Καλάβρυτα: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα

Καλάβρυτα: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα

Καλάβρυτα: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα

Η 81η επέτειος από το Ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα μία από τις πιο τραγικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τιμάται σήμερα με επετειακές εκδηλώσεις.

Η σφαγή, που διαπράχθηκε από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδήγησε στον θάνατο περίπου 800 ανδρών και αγοριών και στην ολοσχερή καταστροφή της πόλης.

Καλάβρυτα: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943 (βίντεο)

Οι επετειακές εκδηλώσεις

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Γιαπρακάς το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Καλαβρύτων πολυαρχιερατική θεία λειτουργία και το μνημόσυνο για τους φονευθέντες της 13ης Δεκεμβρίου προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγο, ενώ συλλειτούργησαν και πολλοί ακόμη Μητροπολίτες.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ έξω από το μητροπολιτικό ναό των Καλαβρύτων βρέθηκαν και μαθητές σχολείων της περιοχής κρατώντας αντιναζιστικά πανό.

Καλάβρυτα: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943 (βίντεο)

Η σφαγή των Ναζί – Ιστορικό

Παράλληλα το ρολόι της εκκλησίας παραμένει σταματημένο στην ώρα που έγινε το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων το οποίο όσα χρόνια και αν περάσουν δεν πρόκειται να ξεχαστεί.

Ήταν η ώρα δυόμιση της 13ης Δεκεμβρίου, όταν οι Ναζί πέρα από το κάψιμο των σπιτιών σκότωσαν εν ψυχρώ όλους τους άντρες από 14 ετών και άνω, εκτελώντας τους σε αντίποινα για τον θάνατο κάποιων Γερμανών στρατιωτών από αντάρτες της περιοχής.

Καλάβρυτα: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943 (βίντεο)
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης εκπροσώπησε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε: «Σαν σήμερα συνετελέσθη στα Καλάβρυτα το μεγαλύτερο και ειδεχθέστερο έγκλημα των Γερμανών κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Η πληγή είναι βέβαια ακόμα νωπή. Όπως και η μνήμη που δεν πρέπει να ασθενήσει, γιατί εκείνοι που επιδιώκουν την διαίρεση και το μίσος παραμονεύουν. Χρειάζεται λοιπόν επαγρύπνηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τον άνθρωπο και την δημοκρατία».Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΣΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα αποτίσαμε φόρο τιμής στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στην αντίσταση για την ελευθερία της χώρας, αλλά και στα θύματα τη ναζιστικής θηριωδίας. Η θυσία τους, μας υπενθυμίζει την ανάγκη ο αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία και πάνω από όλα για την ειρήνη, να είναι διαρκής. Και πρέπει να είναι πιο σημαντική η προσφορά μας τις ημέρες αυτές που αμφισβητούνται τα αγαθά της ειρήνης και της ζωής, ακόμα και κοντά στη χώρα μας. Και να πάρουν αξία και ουσία οι αποφάσεις των παγκόσμιων φορέων, όπως θα πρέπει να πάρουν ουσία και οι απαιτήσεις δικαίωσης με τις γερμανικές επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Πάνω από όλα όμως πρέπει να πάρει ουσία η επιλογή ζωής. Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά πόλεμος».Επίσης, στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστη και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε: «Εδώ στα Καλάβρυτα, νέοι, μεγαλύτεροι, όλων των ηλικιών, εκτελέσθηκαν, θυσιάστηκαν και αποτελούν μέχρι σήμερα εκείνους που θυμίζουν ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε. Να διεκδικήσουμε δικαιοσύνη, να διεκδικήσουμε αποζημίωση και να αντιταχθούμε στην προκλητική θέση της Γερμανίας δια του προέδρου της, ότι δήθεν το ζήτημα των γερμανικών οφειλών είναι νομικά κλειστό. Όσο ζούμε, όσο αναπνέουμε, το θέμα είναι νομικά, ιστορικά, ηθικά και πολιτικά ορθάνοιχτο. Είναι ορθάνοιχτο στο μυαλό και στην ψυχή μας. Είμαστε εκείνοι που θα φροντίσουμε αυτή η πληγή να επουλωθεί, αυτό το χάσμα να κλείσει, η δικαιοσύνη να επικρατήσει».Στις εκδηλώσεις μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα παρών ήταν και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του: «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων είναι η πιο τραγική απόδειξη της εγκληματικής φύσης του ναζισμού που πλήρωσε η χώρα μας με πάρα πολύ αίμα, με πάρα πολύ πόνο, με πολύ μεγάλη καταστροφή. Νομίζω ότι σήμερα εδώ, σε αυτό το μαρτυρικό τόπο, το μήνυμα το έστειλαν οι ίδιοι μαθητές με τα πανό τους, που έλεγαν όχι άλλα ματωμένα Καλάβρυτα, θέλουμε ειρήνη, κάτω ο φασισμός. Αυτά είναι τα μηνύματα που πρέπει να στείλουμε και σήμερα 81 χρόνια μετά, τώρα που βλέπουμε ότι και ο φασισμός επιχειρεί να ξανασηκώσει κεφάλι στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Και τώρα που βλέπουμε ότι επιστρέφουμε σε πολεμικές συρράξεις, από την γενοκτονία στην Παλαιστίνη, μέχρι τον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία».
Καλάβρυτα: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943 (βίντεο)

Οι εκδηλώσεις μνήμης περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη δέηση στον Τόπο Θυσίας, πομπή προς το Μαυσωλείο των Καλαβρύτων και καταθέσεις στεφάνων στον τόπο εκτελέσεως των Καλαβρυτινών ανδρών.

