Η Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ στο Ελληνικό Δημόσιο: σε ποιους τομείς θα γίνει χρήση.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ στο Ελληνικό Δημόσιο: σε ποιους τομείς θα γίνει χρήση.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ στο Ελληνικό Δημόσιο: σε ποιους τομείς θα γίνει χρήση.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης  ΑΙ μετά το Εθνικό Κτηματολόγιο και σε άλλους τομείς προκειμένου να μειώσει το χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων αλλά και να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους στο Ελληνικό Δημόσιο..

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να δώσει σημαντικές λύσεις σε τομείς όπως είναι η υγεία και η δικαιοσύνη όπου υπάρχει ένας τεράστιος όγκος δεδομένων. Όπως και σε τομείς όπως είναι η παρακολούθηση των αναδασώσεων και ο εντοπισμός πιθανής παράνομης δόμησης εντός των καμένων περιοχών.

«Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η υγεία και η δικαιοσύνη με τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν να διαχειριστούν. Είναι τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώνουμε τα επόμενα βήματα του Δημοσίου στην τεχνητή νοημοσύνη ΑΙ γιατί είναι και αυτά που πάσχουμε στη δημόσια διοίκηση» σχολίασε ο κ. Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο του Κτηματολογίου. Και, μάλιστα, οι συζητήσεις δείχνουν να έχουν προχωρήσει με τον κ. Κυρανάκη να αναφέρει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν τρεις συναντήσεις μεταξύ των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας και Δικαιοσύνης, ώστε να εισαχθούν εφαρμογές ΑΙ στους δυο τελευταίους τομείς. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «τα τελευταία τρία χρόνια έχει συντελεστεί μια επανάσταση στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και οι τεχνολογικοί κολοσσοί υπόσχονται θαύματα. Δικό μας καθήκον είναι να δούμε αν και κατά πόσο αυτά τα «θαύματα» μπορούν να γίνουν λύσεις για να βοηθήσουν το δικό μας έργο».

ΑΙ στο Κτηματολόγιο

Το Κτηματολόγιο δείχνει να έχει αποτελέσει ένα πρώτο μεγάλο πεδίο δοκιμών για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, αν και εφαρμογές ΑΙ έχουμε ήδη δει σε πιλοτικό στάδιο και σε άλλους τομείς όπως είναι αυτός του τουρισμού.

Στην περίπτωση του Κτηματολογίου τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά και γι’ αυτό το εργαλείο, το οποίο βασίζεται στην πλατφόρμα της OpenAI και της Microsoft, θα χρησιμοποιείται καθολικά από τις 20 Σεπτεμβρίου προκειμένου να πραγματοποιείται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ο νομικός έλεγχος των πράξεων. http//: www.chatgpt.com

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής για 2000 υποθέσεις ακινήτων του Κτηματολογίου, όπως μεταβιβάσεις, αποδοχές κληρονομιάς κ.ά., απαιτήθηκαν περίπου 2 μήνες όταν με την «κλασική» διαδικασία θα απαιτούνταν πέντε! Αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 2000 είναι οι υποθέσεις που κατατίθενται ημερησίως στα κτηματολογικά γραφεία ολόκληρης της Ελλάδας είναι προφανές πόσο σημαντική εξοικονόμηση χρόνου θα υπάρξει.

Στην Υγεία

Στον τομέα της υγείας, το ΑΙ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αξιοποίηση των απεικονιστικών εξετάσεων και στις βάσεις δεδομένων των νοσοκομείων. Αντίστοιχα συστήματα υπάρχουν ήδη με το ΜΙΤ να έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με 60 νοσοκομεία στον κόσμο, λαμβάνοντας τα ανωνυμοποιημένα δεδομένα τους, μπορεί να κάνει πρόβλεψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του πνεύμονα έως και πέντε χρόνια νωρίτερα από την δυνατότητα διάγνωσης των γιατρών. Στο εν λόγω πρόγραμμα ήδη συμμετέχει και το νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

Στη Δικαιοσύνη

Αντίστοιχα, στον τομέα της δικαιοσύνης, ένα «μεγάλο γλωσσικό μοντέλο» (LLM) θα μπορούσε να αναλάβει να διαβάζει κείμενα ανακρίσεων, δικογραφίες, καταθέσεις, τα διάφορα στοιχεία που εισέρχονται από φορείς και εταιρείες καθώς και προηγούμενες αποφάσεις για τη νομολογία, δεδικασμένα για παρόμοιες υποθέσεις. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να διευκολυνθεί η εργασία των δικαστών με το σύστημα να προτείνει και όχι να λαμβάνει αποφάσεις και να εντοπίζει γρήγορα όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται ο δικαστής και βρίσκονται μεταξύ εκατοντάδων σελίδων εγγράφων για να βγάλει την απόφασή του.

Στην Πολιτική Προστασία

Επίσης, σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει η χρήση του ΑΙ και στην πολιτική προστασία, βοηθώντας στην πρόβλεψη πυρκαγιών ή στην ανάλυση των πλημμυρικών φαινομένων. Μάλιστα, το υπουργείο φέρεται να σχεδιάζει ήδη και ένα ακόμα εργαλείο ΑΙ που σχετίζεται με την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Το μοντέλο αυτό το οποίο θα τρέξει από το 2025 σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) και το Κτηματολόγιο θα ασχολείται με την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Μέσα από δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες ήδη υπάρχουν και αναμένεται να αυξηθούν από το 2026 και έπειτα όπου θα μπουν σε τροχιά κι άλλοι μικροδορυφόροι θα μπορεί να εντοπίζει δασικές εκτάσεις που έχουν καεί τα προηγούμενα χρόνια και μέσα από αλγορίθμους να παρουσιάζει δεδομένα της εξέλιξής τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων απο τον Δήμο στην Αγία Παρασκευή. Την Κυριακή 22/12 στις 17:30. θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο με τίτλο «…Τρίγωνα Κάλαντα…». H…