

Τονίζει λοιπόν ότι «ο συνδυασμός των γνώσεών μου και των πλεονεκτημάτων της χώρας μας – οικογένεια, φίλοι, τρόπος ζωής – έκαναν πιο εύκολη την απόφαση να δουλέψω στην Αθήνα. Ωστόσο, οι χαμηλές απολαβές, το εργασιακό κλίμα, ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας από τους εργοδότες και οι λιγοστές ευκαιρίες εξέλιξης με ώθησαν στην απόφαση του να ψάξω για δουλειά στο Λονδίνο. Επειτα από ενάμιση χρόνο εργασίας στο Λονδίνο και συγκρίνοντας τα υπέρ και τα κατά των δύο χωρών, ο επαναπατρισμός δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου», αναφέρει η Κατερίνα.

Ηλιάνα Παπαδημητρίου: «Με οδήγησε σε κάτι ακόμα πιο δημιουργικό»

Η Ηλιάνα επέστρεψε στην Ελλάδα με αφορμή την πανδημία. Οταν ξέσπασε, άρχισε να επιδεινώνεται και τονίζει ότι αυτό τη φόβισε αρκετά. Ο επικεφαλής της εταιρείας όπου δούλευε την παρότρυνε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συνεχίσει εργασία εξ αποστάσεως.

Στην αρχή, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ», αναφέρει ότι «ήμουν αρκετά απογοητευμένη και στενοχωρημένη που άφησα το όνειρό μου να ζήσω και να εργαστώ στο εξωτερικό. Ωστόσο, αυτό με οδήγησε σε κάτι ακόμα καλύτερο και πιο δημιουργικό, καθώς συνεχίζω να δουλεύω για τη συγκεκριμένη εταιρεία, βρήκα δεύτερη full time εργασία στην Ελλάδα, ως DevOps Engineer σε ελληνική εταιρεία και ξεκίνησα μεταπτυχιακό το οποίο και ολοκληρώνω σύντομα». Δηλώνει ότι οι διαφορές που βλέπει δουλεύοντας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι προφανώς η μισθολογική διαφορά, η ευελιξία στα ωράρια αλλά και στις παροχές και οι τεράστιες τεχνολογικές γνώσεις που αποκτάς δουλεύοντας για μία εταιρεία του εξωτερικού.

Η Ηλιάνα σπούδασε στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Λίγους μήνες προτού ξεσπάσει η πανδημία, τον Ιανουάριο, αποφάσισε να αφήσει την Ελλάδα και να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και η εταιρεία που εργαζόταν σχεδιάζει περίπλοκα δικτυακά συστήματα.

Βασιλική Τσουτσάνη: «Πήρα την απόφαση να ψάχνω δουλειά στην πατρίδα μου»

Η Βασιλική σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κάρντιφ στην Ουαλία και μετέπειτα έκανε το μεταπτυχιακό στη Σχολική Ψυχολογία στο UCL στο Λονδίνο. Οταν ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό παρέμεινε στο Λονδίνο δουλεύοντας σε ένα σχολείο για παιδιά με αυτισμό. Και τονίζει ότι «έλαβα συστηματική εκπαίδευση σε σύγχρονες μεθόδους θεραπείας παιδιών στο φάσμα του αυτισμού και πήρα αρκετή εμπειρία».

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» αναφέρει ότι «με τη σκέψη πως μελλοντικά θα ήθελα να ζήσω στην Ελλάδα όπου βρισκόταν και όλη η οικογένειά μου – και με αφορμή τους πρώτους μήνες της πανδημίας όπου τα πράγματα ήταν αρκετά απρόβλεπτα – πήρα την απόφαση να αρχίσω να ψάχνω δουλειά στην πατρίδα μου».

Οπως τονίζει δεν δυσκολεύτηκε να βρει άλλη εργασία, οπότε τον Σεπτέμβριο 2020 μετακόμισε μόνιμα στην Ελλάδα. Από τότε έως και σήμερα εργάζεται σε ένα ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης για παιδιά και εφήβους με δυσκολίες στην επικοινωνία και κυρίως παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.

«Μια κύρια διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες όπου έχω δουλέψει», όπως τονίζει, «αποτελούν οι παροχές του κράτους στις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες. Πιο συγκεκριμένα, η αγγλική κυβέρνηση παρείχε αρκετό χρηματικό ποσό το οποίο κάλυπτε όλα τα δίδακτρα των παιδιών στο σχολείο όπου δούλευα. Ενώ αρκετές φορές μου λείπει η ζωή μου στο Λονδίνο και η ανεξαρτησία μου εκεί απολαμβάνω τη δουλειά μου με τα παιδιά στην Ελλάδα και τους εξαιρετικούς συναδέλφους μου οι οποίοι εργάζονται με πολύ μεράκι και όρεξη να προσφέρουν», αναφέρει η Βασιλική.

