
ΗΠΑ: Νεκρός πρόσφυγας από τη Μιανμάρ μετά την απελευθέρωσή του
Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ένας πρόσφυγας από τη Μιανμάρ βρέθηκε νεκρός, με την τύχη του να αγνοείται από τις 19 Φεβρουαρίου 2026, αφότου αφέθηκε ελεύθερος από την αστυνομία συνόρων. Ο 56χρονος Νουρούλ Αμίν Σαχ Αλάμ, ο οποίος ήταν σχεδόν τυφλός, εντοπίστηκε από αστυνομικούς το βράδυ της Τρίτης (24.02.2026).
Προβλήματα και θάνατος
Ο Σαχ Αλάμ είχε περάσει σχεδόν όλο το 2025 πίσω από τα κάγκελα, περιμένοντας να δικαστεί για μια αντιπαράθεση με αστυνομικούς, κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο από αυτούς. Μετά από μια διαδικασία, δήλωσε ένοχος, πλήρωσε χρηματική ποινή και αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, η απελευθέρωσή του δεν συνοδεύτηκε από την απαραίτητη φροντίδα, καθώς οι αρχές τον άφησαν σε ένα καφέ, αρκετά μακριά από το σπίτι του.
Ανθρώπινες ευθύνες
Ο δήμαρχος του Μπάφαλο, Σον Ράιαν, δήλωσε ότι ο θάνατος του πρόσφυγα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, καταλογίζοντας ευθύνες στις υπηρεσίες μετανάστευσης. «Ένας ευάλωτος άνδρας, σχεδόν τυφλός και χωρίς γνώση της αγγλικής γλώσσας, εγκαταλείφθηκε μόνος του σε μια κρύα νύχτα», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια να τον μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας υποστήριξε ότι οι πράκτορες της CBP τον άφησαν σε ένα καφέ, θεωρώντας ότι ήταν ασφαλές και ζεστό. «Δεν παρουσίαζε κανένα σημάδι δυσφορίας ή ανάγκης για ειδική βοήθεια», δήλωσε, προκαλώντας αντιδράσεις για την απόφαση αυτή.
Οικογενειακή τραγωδία
Ο γιος του Σαχ Αλάμ, Μοχάμαντ Φαϊσάλ, ανέφερε ότι η σύλληψη του πατέρα του οφειλόταν σε μια παρεξήγηση και ότι κανείς δεν ενημέρωσε την οικογένεια για την τοποθεσία του μετά την απελευθέρωσή του. «Δεν μπορούσε να διαβάσει ή να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικές συσκευές», πρόσθεσε, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο πατέρας του.
Η υπόθεση του Σαχ Αλάμ έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούν οι αρχές στις περιπτώσεις προσφύγων και τις ευθύνες τους για την ασφάλεια των ευάλωτων ατόμων.














