Η βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την τηλεοπτική της παρουσία στο κανάλι της Κοζάνης αναφέρθηκε σε πλήθος θεμάτων της επικαιρότητας, ξεκινώντας με τη συμπληρωματική τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, για να ‘μπει φρένο’ στην εκλογική συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη. «Να τονίσω κατ’ αρχήν ότι αυτό το ναζιστικό μόρφωμα είναι εγκληματική οργάνωση, δεν έχει καμιά θέση στην ελληνική Βουλή. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα έπρεπε η όποια ρύθμιση να έχει γίνει νωρίτερα και προσεκτικά, εδώ όμως έχουμε το επιτελικό κράτος και την κακή νομοθέτηση που έχει καθιερωθεί επί κυβέρνησης ΝΔ», σημείωσε η κα Πέρκα.
«Ήδη από την πρώτη τροπολογία τον Φεβρουάριο, ήρθαμε με διαλλακτική διάθεση, γι’ αυτό και κάναμε ένα βήμα πίσω από τη δική μας τροπολογία – η οποία καθιστούσε σαφές ότι δε θα μπορούν να αποκλειστούν και άλλα κόμματα, πχ της αριστεράς – και σταθήκαμε στην τροπολογία Αλιβιζάτου-Κοντιάδη. Η κυβέρνηση όμως δε μετακινήθηκε καθόλου, παρόλο που είχε τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας και από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Κι έρχεται τώρα, 45 μέρες πριν από τις εκλογές, να ξαναφέρει τροπολογία για να διορθώσει τη δική της, να ανοίξει ξανά ένα θέμα που είχε κλείσει, με κίνδυνο ουσιαστικά να ‘κάνει διαφήμιση’ στη Χρυσή Αυγή.
Όσο για την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, θεωρώ ότι υπήρξε παρέμβασή του προς την κυβέρνηση, αλλά και η κυβέρνηση προσπάθησε να παρέμβει στη δικαιοσύνη, γιατί άλλαξε τη σύνθεση του δικαστικού σώματος, το οποίο θα εξετάσει την τροπολογία. Αυτό δείχνει πώς έχει καταντήσει το κράτος δικαίου και η απονομή της δικαιοσύνης επί ΝΔ».
Σε σχέση με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, η πρώην ΓΓ Μεταφορών υπογράμμισε αρχικά ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ έχουν καταρρεύσει οι υποδομές και ειδικά τα τρένα. Αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις που αγνόησε η κυβέρνηση – τα εξώδικα των σιδηροδρομικών, τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, με χαρακτηριστική εκείνη που κατατέθηκε με δική της πρωτοβουλία τον Αύγουστο του 2020, όπου αναφερόταν και το πρόβλημα στα ηλεκτρονικά συστήματα των Τεμπών.
«Ειδικά για τη σύμβαση 717, ήταν από εκείνες που μας έχει συνηθίσει ο πάλαι ποτέ δικομματισμός, που υπεγράφησαν ‘στο πόδι’ και δεν προάσπιζαν πουθενά το δημόσιο συμφέρον. Εμείς παρ’ όλα αυτά κάναμε μεγάλη προσπάθεια και καταφέραμε να παραδώσουμε το 72% της σύμβασης κι επίσης καθαρή νομική οδό, για την υπογραφή της συμπληρωματικής. Πριν φτάσουμε καν όμως στη σύμβαση, επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε δύο σταθμάρχες στη Λάρισα, λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, αλλά και το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Αθήνα. Και το πιο σημαντικό, το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας GSMR, όπου κάθε μηχανοδηγός μιλάει με το κέντρο, παραδόθηκε το 2019, είχαν εκπαιδευτεί και οι υπάλληλοι στη λειτουργία του και η ΝΔ εδώ και 4 χρόνια δεν κατάφερε να το πιστοποιήσει και να το λειτουργήσει. Όλες αυτές οι δικλείδες ασφαλείας που θα απέτρεπαν το δυστύχημα, δεν υπήρχαν επί ΝΔ».