 

in.gr

ΚΑΡΙΕΡΑ ΝΕΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
NEWS ROOM

Related Posts

delivery Έκτακτα μέτρα αύριο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λόγω καύσωνα

Έκτακτα μέτρα αύριο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λόγω καύσωνα

21/07/2025
ellines panepistimiakoi sti lista me ti megaluteri epirroi 2.w hr Έρχονται διορισμοί με νέα κριτήρια στο Δημόσιο για τους αποφοίτους νέων τμημάτων ΑΕΙ

Έρχονται διορισμοί με νέα κριτήρια στο Δημόσιο για τους αποφοίτους νέων τμημάτων ΑΕΙ

20/07/2025
viasmos 3 Το Έγκλημα ως Θέαμα: Η Υπόθεση Μουρτζούκου και η Ευθύνη των ΜΜΕ

Το Έγκλημα ως Θέαμα: Η Υπόθεση Μουρτζούκου και η Ευθύνη των ΜΜΕ

16/07/2025

Comments are closed.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Μια διαφορετική συνέντευξη με τον Παύλο Μαρινάκη, στο WebTV OnCamera.gr, με τη δημοσιογράφο Εβίτα Χρυσολούρη.

📺 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε μια συνέντευξη που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Μιλά για επικοινωνία και πολιτική, για τις αξίες που τον καθοδηγούν, για τη σχέση πολίτη – εξουσίας – νόμου, για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και για το αν ο πολιτικός σήμερα μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητος ή είναι απλώς ένα προϊόν επικοινωνίας.

🔍 Ποιος είναι πίσω από τον θεσμικό ρόλο;
💬 Πόσο χώρο έχει η προσωπικότητα στην πολιτική;
🤖 Τι ρόλο παίζει η τεχνολογία στην εικόνα της εξουσίας;

Μια συζήτηση με βάθος, ειλικρίνεια και ουσία. Μην τη χάσετε!
Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες ασφάλεια, ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός. - Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός. 
Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Γεωργόπουλος μιλάει στο OnCamera.gr στην εκπομπή Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη για τις σημαντικότερες προκλήσεις που απασχολούν την πόλη. την βελτίωση της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο και τις στρατηγικές για την ενίσχυση του πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής. Τα τρία ζητήματα που έχουν προτεραιότητα στην πόλη, όπως είπε, είναι η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής και η ενίσχυση της πολιτιστικής βιομηχανίας.

Ο Δήμαρχος παρουσίασε επίσης τη θέση της δημοτικής αρχής για την όδευση των πετρελαϊκών αγωγών μέσα από τον οικιστικό ιστό και τις βιομηχανικές ζώνες της πόλης, επισημαίνοντας την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων. Ταυτόχρονα , αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του λιμανιού και στη συμβολή του στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η συζήτηση κάλυψε και το μέλλον της πόλης, με έμφαση στη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ η βιωσιμότητα των πολιτιστικών δράσεων που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του τίτλου "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες ασφάλεια, ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός.

Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στη  Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη. - Η Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη φιλοξενεί στο OnCamera.gr τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Κλεάνθη Βαρελά, έναν άνθρωπο με σημαντική πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενεργό ρόλο στα ζητήματα που απασχολούν τη Δυτική Αττική. 
Συζητήσαμε τις προκλήσεις και τις προοπτικές , την περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και την ασφάλεια της περιοχής.

Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στη Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη.

Περισσότερα βίντεο

ΑΡΧΕΙΟ ΕΜΠΟΜΠΩΝ

  • Μιλάμε Χωρίς Μοντάζ
  • Who is Who
  • Creative Projects
  • Πριν μιλήσει η Κάλπη
  • Παράγοντες
  • Μικροσκόπιο
  • Αντικριστά
  • Μυστικά του Επιχειρείν
  • ΕΡΓΟΡΑΜΑ
  • Ρεπορτάζ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Ερευνα - Αν.Εκπαίδευση
  • Περιβάλλον
  • Τεχνολογία
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Ελλάδα
Facebook Youtube

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σχετικά με το κάναλι
  • OnCamera promo kit
  • Τηλ. κέντρο 210 8056324
  • Γενικό email info@oncamera.gr
  • Θέματα ύλης press@oncamera.gr
  • Δ/νση Στούντιο: Λ.Μαραθώνος 77, Πικέρμι, 19009

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Loading

© 2024 – OnCamera.gr SA – Designed by AVMap GIS SA