Καφές: Παρεμβάσεις για συγκράτηση του κόστους

Καφές: Παρεμβάσεις για συγκράτηση του κόστους

Καφές: Παρεμβάσεις για συγκράτηση του κόστους

καφέ

Την ανάσχεση του κύματος των ανατιμήσεων στην τιμή του καφέ με παρεμβάσεις στο μέτωπο κυρίως των έμμεσων φόρων μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να στηρίξει την καθημερινή απόλαυση των καταναλωτών.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, τόνισε «Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας», είπε ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που θα είχε αυτό το μέτρο στο ισοζύγιο πληρωμών χωρίς να είναι βέβαιο ότι η μείωση της τιμής θα φτάσει στον καταναλωτή. Δεν απέκλεισε ωστόσο τη μείωση άλλων φόρων -πέραν αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025 – επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής».

Το σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ για ένα εξάμηνο, έως το τέλος του 2024, καθώς το ισχύον ευνοϊκό πλαίσιο για τα καταστήματα της εστίασης λήγει στις 30 Ιουνίου με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ρόφημα να επιστρέφει στον υψηλό συντελεστή 24% την στιγμή που τα σήματα από την αγορά παραπέμπουν σε νέες αυξήσεις της τάξης του 10% – 20% το επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ο μειωμένος ΦΠΑ 13% επεκταθεί το μέτρο αφορά είτε τον σερβιριζόμενο καφέ που διατίθεται για άμεση επιτόπια κατανάλωση είτε την παράδοση σε «πακέτο».

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά επιτρέπουν την διατήρηση της συγκεκριμένης φορολογικής ελάφρυνσης καθώς το κόστος είναι πολύ μικρό μόλις 77 εκατ. ευρώ μαζί με τον μειωμένο ΦΠΑ για τα ταξί. Ωστόσο για τις μεταφορές δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή κάποιο σχέδιο για νέα παράταση.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ζητήσει «κούρεμα» ή ακόμα και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ώστε να αποφευχθούν νέα καπέλα στην τιμή του καφέ υποστηρίζοντας ότι είναι πλέον αδύνατη η απορρόφηση των αυξήσεων στο μεταφορικό κόστος από τους ίδιους και αργά ή γρήγορα το κύμα των νέων ανατιμήσεων θα γίνει αισθητό στην τσέπη των καταναλωτών.

Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν σε αυτή τη φάση τη μείωση του ΕΦΚ στον καφέ καθώς πρόκειται για ένα ακριβό σενάριο που θα προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στόχους για τις φετινές εισπράξεις στον προϋπολογισμό οι οποίες θα αποδυναμωθούν σημαντικά και σε μια στιγμή που ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει τοποθετηθεί υψηλότερα στο 2,1% του ΑΕΠ ενώ υπάρχει και ο «κόφτης» στις πρωτογενείς δαπάνες για αυστηρή συγκράτηση στο 2,6% του ΑΕΠ.

Εν όψει της επαναφοράς του ΦΠΑ στον καφέ στο 24% έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη με την διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης στην οποία θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα του φόρου.

Πηγή: ot.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…

https://youtu.be/B9Rw2Vz6abY «Ζωντανός θρύλος» στον χώρο της, κρίνοντας από τις δεκάδες σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις, η συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Mideast Travel ενός από τα μεγαλύτερα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία της Ευρώπης,…