Σημαντικές ανακοινώσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΡΤ και τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης έκανε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Γιάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον καθηγητή Νίκο Παναγιώτου.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέδειξε τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες που υιοθετεί η ΕΡΤ, εστιάζοντας κυρίως στη δυναμική ενσωμάτωση της AI.
Όπως ανέφερε, η ΕΡΤ προχωρά σε «τεράστια βήματα» όσον αφορά τον εσωτερικό ψηφιακό μετασχηματισμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλήρη κατάργηση των έντυπων εγγράφων. Ειδική αναφορά έγινε στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για αυτόματη, σε πραγματικό χρόνο, δημιουργία υποτίτλων, επιτρέποντας έτσι την ευρύτερη και άμεση προσβασιμότητα στο περιεχόμενο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ αποκάλυψε την επικείμενη αναβάθμιση του ΕΡΤflix, με την πλατφόρμα να αποκτά χαρακτηριστικά που συναντάμε σε διεθνείς κολοσσούς του streaming: δυνατότητα γονεϊκού ελέγχου, εξατομικευμένες προτάσεις, προβολή offline, skip εισαγωγικών και καταληκτικών τίτλων και άλλες λειτουργίες που αναμένονται να τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο.
Στο ραδιοφωνικό πεδίο, η πλατφόρμα ΕRTecho επεκτείνεται με περισσότερα live streamings και podcasts, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της ΕΡΤ για ενίσχυση της πολυμεσικής παρουσίας της.
Σχετικά με το ERTnews, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι κατατάσσεται πλέον στις τρεις πρώτες επιλογές των πολιτών όσον αφορά την αξιοπιστία, ενώ συνολικά τα κανάλια της ΕΡΤ έχουν σημειώσει άνοδο της τάξης του 14% σε τηλεθέαση, με περίπου 600.000 ημερήσιες θεάσεις.
«Ο κόσμος στρέφεται στη δημόσια τηλεόραση στις κρίσιμες στιγμές, γιατί βρίσκει ενημέρωση έγκυρη, αξιόπιστη και συχνά εξειδικευμένη, πέραν του mainstream», σχολίασε, επισημαίνοντας την αυξημένη ευθύνη που συνεπάγεται η συνεχής ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού.