
ΗΠΑ και Ρωσία προσεγγίζουν συμφωνία για την Ουκρανία
Παρά την ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βουδαπέστη, καθώς και τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε ρωσικούς πετρελαϊκούς ομίλους, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία είναι πολύ κοντά σε μια διπλωματική λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία, δήλωσε την Παρασκευή (24.10.2025) στο CNN ότι οι δύο χώρες βρίσκονται ένα βήμα μακριά από μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο του από τον Φεβρουάριο.
Διπλωματική λύση και αναγνώριση των γραμμών των μετώπων
«Πιστεύω ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία είναι αρκετά κοντά σε μια διπλωματική λύση. Η αναγνώριση από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι το ζήτημα αφορά τις γραμμές των μετώπων είναι μια σημαντική εξέλιξη», δήλωσε ο Ντμίτριεφ στην Ουάσιγκτον. Προσέθεσε ότι η προηγούμενη θέση του Ζελένσκι, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα έπρεπε να αποχωρήσει πλήρως από την ουκρανική επικράτεια, έχει αλλάξει, γεγονός που ενισχύει την ελπίδα για μια διπλωματική συμφωνία.
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν και κυρώσεις
Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ ανέφερε επίσης ότι η προγραμματισμένη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βουδαπέστη δεν ακυρώθηκε, αλλά αναβλήθηκε, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Παρά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, ο Ντμίτριεφ διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας συνεχίζεται. Σχολιάζοντας τις κυρώσεις, τόνισε ότι δεν αναμένει να πλήξουν σοβαρά την οικονομία της Ρωσίας, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν, επιτρέποντας στη Ρωσία να πουλάει μικρότερες ποσότητες αργού σε υψηλότερες τιμές.