Για τους συνταξιούχους και τις περικοπές που έλαβαν χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ, η κα Πέρκα υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε υπό καθεστώς μνημονίων, για τα οποία δεν ευθυνόταν, και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε περικοπές, τις οποίες άρχισε να διορθώνει με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τις οποίες και δε συνέχισε η ΝΔ. «Θυμίζω ότι είχαμε νομοθετήσει τη 13η σύνταξη, την οποία είχε ψηφίσει και η ΝΔ, αλλά την κατήργησε μόλις ήρθε στην κυβέρνηση, ενώ χρωστάει περίπου 3.5 εκ. ευρώ στους συνταξιούχους για τα 4 τελευταία χρόνια και φυσικά και τα αναδρομικά».
Συνεχίζοντας με τα θέματα της Φλώρινας, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αρχικά στην τηλεθέρμανση. «Την εποχή που όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις, το να κόβεις την τηλεθέρμανση στη Φλώρινα είναι state of the art. Οι τηλεθερμάνσεις είναι technology agnostic system, μπορούν δηλαδή να λειτουργήσουν ως δίκτυα, με οποιαδήποτε θερμική πηγή. Είναι απαράδεκτο να δεσμεύεις την περιοχή που έχει στηρίξει τη χώρα με το λιγνίτη, να πάθει δεύτερη φορά αποεπένδυση, για να βάλεις φυσικό αέριο (φ.α). Όταν αντέδρασα πρώτη, δέχθηκα κριτική, γιατί ο κόσμος είχε χαρεί που θα ερχόταν το φ.α., ήρθε όμως μετά η ζωή και με δικαίωσε απολύτως. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δέσμευση να προσπαθήσουμε να ξαναβάλουμε μπρος την τηλεθέρμανση, είναι το μέλλον, είναι αδρανή κεφάλαια, όπως λέει η Ευρώπη.
Δυστυχώς η περίοδος των παχιών αγελάδων δεν άφησε τίποτα στη Φλώρινα, ενώ έπεσε πολύ χρήμα, δεν έμεινε τίποτα και η κοινωνία κατέρρευσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε μόνο 4.5 χρόνια κι όμως άφησε ένα αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο, υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια ιστορική συμφωνία που πλέον όλοι παραδέχονται, η οποία ήθελε τόλμη για να λύσει ένα πρόβλημα που δίχαζε την τοπική κοινωνία. Προωθήσαμε επίσης τη διάβαση των Πρεσπών, ενώ έγιναν πολλά και για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με τις γείτονες χώρες – είχα προσωπική εμπλοκή ως ΓΓ του Υπουργείου Μεταφορών.
Ειδικά για το τελευταίο, είχα παλέψει πολύ στην Ευρώπη για τη σύνδεση της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία (Μπίτολα) και την Αλβανία, δύο έργα αναπτυξιακά, συνδεόμενα με δύο διευρωπαϊκούς άξονες. Μάλιστα, για τη γραμμή Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς, με διακλάδωση στην Καστοριά, καταφέραμε και πήραμε έγκριση για τη μελέτη βιωσιμότητας από το INTERREG και 800 χιλ. ευρώ για τις πρώτες μελέτες. Η ΝΔ έχει αρχίσει κάποιους άλλους συνδυασμούς, να περάσει η γραμμή από Καλαμπάκα κτλ. Εννοείται ότι κι εγώ θέλω τρένο σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, ας ολοκληρωθεί όμως ένα έργο που είναι ώριμο κι έχουμε χρήματα για μελέτες και να συνδεθεί έπειτα η Κοζάνη, τα Γρεβενά και παραπέρα.
Δυστυχώς επί ΝΔ ‘κόλλησαν’ ακόμα και τα έτοιμα και δεν εκμεταλλευόμαστε το στρατηγικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, τη γεωστρατηγική της θέση (τριεθνές), το ότι έχουμε 6 λίμνες που θα μπορούσαν να αναπτύξουν τον χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό, αλλά και τις εμπορευματικές μεταφορές, που αποτελούν αναπτυξιακό κομμάτι.
Η βίαιη απολιγνιτοποίηση που βιώνουν οι περιοχές μας δε συνοδεύεται δυστυχώς από κάποιο σοβαρό σχέδιο, συνοδεύεται όμως από κάποια χρήματα, τα οποία πρέπει να διοχετευθούν στην προαγματική οικονομία, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Να πω τι θα κάνουμε εμείς: Θα στηρίξουμε τους νέους ανέργους, με έκτακτο επίδομα και με τη ρήτρα μηδενικού ελλείματος θέσεων εργασίας και ΑΕΠ. Μεγάλη στήριξη επίσης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στον πρωτογενή τομέα και στις Ενεργειακές Κοινότητες, τις οποίες υπονομεύει τελείως η κυβέρνηση. Επιμένουμε στην κρατικοποίηση της ΔΕΗ, για να μην ξαναζήσουμε τέτοια ενεργειακή ακρίβεια. Διεκδίκηση επίσης ενός γενναίου, καθολικού προγράμματος Εξοικονομώ για τις λιγνιτικές περιοχές και φυσικά δίκαιο μοίρασμα του ηλεκτρικού χώρου, όχι με τον τρόπο του κ. Σκρέκα που τον μοίρασε εν μέσω Δεκαπενταύγουστου σε 4 ‘κολλητούς’.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στις επερχόμενες εκλογές, με την υποψήφια Βουλευτή Φλώρινας να εκφράζει την αισιοδοξία της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα. «Πιστεύω ότι ο λαός κοιτάει τη ζωή του, το μέλλον του, την τσέπη του. Ζορίστηκε και αδικήθηκε πολύ, ειδικά στην περιοχή μας, γι’ αυτό πιστεύω ότι θα καταλάβει και τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, τις παρακολουθούμε, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, απλά πολλές φορές πέφτουν έξω, όχι μόνο στην Ελλάδα. Πάντως εγώ περπατώντας στη Φλώρινα, νιώθω ότι ο κόσμος έχει μια ελπίδα από μια μελλοντική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς ήμασταν πάντα υπέρ των συνεργασιών, πρέπει να αρχίσουμε να καλλιεργούμε αυτή την κουλτούρα και στη χώρα μας, όπως γίνεται σε τόσες σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα πτώχευσε από ισχυρές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Καταλαβαίνω ότι τώρα που είμαστε σε προεκλογική περίοδο, τα μικρότερα κόμματα θέλουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους. Δεν είναι δυνατόν να πουν εξαρχής ότι θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε υπάρχουν και πολιτικές διαφορές, αλλιώς θα ήμασταν όλοι στο ίδιο κόμμα. Η κουβέντα αυτή όμως την επομένη των εκλογών, με νούμερα, με το λαό να έχει εκφραστεί, θα γίνει σε άλλο επίπεδο. Τότε πλέον θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Είναι γεγονός ότι σ’ αυτή τη συζήτηση δε βοηθάει πολύ ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος αναφέρεται στα πρόσωπα, Τσίπρας ή Μητσοτάκης, και όχι σε μια πολιτική, προγραμματική συμφωνία. Θέτω λοιπόν το πολιτικό ερώτημα: Δηλαδή, αν δεν είναι Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κυβερνήσει με το πρόγραμμα της ΝΔ; Δεν μπορεί να τηρούνται ίσες αποστάσεις με δύο τελείως διαφορετικά πολιτικά προγράμματα και να συνεργαστούν με όποιο κόμμα είναι πρώτο, ζητώντας να αλλάξει ο αρχηγός. Και σε ό,τι αφορά το τελευταίο, να πω ότι ο λαός ψηφίζει εκτός από κόμμα και Βουλευτές, και Πρωθυπουργό, δεν γίνεται να τον αλλάξουμε μετά».
Σε ερώτημα του δημοσιογράφου για το αν αποκλείεται η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, η κα Πέρκα ήταν κατηγορηματική: «Δεν γίνεται να βγάλουμε την πολιτική έξω από την κουβέντα, είπαμε για συγκυβέρνηση, όχι όμως χωρίς πολιτική. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ. Γι’ αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες εκλογές, να μην αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη να σύρει τη χώρα σε περιπέτειες, με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, ώσπου να του δώσει ο λαός την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Δεν είναι ούτε σωστό, ούτε δημοκρατικό, ούτε και σύγχρονο».
Δείτε εδώ αποσπάσματα από την τοποθέτηση της Π.Πέρκα: https://youtu.be/pES_y7uKIic
Δείτε εδώ όλο το video: https://youtu.be/kjeKXBdIXt8