
Η συγκινητική απάντηση Χέγκσεθ στον γιο του για τον πόλεμο στο Ιράν
Στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου για τις εξελίξεις στον πόλεμο στο Ιράν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, αναφέρθηκε σε μια προσωπική στιγμή με τον 13χρονο γιο του. Όπως αποκάλυψε, το βράδυ της 18ης Μαρτίου 2026, ο γιος του τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και τον ρώτησε για τον πόλεμο, καθώς και για τις οικογένειες των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο μέτωπο του Ιράν.
«Πέθαναν για σένα, γιε μου – για να μην χρειαστεί η γενιά σου να αντιμετωπίσει ένα πυρηνικό Ιράν», του απάντησε ο Χέγκσεθ, προσπαθώντας να του εξηγήσει τη σημασία των θυσιών που έχουν γίνει.
Φόρος τιμής στους στρατιώτες
Κατά τη διάρκεια του briefing, ο υπουργός Άμυνας δεν παρέλειψε να αποτίσει φόρο τιμής στους Αμερικανούς στρατιωτικούς που έχασαν τη ζωή τους. «Θα το φέρουμε εις πέρας. Θα τιμήσουμε τη θυσία τους. Η θυσία τους ενισχύει τη δέσμευσή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο Χέγκσεθ ανακοίνωσε επίσης ότι σήμερα θα είναι ημέρα μεγάλων επιθέσεων, ωστόσο απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση στο ερώτημα για το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος.
Επιθέσεις και στρατηγικοί στόχοι
Ο υπουργός Άμυνας επιτέθηκε στις χώρες της ΕΕ που δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του πρώην προεδρικού υποψηφίου, Ντόναλντ Τραμπ, για στρατιωτική ενίσχυση στα Στενά του Ορμούζ. «Ο κόσμος, η Μέση Ανατολή και οι αχάριστοι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη θα έπρεπε να λένε ένα πράγμα στον Πρόεδρο Τραμπ: “ευχαριστώ”», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Χέγκσεθ, οι στρατηγικοί στόχοι των ΗΠΑ παραμένουν αμετάβλητοι από την αρχή των επιθέσεων στις 28 Φεβρουαρίου, με κύριο στόχο την καταστροφή των εκτοξευτών πυραύλων και της αμυντικής βιομηχανίας του Ιράν, καθώς και την αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν πλήξει περίπου 7.000 στόχους στην επικράτεια του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 40 ιρανικών πλοίων ναρκοθέτησης και 11 υποβρυχίων. «Οι στόχοι μας παραμένουν ακριβώς αυτοί που ήταν την πρώτη μέρα», επεσήμανε ο Χέγκσεθ.
Η στρατηγική των ΗΠΑ
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καθορίσει χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράν. «Δεν θέλουμε να ορίσουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται «εντελώς εντός χρονοδιαγράμματος». Η τελική απόφαση για την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων θα εξαρτηθεί από τον πρόεδρο.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, Νταν Κέιν, διαβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός προχωρά σύμφωνα με τους στόχους του και πραγματοποιεί καθημερινές επιθέσεις σε βάθος στο ιρανικό έδαφος. Παράλληλα, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε ομάδες πολιτοφυλακής που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ, επισημαίνοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή.














