Την ώρα που στο Ιράν συνεχίζονται οι οργισμένες διαδηλώσεις όλο και περισσότερες γυναίκες μιλούν για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τους. Η μαρτυρία της Ιρανής ποιήτριας Φατμέ Εκτεσαρί που συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές γιατί συμμετείχε σε φεστιβάλ ποίησης στη Στοκχόλμη, είναι ενδεικτική.
Η Εκτεσαρί από τη Νορβηγία όπου ζει σήμερα, περιγράφει στο ΣΚΑΪ, πως την άρπαξαν μόλις επέστρεψε στο Ιράν, της έδεσαν μάτια και χέρια και την κράτησαν σε απομόνωση για 38 ημέρες χωρίς καμία απολύτως επαφή με την οικογένειά της.
«Η οικογένειά μου δεν ήξερε που είμαι, δεν είχα δικηγόρο, όλο αυτό ήταν παράνομο», λέει η Ιρανή ποιήτρια.
Κατάλαβε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρει τρόπο να φύγει από τη χώρα, όταν καταδικάστηκε σε 99 μαστιγώματα επειδή στον υπολογιστή της βρήκαν φωτογραφία που στεκόταν δίπλα σε έναν άνδρα.
«Ξέρετε, δεν επιτρέπεται γυναίκες να στέκονται δίπλα σε άνδρα. Σκεφτόμουν λοιπόν πως αν με μαστιγώσουν ίσως δεν επιζήσω. Συνεπώς έπρεπε να βρω τρόπο να φύγω από το Ιράν», πρόσθεσε.
Η ποινή στο Ιράν και η προσπάθεια διαφυγής
Η ιρανή ποιήτρια – συγγραφέας Φατμέ Εκτεσαρί, συνελήφθη για τα όσα έγραφε ενάντια στην ιρανική κυβέρνηση και παρέμεινε έγκλειστη, σε απομόνωση για 38 ημέρες στις φυλακές Evin της Τεχεράνης.
Προκειμένου να αποφυλακιστεί, πλήρωσε εγγύηση, το κόστος της οποίας ήταν ισάξιο με εκείνο ενός σπιτιού και για δυο χρόνια εμφανιζόταν στο δικαστήριο κάθε μήνα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της.
Τελικά, καταδικάστηκε σε 99 μαστιγώματα και 11,5 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα κατά της ιρανικής κυβέρνησης, ανήθικη συμπεριφορά, και βλασφημία. Ο λογαριασμός της στο Facebook παραβιάστηκε και το ιστολόγιό της έκλεισε.
Η ίδια φοβούμενη ότι δεν θα επιβιώσει από τα 99 μαστιγώματα πλήρωσε λαθρέμπορους και από το Ιράν πέρασε στο Ιράκ, μια χώρα επίσης καθόλου φιλική προς τις γυναίκες, κι από εκεί στην Τουρκία. Σήμερα ζει στη Νορβηγία.