
Ιαπωνία: Τουλάχιστον 30 τραυματίες από τον σεισμό 7,6 Ρίχτερ
Σοκ και τρόμος στην Ιαπωνία, καθώς ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας τοπική ώρα, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 τραυματισμούς. Η πρωθυπουργός Σανάε Τακαΐτσι ανακοίνωσε τα πρώτα στοιχεία, τονίζοντας την ανάγκη για προσοχή και ετοιμότητα.
Τσουνάμι και προειδοποιήσεις
Ο σεισμός, που εκδηλώθηκε στον θαλάσσιο χώρο κοντά στη βόρεια περιοχή Αομόρι, προκάλεσε τσουνάμι ύψους 70 εκατοστών. Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA) προειδοποίησε τους πολίτες ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν ισχυρές δονήσεις τις επόμενες ημέρες. Η Τακαΐτσι κάλεσε τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα και να λάβουν μέτρα προστασίας.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Ανάμεσα στους τραυματίες, αναφέρθηκε σοβαρός τραυματισμός στη νήσο Χοκάιντο, τη βορειότερη του αρχιπελάγους. Σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης πυρκαγιών και καταστροφών, 28.000 πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Στη Σαπόρο, τη μεγαλύτερη πόλη της νήσου, οι κάτοικοι βίωσαν περίπου τριάντα δευτερόλεπτα έντονης δόνησης, με τα κινητά τους τηλέφωνα να ηχούν ασταμάτητα με προειδοποιήσεις.
«Όταν νιώσαμε τον σεισμό, βιαστήκαμε να βγούμε από το σπίτι, κρατώντας τα παιδιά μας στην αγκαλιά», δήλωσε ο Ντάικι Σιμοχάτα, υπάλληλος του δήμου Χασικάμι. «Μου θύμισε την καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις μνήμες του προηγούμενου μεγάλου σεισμού.
Ζημιές και αποκαταστάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 2.700 σπίτια στην περιοχή Αομόρι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ έχουν αναφερθεί και πυρκαγιές. Η JMA είχε εκδώσει αρχικά προειδοποίηση για τσουνάμι, υποδεικνύοντας ότι τα κύματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα τρία μέτρα. Οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους κοντά στο επίκεντρο της δόνησης να αναζητήσουν καταφύγιο.
Η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας Σινκάνσεν έχει ανασταλεί σε ορισμένες περιοχές, προκειμένου να ελεγχθούν οι σιδηροτροχιές για τυχόν ζημιές. Ευτυχώς, οι δύο κοντινότεροι πυρηνικοί σταθμοί δεν παρουσίασαν προβλήματα, σύμφωνα με την Tohoku Electric Power.
Η Ιαπωνία και οι σεισμοί
Η Ιαπωνία, γνωστή για την υψηλή σεισμικότητά της λόγω της θέσης της πάνω από τέσσερις τεκτονικές πλάκες, συνεχίζει να ανακάμπτει από τις συνέπειες του σεισμού 9 βαθμών που σημειώθηκε το 2011, προκαλώντας τεράστιο τσουνάμι και χιλιάδες θύματα. Οι πληγές από εκείνη την καταστροφή είναι ακόμα νωπές στη μνήμη των Ιαπώνων, καθώς η χώρα προσπαθεί να διαχειριστεί τις φυσικές καταστροφές που την πλήττουν.














