
Η ζυμωμένη σόγια και η μνήμη στους ηλικιωμένους
Μια επαναστατική μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων αποκάλυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση ζυμωμένης σόγιας μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη στους ηλικιωμένους, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες άνω των 70 ετών. Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι μια απλή διατροφική προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου καθώς οι άνθρωποι γερνούν.
Τα οφέλη της ζυμωμένης σόγιας
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients εξέτασε τις επιδράσεις της ζυμωμένης σόγιας σε cognitively υγιείς ηλικιωμένους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ζυμωμένης σόγιας είχε σημαντική θετική επίδραση στη μνήμη αυτών των ατόμων. Με την αύξηση της προσδόκιμης ζωής, παρατηρείται και μια αύξηση των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά τη διατροφή και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής κρίσιμους για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής παρακμής.
Η μελέτη και τα αποτελέσματά της
Η μελέτη εστίασε στις επιδράσεις της ζυμωμένης σόγιας στην γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων. Οι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ηλικίας 65 ετών και άνω, επιλέχθηκαν προσεκτικά, αποκλείοντας άτομα με νευροdegenerative ασθένειες ή άλλες παθήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Στην μελέτη συμμετείχαν 76 άτομα, εκ των οποίων 61 συμφώνησαν να συμμετάσχουν. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία που κατανάλωνε ζυμωμένη σόγια και μία ομάδα ελέγχου.
Η ζυμωμένη σόγια που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Q-Can Plus®, ένα πατενταρισμένο προϊόν που περιέχει 4.5g λίπους και 8.4g πρωτεΐνης ανά μερίδα. Η μελέτη έδειξε ότι η ζυμωμένη σόγια έχει βελτιωμένο διατροφικό προφίλ, καθώς οι γλυκοσίδες ισοφλαβονών μετατρέπονται σε αγλυκόνες, οι οποίες είναι πιο βιοδραστικές και απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Επιπλέον, η διαδικασία ζύμωσης ενισχύει τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της σόγιας, που είναι πιθανές μηχανισμοί για τη βελτίωση των νευροπροστατευτικών της επιδράσεων.
Η σημασία της ζυμωμένης σόγιας για την υγεία του εγκεφάλου είναι προφανής, καθώς οι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και την προσοχή, καθώς και να ενισχύσει τον παράγοντα νευροτροφίας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF) στους ηλικιωμένους. Αυτά τα ευρήματα καθιστούν την κατανάλωση ζυμωμένης σόγιας μια ελκυστική επιλογή για την υποστήριξη της γνωστικής υγείας στους ηλικιωμένους.