«Στην Καλιφόρνια είμαστε πλέον στην άνοιξη, το επιδημικό κύμα φαίνεται πως είναι σε ύφεση. Είναι όλα ανοιχτά, οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, και το πλάνο είναι να εμβολιαστεί και το νεότερο τμήμα του πληθυσμού των ενηλίκων», είπε ο κ. Ιωαννίδης.
«Δεν είναι λύση ο περιορισμός στο σπίτι»
Μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο ίδιος ανέφερε ότι «Σε αυτό το στάδιο που είμαστε, βρισκόμαστε σε ένα ψηλό επίπεδο του επιδημικού κύματος, άρα πρέπει τα ωφέλιμα μέτρα να τα εφαρμόσουμε όσο πιο αποτελεσματικά, όπως μάσκες, αποστάσεις κλπ. Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι μέτρα τύπου lockdown κάνουν καλό. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι έχουν αρνητική επίπτωση και στη γενική υγεία αλλά και στο ίδιο το επιδημικό κύμα».
«Ο στόχος είναι να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό. Όταν περιορίζουμε τους χώρους και το χρόνο που μπορεί κάποιος να κινηθεί, θα έχουμε την ίδια κινητικότητα, σε πιο περιορισμένο διάστημα. Θέλουμε τον πληθυσμό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αραίωση, αλλά δεν τον θέλουμε να παραμείνει κλεισμένος, να αποφύγει τη μετακίνηση το Πάσχα, και να μείνει περιορισμένος. Θα ήταν νομίζω λάθος στρατηγική», εξήγησε ο ίδιος.
«Άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά χωρίς συγχρωτισμό»
Αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι «Δεν υπάρχει κάτι μαγικό που να κάνει το λιανεμπόριο να καταστρέφει την υγεία μας και να οδηγεί σε έξαρση του επιδημικού κύματος. Αυτό που έχει σημασία είναι κάποιος να αποφύγει το συγχρωτισμό. Η φιλοσοφία είναι ότι κρατάμε ανοιχτές τις δραστηριότητες και περνάμε το μήνυμα ότι πρέπει ο κόσμος να αποφύγει το συγχρωτισμό. Στα ΜΜΜ δεν έχουν γίνει πολλά, σε κάποιους εργασιακούς χώρους υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση της τηλεργασίας και των ελέγχων που γίνονται στους χώρους εργασίας».
Προβληματίζουν οι παλινωδίες με το εμβόλιο της AstraZeneca
Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τον προβληματισμό που υπάρχει, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι «Υπάρχει μεγάλη σύγχυση και δεν θέλω να πάρω το ρόλο ενός ρυθμιστικού οργανισμού. Αυτή τη στιγμή νομίζω έχουμε αρκετές ενδείξεις ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με ένα σύνδρομο θρομβώσεων που σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό ήταν μια θαυμαστή κατάκτηση, αλλά εγκρίθηκαν με έγκριση ανάγκης, επιταχυνόμενη, γιατί τα χρειαζόμασταν για να αναχαιτίσουμε το επιδημικό κύμα. Δεν έχουμε την πλήρη εικόνα για την ασφάλειά τους, για αυτό οι πολίτες θα πρέπει να δηλώνουν ό,τι τους συμβαίνει. Συνήθως όταν αρχίσει να φαίνεται ένα πρόβλημα, το πραγματικό του βάθος είναι μεγαλύτερο από ό,τι παρουσιάζεται. Μιλάμε για κάποια σοβαρή παρενέργεια, υπάρχει δυστυχώς η απανθρωπιά της στατιστικής».
«Δυστυχώς η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πολλά εμβόλια της AstraZeneca, υπάρχει ανάγκη να καλύψει εμβολιαστικά τον πληθυσμό, δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να πω περιμένετε να βγει το τέλειο εμβόλιο. Για άτομα που είναι ευπαθή ή κάποιας ηλικίας, το να εμβολιαστούν νομίζω ότι είναι προτεραιότητα, με βάση το ότι τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών», πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή χρειάζεται προσοχή, σύνεση και στοχευμένα μέτρα. Το να ξεμπερδέψουμε με τον ιό είναι σχεδόν αδύνατο. Αν περιμένουμε να μην υπάρξει κανένα κρούσμα φοβάμαι ότι θα απογοητευτούμε. Ποτέ δεν κατορθώσαμε να εξαλείψουμε όλους τους κορωνοϊούς. Οι απλοί κορωνοϊοί του κρυολογήματος έχουν σκοτώσει πιθανότατα δεκάδες εκατομμύρια. Πρέπει να καλύψουμε με εμβολιασμό όσο γίνεται πιο γρήγορα όλο τον πληθυσμό. Είμαστε ήδη αρκετά μακριά από την αφετηρία, πρέπει να προασπίσουμε όσους δεν έχουν μολυνθεί. Ο κορωνοϊός θα παραμείνει πιθανότατα μετά το επιδημικό κύμα σαν μια λοίμωξη, που δε θα μας προβληματίζει», είπε ακόμα ο κ. Ιωαννίδης σχετικά με όσα πρέπει να περιμένουμε.
«Νομίζω ότι σε πολλές χώρες, το κύμα αυτό έχει κλείσει. Περίπου 2 δις άνθρωποι στον πλανήτη έχουν μολυνθεί. Κάθε χώρα και κάθε περιοχή είναι διαφορετική. Η δυναμική του επιδημικού κύματος είναι διαφορετική, και για αυτό χρειαζόμαστε επιδημιολογική επιτήρηση», τόνισε κλείνοντας ο κ. Ιωαννίδης.
in.gr