Της Εβίτας Χρυσολούρη
Η συζήτηση γύρω από την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα έχει αναζωπυρωθεί με έντονο τρόπο τις τελευταίες εβδομάδες, με την κυβέρνηση και προσωπικότητες του Συντηρητικού Κόμματος να υιοθετούν μια εμφανώς σκληρότερη γραμμή. Δηλώσεις όπως αυτή του επικεφαλής του κόμματος «Reform UK», Νάιτζελ Φάρατζ, αλλά και πρωτοβουλίες συντηρητικών πολιτικών και ιστορικών, επιβεβαιώνουν πως η βρετανική πολιτική σκηνή στρέφεται πλέον προς μια πιο επιθετική υπεράσπιση της παραμονής των Γλυπτών στο Λονδίνο.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sun, προχώρησε σε μια προκλητική δήλωση, υποστηρίζοντας:
«Αν τα Γλυπτά του Έλγιν είχαν παραμείνει στην Ελλάδα, σήμερα δεν θα υπήρχαν. Το Βρετανικό Μουσείο έχει υπάρξει εξαιρετικός προστάτης κάποιων από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του κόσμου και πρέπει να συνεχίσει να είναι.»
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται να ενισχύσει το αφήγημα των υπερασπιστών της παραμονής των Μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο, εν μέσω ανησυχιών από μερίδα του βρετανικού πολιτικού κόσμου για τις φερόμενες «μυστικές συνομιλίες» μεταξύ του μουσείου και της ελληνικής πλευράς.
Καλούν τον ηγέτη των Εργατικών να σταματήσει την εκστρατεία της Επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλες επιφανείς προσωπικότητες του συντηρητικού χώρου, όπως η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας και ο ιστορικός Δρ. Ντέιβιντ Στάρκι, οι οποίοι υπέγραψαν επιστολή προς τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, καλώντας τον να παρέμβει ώστε να σταματήσει μια «μυστική και επιταχυνόμενη εκστρατεία» για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα. Στην επιστολή τους εκφράζουν ανησυχία πως οποιαδήποτε συμφωνία για επαναπατρισμό των Γλυπτών υπονομεύει την πολιτιστική ακεραιότητα των βρετανικών συλλογών και ανοίγει επικίνδυνα νομικά και ηθικά προηγούμενα.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου ενισχύεται διεθνώς η πίεση προς τη Μεγάλη Βρετανία για επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους. Η Ελλάδα έχει εδώ και δεκαετίες ξεκινήσει επίμονη και τεκμηριωμένη διπλωματική εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν τον 19ο αιώνα και εκτίθενται μέχρι σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
Ωστόσο, με τη συντηρητική πτέρυγα να ενισχύει τη ρητορική της υπέρ της παραμονής των Μαρμάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο και να κατηγορεί τις πολιτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες για «υποχωρητικότητα» και «απώλεια κυριαρχίας», φαίνεται πως η προοπτική μιας συμφωνίας για την επιστροφή των Γλυπτών απομακρύνεται – τουλάχιστον για την ώρα.
Η στάση αυτή αναμένεται να παίξει ρόλο και στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, καθώς πλησιάζουν οι επόμενες εκλογές και το ζήτημα των Μαρμάρων επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο όχι μόνο ως πολιτιστικό, αλλά και ως εθνικό θέμα. Το ερώτημα πλέον είναι αν οι πιέσεις από την ελληνική πλευρά και τη διεθνή κοινότητα θα καταφέρουν να κάμψουν την όλο και πιο σκληρή στάση του Λονδίνου.