Προσοχή στην εισπνοή του αέρα από τους πολίτες των περιοχών της βορειοανατολικής Αττικής, που κάηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, συνιστά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου σε συνέντευξη που έδωσε στο ACTION24.
Όπως είπε, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που δημιουργήθηκαν από τις φωτιές και τις αύσεις δέντρων αλλά κυρίως υλικών απο τις βιοτεχνίες χημικών που κάηκαν, έχουν μικρή διάμετρο και μπορούν να ταξιδέψουν αρκετά μακριά από το χώρο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και επομένως «ειδικά την περιοχή των Αθηνών όλοι θα πρέπει να προσέχουμε».
«Ο αέρας που αναπνέουμε τώρα είναι πιο τοξικός και πιο μολυσμένος από πριν, διότι έχουμε και τις καύσεις των δέντρων, αλλά έχουν καεί όπως είδαμε και βιοτεχνίες, επομένως μπορεί να υπάρχουν και άλλες ουσίες οι οποίες να είναι τοξικές», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου μιλώντας στο Action 24.
Στις επόμενες ημέρες η κατάσταση του αέρα θα βελτιωθεί
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, μέσα στις επόμενες ημέρες η κατάσταση του αέρα θα βελτιωθεί, ωστόσο μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει όλοι να ακολουθούν τις οδηγίες της πολιτείας.
Βασικές οδηγίες είναι να παραμένουν οι πολίτες σε κλειστούς χώρους με φυσιολογική θερμοκρασία και κλειστά παράθυρα και να αποφεύγουν τις δραστηριότητες και τη σωματική εργασία σε εξωτερικούς χώρους.
Επίσης συνίσταται η χρήση μάσκας, όχι η χειρουργική αλλά η ασφαλείας, καθώς καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα, προστατευόμαστε από την εισπνοή του μολυσμένου αέρα.
Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ασθενείς με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, άσθμα, καρδιοπάθειες ενώ όσοι αισθανθούν δυσφορία ή δυσκολεύονται να αναπνεύσουν θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους.