Η στήριξη των υγειονομικών μετά από ιατρικά λάθη ενισχύει την ασφάλεια των ασθενών

Η στήριξη των υγειονομικών μετά από ιατρικά λάθη ενισχύει την ασφάλεια των ασθενών

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, που διοργανώνεται από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Απριλίου. Αυτή η μέρα έχει ως στόχο την παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη ατυχημάτων και ασθενειών στον χώρο εργασίας, αλλά και την μνήμη των θυμάτων που έχουν πληγεί ή έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, μια επιτυχημένη ιστορία εξετάζει τι συμβαίνει μετά από μια αναπάντεχη ιατρική αστοχία σε νοσοκομείο. Υπογραμμίζει πώς αυτά τα περιστατικά επηρεάζουν βαθιά τους επαγγελματίες της υγείας, οι οποίοι γίνονται συχνά “δεύτερα θύματα”, επισημαίνοντας το κρυφό συναισθηματικό κόστος που παραμένει για πολύ καιρό στο περιθώριο της ασφάλειας στον χώρο εργασίας.

Η ανθρώπινη διάσταση των ιατρικών λαθών

Αυτό που συμβαίνει όταν προκύπτει ένα αναπάντεχο ιατρικό λάθος σε ένα νοσοκομείο είναι μια στιγμή που μπορεί να χαρακτηριστεί κρίσιμη. Όπως λέει και η παροιμία, “Errare humanum est” (το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο). Πολλά από αυτά τα γεγονότα προέρχονται από ειλικρινή λάθη που ανακύπτουν λόγω αποτυχιών συστήματος, βαριών φόρτων εργασίας ή διακοπών στην επικοινωνία και όχι από απερισκεψία. Δεν είναι μόνο οι ασθενείς που υποφέρουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας συχνά μετά από τέτοια γεγονότα αντιμετωπίζουν συναισθηματική πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε burnout, κατάθλιψη ή ακόμη και φυγή από τον τομέα τους. Η σιωπηλή τους υπομονή παρέμενε στο σκοτάδι για δεκαετίες, αποκρυπτόμενη πίσω από μια κουλτούρα που συνέδεε το λάθος με την αποτυχία.

Μια νέα προοπτική στην υποστήριξη των υγειονομικών

Ωστόσο, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν χάρη στο έργο της COST Action και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνητών που Εργάζονται για τους Δεύτερους Θύματα (Ομάδα ERNST), καθώς και του προγραμματισμού του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού παρεμβάσεων για την υποστήριξη δεύτερων θυμάτων (RESCUE), που χρηματοδοτείται μέσω της Χρηματοδότησης Καινοτόμων Πρωτοβουλιών COST (CIG). Η Ευρώπη αρχίζει να αναγνωρίζει ότι η φροντίδα των επαγγελματιών υγείας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά θεμέλιο για ένα πιο ασφαλές και ισχυρό σύστημα υγειονομικής φροντίδας.

Η πολιτική δήλωση καινοτομίας

«Το πιο ικανοποιητικό κομμάτι ήταν να παρακολουθώ πώς κάτι που ήταν κάποτε αόρατο γίνεται ορατό και σεβαστό θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα», αναφέρει ο Καθηγητής Χοσέ Χοακίν Μίρα από το Ίδρυμα Προώθησης Υγείας και Βιοϊατρικής Έρευνας της Κοινότητας της Βαλένθια (Fisabio), Πρόεδρος της Δράσης και του CIG. Η Ομάδα ERNST έχει συγκεντρώσει ειδικούς από 31 ευρωπαϊκές χώρες, εστιάζοντας στην ψυχολογική επίδραση των αρνητικών γεγονότων στους επαγγελματίες υγείας.

Παραδοσιακά, η ψυχολογική υποστήριξη στον τομέα της υγείας ξεκινούσε μόνο αφού είχε συμβεί κάποιο λάθος. Η Ομάδα ERNST άλλαξε αυτή τη νοοτροπία με την πρόταση του Μοντέλου ERNST Πέντε Επιπέδων, που έρχεται πολύ νωρίτερα. «Αυτό το μοντέλο δεν προστατεύει μόνο τα άτομα. Είναι μια πολιτιστική αλλαγή στην υγειονομική περίθαλψη», υπογραμμίζει ο καθηγητής Μίρα. «Από την απομόνωση και την ενοχή στην υποστήριξη και την κοινή ευθύνη. Παρέχει στους επαγγελματίες ένα δίχτυ ασφαλείας και βοηθά τα ιδρύματα να κρατήσουν τα ταλέντα τους και να διαμορφώσουν μια δίκαιη κουλτούρα».

Στρατηγικό σχέδιο δράσης

Ένα σημαντικό ορόσημο ήταν όταν η Δράση δημοσίευσε τη Δήλωση Πολιτικής σχετικά με το Φαινόμενο των Δεύτερων Θυμάτων, που εγκρίθηκε από ειδικούς από 29 χώρες και φιλοξενήθηκε στα Δημόσια Υγειονομικά Δελτία το 2024. Για πρώτη φορά, η Ευρώπη απέκτησε σαφείς, βασισμένες σε γεγονότα προτάσεις πολιτικής για να καθοδηγήσει τα ιδρύματα στην υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας μετά από αρνητικά γεγονότα. «Αυτό το έγγραφο κατέγραψε χρόνια έρευνας και διάλογου», θυμάται ο καθηγητής Μίρα. «Τράβηξε την προσοχή των υγειονομικών αρχών και έφτασε ακόμη και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον οποίο οι συνεργάτες μας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την προσέγγισή μας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος σε όλη την Ευρώπη.

Τελικά, το RESCUE μεταμόρφωσε τα ευρήματα της Ομάδας ERNST σε ένα σχέδιο δράσης.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2026 – ONCAMERA.gr