ΗΠΑ: «O μεγάλος πόλεμος έρχεται»

ΗΠΑ: «O μεγάλος πόλεμος έρχεται»

ΗΠΑ: «O μεγάλος πόλεμος έρχεται»

ΗΠΑ

ΗΠΑ: «O μεγάλος πόλεμος έρχεται» – Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί προοίμιο μεγαλύτερων στρατιωτικών προκλήσεων στο εγγύς μέλλον και οι ΗΠΑ χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στον τομέα των πυρηνικών όπλων, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης (Stratcom), ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα των πυρηνικών όπλων, σε ομιλία του στο Ετήσιο Συμπόσιο του Naval Submarine League’s 2022 & Industry Update την περασμένη Τετάρτη, όπως ανέφερε το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ (στη φωτογραφία, επάνω, από Russian Defense Ministry Press Service/AP, εκτόξευση ρωσικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή).

«Η μεγάλη έρχεται»
Παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση ήταν κλειστή για το κοινό, τα σχόλια του Ρίτσαρντ δημοσιεύτηκαν σε άρθρο ειδήσεων του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, την περασμένη Παρασκευή.

Ο Ρίτσαρντ είναι διοικητής της Stratcom από το 2019 και περιγράφεται από το Πεντάγωνο ως «υπεύθυνος για την παγκόσμια διοίκηση και τον έλεγχο των στρατηγικών δυνάμεων των ΗΠΑ για την επίτευξη αποφασιστικών στόχων εθνικής ασφάλειας».

«Αυτή η κρίση στην Ουκρανία στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή είναι απλώς η προθέρμανση», είπε ο Ρίτσαρντ και πρόσθεσε: «Η μεγάλη έρχεται. Και δεν πρόκειται να περάσει πολύς χρόνος μέχρι να δοκιμαστούμε με τρόπους που δεν έχουμε δοκιμαστεί εδώ και πολύ καιρό».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ χάνουν την πυρηνική τους αποτροπή έναντι ανταγωνιστών όπως η Κίνα και η Ρωσία.

«Καθώς αξιολογώ το επίπεδο αποτροπής μας έναντι της Κίνας, το πλοίο βυθίζεται σιγά σιγά», τόνισε, προσθέτοντας ότι «Βυθίζεται αργά, αλλά βυθίζεται, καθώς ουσιαστικά βάζουν την ικανότητα στο πεδίο πιο γρήγορα από εμάς».

Και επισήμανε: «Καθώς αυτές οι καμπύλες μεγεθύνονται, δεν έχει σημασία πόσο καλό είναι το [επιχειρησιακό μας σχέδιο] ή πόσο καλοί είναι οι διοικητές μας ή πόσο καλές είναι οι δυνάμεις μας – δεν πρόκειται να έχουμε αρκετές. Και αυτό είναι ένα πολύ άμεσο πρόβλημα».

Στο έγγραφο της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής της 27ης Οκτωβρίου, το Πεντάγωνο παρουσίασε επίσης μια δεινή κατάσταση στην πυρηνική ισορροπία μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, αναφέρει το in.gr

Ο ανταγωνισμός Κίνας και Ρωσίας
«Οι κύριοι ανταγωνιστές μας συνεχίζουν να επεκτείνουν και να διαφοροποιούν τις πυρηνικές τους ικανότητες, συμπεριλαμβάνοντας νέα και αποσταθεροποιητικά συστήματα, καθώς και μη πυρηνικές ικανότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή στρατηγικών επιθέσεων», αναφέρει η ανασκόπηση πυρηνικής στρατηγικής.

«Εχουν επιδείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη μείωση της εξάρτησής τους από τα πυρηνικά όπλα. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται στην έγκαιρη αντικατάσταση παλαιών συστημάτων που πλησιάζουν γρήγορα στο τέλος της ζωής τους» συμπληρώνεται.

Η Κίνα επιδιώκει να διαθέτει τουλάχιστον 1.000 παραδοτέες κεφαλές μέχρι το τέλος του 2030 και η Ρωσία σκοπεύει ν’ αναπτύξει 1.550 κεφαλές, σε οχήματα εκτόξευσης, βάσει των περιοριστικών ορίων της συνθήκης START.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) είναι η συνολική πρόκληση για τον αμυντικό σχεδιασμό των ΗΠΑ και ένας αυξανόμενος παράγοντας για την αξιολόγηση της πυρηνικής μας αποτρεπτικής δύναμης. Η ΛΔΚ έχει ξεκινήσει μια φιλόδοξη επέκταση, εκσυγχρονισμό και διαφοροποίηση των πυρηνικών της δυνάμεων και δημιούργησε μια εκκολαπτόμενη πυρηνική τριάδα» σημειώνεται, επίσης, στην ανασκόπηση της πυρηνικής πολιτικής.

