Βασιζόμενη σε μελέτες της τελευταίας δεκαετίας, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας αναγνώρισε τη διάρκεια του ύπνου ως νέο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η διάρκεια του ύπνου περιλαμβάνεται πλέον σε ερωτηματολόγιο οκτώ σημείων για την εκτίμηση του κινδύνου.
Η νέα λίστα δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Circulation, επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, και αντικαθιστά το ερωτηματολόγιο επτά σημείων που χρησιμοποιούταν από το 2010.
Πέρα από τη διάρκεια ύπνου, το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει και τις αρχικές κατηγορίες: διατροφή, φυσική δραστηριότητα, έκθεση στη νοκοτίνη, δείκτης μάζας σώματος, λιπίδια του αίματος, επίπεδα γλυκόζης και αρτηριακή πίεση.
«Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης» δήλωσε ο δρ Εντουάρντο Σάντσεζ, αρμόδιος της Ένωσης για θέματα πρόληψης. Τα νοσήματα αυτά είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων στην καρδιά και τα αγγεία.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, οι ενήλικες χρειάζονται κάθε μέρα 7-9 ώρες «ποιοτικού ύπνου», ο οποίος περιλαμβάνει τη φάση του βαθέος ύπνου. Οι άνθρωποι που ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να έχουν έλλειψη αυτής της φάσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από υπέρταση και αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα καρδιοπάθειας.
Όσον αφορά τους άλλους παράγοντες κινδύνου, οι ενημερωμένες οδηγίες έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις τροποποιηθεί.
- Τα λιπίδια του αίματος πρέπει να μετρώνται ως τα επίπεδα της μη HDL χοληστερόλης αντί ως επίπεδα ολικής χοληστερόλης. Η HDL είναι η λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη που μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισπδίου.
- Η έκθεση στη νικοτίνη περιλαμβάνει πλέον το παθητικό κάπνισμα και το άτμισμα.
- Η μέτρηση του σακχάρου του αίματος επεκτείνεται ώστε να περιλαμβάνει μέτρηση της αιμοσφαιρίνης A1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαρίνη), εξέταση που δίνει εικόνα για τα επίπεδα σακχάρου το προηγούμενο τρίμηνο.
in.gr