Όσο περισσότερη τηλεόραση παρακολουθείτε στα σαράντα, τα πενήντα και εξήντα έτη τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ζητήματα υγείας στον εγκέφαλο τα τελευταία χρόνια. Αυτό ήταν το εύρημα από ερευνητές που παρουσίασαν τρεις νέες μελέτες στο Συνέδριο Επιδημιολογίας, Πρόληψης, Τρόπου ζωής και Καρδιομεταβολικής Υγείας της American Heart Association.
Στα πλαίσια των ερευνών, η παρακολούθηση της τηλεόρασης ορίστηκε ως ισοδύναμο της καθιστικής συμπεριφοράς. Η υγεία του εγκεφάλου μετρήθηκε αργότερα από τους συμμετέχοντες που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες παρακολούθησης, ολοκληρώνοντας γνωστικές εξετάσεις και υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.
Η παρακολούθηση της τηλεόρασης μετρήθηκε από το περιεχόμενο που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου και ταξινομήθηκε ως εξής:
- Ελάχιστη παρακολούθηση τηλεόρασης (ποτέ ή σπάνια).
- Μέτρια (μερικές φορές).
- Υψηλή (συχνά / πολύ συχνά).
Μαζί, τα ευρήματα των ερευνητών υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που αναφέρουν μέτρια ή υπερβολική τηλεοπτική παρακολούθηση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη γνωστική εξασθένιση και μείωση της γκρίζας ύλη στον εγκέφαλο, αργότερα στην ζωή τους.
Η γκρίζα ύλη εμπλέκεται στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, της ακοής, της όρασης αλλά και στον έλεγχο των μυών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο θετικός αντίκτυπος της σωματικής δραστηριότητας δεν ήταν απαραίτητα αρκετός για την καταπολέμηση ή την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της τηλεοπτικής παρακολούθησης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε την άσκηση.
Τι λένε οι ειδικοί
Η American Heart Association επισημαίνει ότι πολλά ερευνητικά δεδομένα έχουν συνδέσει την καθιστική ζωή και την έλλειψη άσκησης με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του παχέος εντέρου και του πνεύμονα και πρόωρο θάνατο.
Ενώ αυτή η νέα έρευνα προσθέτει στην ολοένα αυξανόμενη βιβλιογραφία η δρ. Heather Snyder, αντιπρόεδρος του Alzheimer’s Association προτείνει ότι πρέπει να έχουμε κατά νου τη διαφορά μεταξύ συσχέτισης και αιτιότητας.
«Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση αυτού του συνδέσμου. Αυτό όμως, που πρέπει να κρατήσουμε από όλα αυτά είναι τι άλλο μπορούμε να κάνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο εκτός από το να βλέπουμε συνέχεια τηλεόραση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Με άλλα λόγια, οι δραστηριότητες που υποστηρίζουν την ολιστική σας υγεία σήμερα μπορεί να είναι το κλειδί για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου σας.
Οι αλλαγές που μπορείτε να κάνετε από σήμερα
Όσον αφορά τις αλλαγές στην καθημερινότητά σας, δεν χρειάζονται υπερβολές. Αντί της τηλεόρασης επιλέξτε δραστηριότητες που απολαμβάνετε εξίσου πολύ, καθώς έτσι είναι πιο πιθανό να τις διατηρήσετε μακροπρόθεσμα.
Αυτές μπορεί να «μεταφράζονται» σε ήπιες αερόβιες δραστηριότητες, όπως:
- Γρήγορο περπάτημα.
- Χορός.
- Κηπουρική.
- Τένις.
- Ποδηλασία.
Μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πιο έντονες δραστηριότητες, όπως:
- Πεζοπορία σε ανηφορικό έδαφος.
- Τρέξιμο.
- Κολύμβηση.
- Σχοινάκι.
Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να κάνετε πιο καθιστικές δραστηριότητες που διεγείρουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως το σταυρόλεξο, το πλέξιμο ή και η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.
in.gr