«Αισθανόμαστε πολύ σίγουροι»
«Η Ρωσία συνεχίζει να δίνει έμφαση στα πυρηνικά όπλα στη στρατηγική της, να εκσυγχρονίζει και να επεκτείνει τις πυρηνικές της δυνάμεις και να τις κραδαίνει υποστηρίζοντας τη ρεβιζιονιστική πολιτική ασφαλείας της» τονίζεται.

Ωστόσο, η Sabrina Singh, αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, εξέφρασε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σχετικά με τον ανταγωνισμό που παρουσιάζει η Κίνα, στη διάρκεια μιας ενημέρωσης Τύπου την περασμένη Παρασκευή.

«Πιστεύω ότι αισθανόμαστε πολύ σίγουροι για τις δυνατότητές μας όταν πρόκειται για την Κίνα ή γενικά για τον Ινδο-Ειρηνικό», είπε.

Και πρόσθεσε: «Ο Ρίτσαρντ ανέφερε στη Στρατηγική Εθνικής Αμυνάς του ότι η Κίνα παραμένει η πρόκληση για τον βηματισμό μας. Γνωρίζουμε ότι για να ανταγωνιστούμε την Κίνα, κάνουμε περισσότερα όσον αφορά την ετοιμότητά μας και τις δικές μας ασκήσεις. Αλλά νομίζω ότι σίγουρα παρακολουθούμε τα πράγματα που συμβαίνουν στον Ινδο-Ειρηνικό και παραμένουμε έτοιμοι να δράσουμε, εάν χρειαστεί».

Το αμερικανικό υποβρύχιο USS West Virginia εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων (φωτογραφία U.S. Central Command/Twitter)

Ο Ρίτσαρντ υπογράμμισε ότι το μόνο πεδίο στο οποίο κυριαρχούσαν ακόμη οι ΗΠΑ ήταν οι υποβρύχιες δυνατότητες.

«Το μόνο αληθινό ασύμμετρο πλεονέκτημα»
«Οι υποβρύχιες δυνατότητες είναι ακόμα το ένα… ίσως το μόνο αληθινό ασύμμετρο πλεονέκτημα που εξακολουθούμε να έχουμε έναντι των αντιπάλων μας», είπε.

«Αλλά αν δεν επιταχύνουμε τον ρυθμό, όσον αφορά τη διόρθωση των προβλημάτων συντήρησης, την έναρξη των νέων κατασκευών… αν δεν μπορούμε να το καταλάβουμε… δεν θα είμαστε σε καλή θέση για να διατηρήσουμε στρατηγική αποτροπή και εθνική άμυνα», τόνισε.

Ο επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ κάλεσε, επίσης, τον αμερικανικό στρατό ν’ αναζητήσει έμπνευση για τον τρόπο λειτουργίας του από τη δεκαετία του 1950 προκειμένου ν΄ αποκαταστήσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα.

Σημείωσε ότι πριν 60 χρόνια ο στρατός της Αμερικής ήταν πιο ευέλικτος, επινοητικός και καινοτόμος, και ανέφερε ως παράδειγμα την εφεύρεση του πυραύλου κρουζ AGM-28 Hound Dog, ο οποίος τέθηκε σε υπηρεσία το 1960.

«Πρέπει να κάνουμε κάποια γρήγορη, θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζουμε την άμυνα αυτού του έθνους», επισήμανε. «Ξέραμε πώς να κινούμαστε γρήγορα και έχουμε χάσει αυτήν την τέχνη», είπε.

Και συνέχισε: «Πρέπει να επιστρέψουμε στη δουλειά και να μην μιλάμε για το πώς θα μετριάσουμε την υποτιθέμενη ενδεχόμενη αποτυχία μας».

Συνέστησε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να «γυρίσουν στον τρόπο που συνηθίζαμε να θέτουμε ερωτήματα σ’ αυτό το έθνος, που είναι: Τι θα χρειαστεί; Είναι χρήματα; Είναι άνθρωποι; Ποιος κίνδυνος;

«Διαφορετικά», συνέχισε, «η Κίνα, απλώς, θα μας ξεπεράσει και η Ρωσία δεν πρόκειται να πάει πουθενά σύντομα».

ΗΠΑ
ΗΠΑ: «O μεγάλος πόλεμος έρχεται» 2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Μια ακόμη μεγάλη δράση αναδάσωσης του Σ.Π.Α.Υ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2025, στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στην περιοχή Πανοράματος Βούλας. Η δράση διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από…

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής: 1,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για την ανθεκτικότητα των πόλεων – Πού είναι η Ελληνική Κυβέρνηση;Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση των ευρωβουλευτών…