Καλάβρυτα: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943 (βίντεο)
Καλάβρυτα: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943 (βίντεο)

Με την παρουσίαση και απαγγελία των βραβευμένων ποιημάτων, την απονομή των βραβείων και των επαίνων στους διακριθέντες μαθητές και φοιτητές του Διαγωνισμού «Άθλον Ποιήσεως Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα 2024» και τη μουσική εκδήλωση με τη Μικτή Χορωδία Αιγιαλείας ολοκληρώθηκαν στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων οι εκδηλώσεις της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των «Ημερών Μνήμης» που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων για τα 81 χρόνια απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

ekthesi 2 Καλάβρυτα: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του «Άθλον Ποιήσεως» αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο του αείμνηστου Γιάννη Κουτσοχέρα επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «για τα Καλάβρυτα, έχει ήδη περάσει στην Ιστορία ως ο ποιητής του Ολοκαυτώματος. Ως η πένα που έδωσε μορφή στον πόνο, στον όλεθρο, στην φρίκη και στην απώλεια, αλλά κυρίως στον ηρωισμό και στο παράδειγμα. Που έδωσε υπόσταση στο μέγεθος της αυταπάρνησης, της αντίστασης και του πατριωτισμού των προγόνων μας πριν ακριβώς 81 χρόνια σαν αύριο».

«Χάρη στο ίδρυμα Γιάννη και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα και στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ο διαγωνισμός ‘Άθλον Ποιήσεως’ δεν κρατάει ζωντανή μόνο την μνήμη του μεγάλου ποιητή και λογοτέχνη μας, κρατάει κυρίως ζωντανή την μόνιμη επιθυμία του -μέσα απ’ το ιστορικό παράδειγμα και το Έπος των Καλαβρύτων- ν’ αναδειχθούν οι αυριανοί ποιητές και οι ένθερμοι υπερασπιστές της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Προόδου», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπογραμμίζοντας ότι κάθε χρόνο, τα ποιήματα απ’ όλη την Ελλάδα που μετέχουν στον διαγωνισμό είναι ποιήματα που με ευαισθησία, με λυρισμό, με μεγάλη επιδεξιότητα φτάνουν στον πυρήνα του ιστορικού γεγονότος του Ολοκαυτώματος μεταφέροντας εικόνες, νοήματα, συναισθήματα, μηνύματα και διδαχές που απορρέουν απ’ αυτό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Μικτή Χορωδία Αιγιαλείας η οποία ερμήνευσε έργα Ελλήνων συνθετών υπό τη διεύθυνση της Μπέσσυς Νάσση.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Πέμπτης, απ’ την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος παρουσιάστηκε η Φωτογραφική Έκθεση του Θεοφάνη Παπαγεωργίου «Μνήμες Επετείων», στο Ιστορικό Κοιμητήριο Καλαβρύτων.

Επίσης, το απόγευμα της Πέμπτης, στο Πέτρινο Κτίριο εγκαινιάστηκε η Έκθεση της διεθνούς φήμης εικαστικού Άρτεμις Αλκαλάη, με τίτλο «Η Τέχνη της Μνήμης», σε επιμέλεια της ιστορικού της τέχνης, Επίκουρης Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενίας Αλεξάκη. Η Έκθεση περιλαμβάνει και έργα που φιλοτεχνήθηκαν αποκλειστικά για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «αυτό που βλέπουμε γύρω μας σήμερα -και κυρίως η εικαστική δημιουργία που φιλοτεχνήθηκε απ’ την κυρία Αλκαλάη αποκλειστικά για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων- αυτή η απεικόνιση που ανακαλεί την ιστορική μνήμη αλλά και το τραύμα που άφησαν πίσω τους τα γεγονότα του 1943 -τραύμα βαθύ και ανεπούλωτο- έχει κατά τη γνώμη μου πρώτο και καλύτερο δέκτη τη νέα γενιά. Απευθύνεται πρώτα στη νέα γενιά, στο μέλλον αυτού του τόπου και μετά σ’ όλους εμάς».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα αυτός ο χώρος είναι γεμάτος από συμβολισμούς, από συναισθήματα, από διδάγματα, από τη συγκίνηση που αισθανόμαστε όλοι μας απέναντι στην ικανότητα που έχει η Τέχνη ν’ αναπλάθει το ιστορικό παρελθόν και έτσι να διατηρεί και να ενισχύει την συλλογική και την ιστορική μνήμη».

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη στον Τόπο Εκτέλεσης και κατάθεση στεφάνων από εκπαιδευτικούς, μαθήτριες και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων «Αγλαΐα Κόντη – Ελένη Χάμψα», του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός», των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων Κλειτορίας, Ψωφίδας και Δάφνης Καλαβρύτων και ακολούθησε ο Δρόμος Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος των μαθητών

ΠΗΓΗ: ERTNEWS

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2024/tv/dekemvrios/20241213-%CE%9D%CE%95WSROOM-KALAVRYTA.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2024/12/20241213-%CE%9D%CE%95WSROOM-KALAVRYTA

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Τόσο οι πιέσεις των δημάρχων της χώρας,ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή της είσπραξης του τέλους ταφής από τον ΕΔΣΝΑ έδωσε στην αυτοδιοίκηση αυτό που ήθελε. Την ανταποδοτικότητα.Ακολουθεί η κοινή…

“Η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΣΝΑ να ανακαλέσει την αύξηση του τέλους ταφής, αποτελεί μια θετική εξέλιξη για όλους τους Δήμους της Αττικής. Ο Δήμος Αμαρουσίου αλλά και όλα τα αυτοδιοικητικά…

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, δήλωσε: «Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ να ανακαλέσει τις απαράδεκτες αυξήσεις που θα επιβάρυναν δυσβάσταχτα τους Δήμους και τους δημότες αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για…