Η Πέτη Πέρκα στο MEGA: Απαιτείται ενδελεχής διερεύνηση του τραγικού συμβάντος

Η Πέτη Πέρκα στο MEGA: Απαιτείται ενδελεχής διερεύνηση του τραγικού συμβάντος

Η Πέτη Πέρκα στο MEGA: Απαιτείται ενδελεχής διερεύνηση του τραγικού συμβάντος

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ξεκινώντας την τοποθέτησή της, εξέφρασε τη θλίψη της για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, τα συλλυπητήριά της στις οικογένεις των θυμάτων, αλλά και το θυμό της. «Είναι πραγματικά δύσκολο να παραδεχτούμε ότι ζούμε σε μια χώρα που η ανθρώπινη ζωή έχει φτηνύνει τόσο πολύ. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη, το να χάνουμε τόσα νιάτα εν καιρώ ειρήνης. Μάλιστα, είναι τρομερό, αν σκεφτεί κανείς ότι ενώ είμαστε σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια που τα τρένα «πάνε τρένο», από τον δικό μας σιδηρόδρομο λείπουν τα στοιχειώδη συστήματα. Φαίνεται ότι σ’ αυτή τη χώρα δεν προσέξαμε τα τρένα και μάλλον δεν τα ‘αγαπήσαμε’ ποτέ. Όμως δεν το δέχομαι αυτό, ούτε για τον πολιτικό μου χώρο, ούτε για μένα προσωπικά ως Συγκοινωνιολόγος.

Έρχεται αυτό το τραγικό συμβάν για να μας δείξει ότι καλό θα ήταν να παρακολουθούμε και θέματα, όπως είναι αυτά της ασφάλειας, τα οποία μάλλον η πλειοψηφία του δημοσιογραφικού, αλλά και του πολιτικού κόσμου τα θεωρούσε ήσσονος σημασίας. Μπορεί οι ειδήσεις να αναφέρονται για καιρό σε κάποιο θέμα που μοιάζει σκανδαλώδες, αλλά να μην ασχολούνται με ζητήματα ασφάλειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Αύγουστο του 2020, σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που καταθέσαμε 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, είχαμε αναφερθεί στα προβλήματα που υπάρχουν στο σύνολο της σιδηροδρομικής υποδομής και στο ότι τα συστήματα ασφαλείας (τηλεδιοίκηση, φωτοσήματα, ETCS) δε λειτουργούν σχεδόν πουθενά – ούτε στα Τέμπη. Η συγκεκριμένη ερώτηση «δεν έπαιξε» ιδιαίτερα στα ΜΜΕ, ούτε ενδιαφέρθηκε κανείς».

Σχετικά με το πόσο επιφανειακά αντιμετωπίζει και η κυβέρνηση ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, η κ. Πέρκα αναφέρθηκε στο νεοσύστατο Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, όπου σημείωσε: «τον προηγούμενο Ιανουάριο, κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου, είχαμε κάνει πολύ αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, διότι ο Οργανισμός έχει προβλήματα ανεξαρτησίας, δεν έχει πόρους, ούτε μονιμότητα και όλα αυτά εν μέσω μεγάλης συχνότητας σιδηροδρομικών ατυχημάτων και συμβάντων τα τελευταία χρόνια. Απάντηση της κυβέρνησης ήταν η «ευχή» να μην έχει αντικείμενο ο Οργανισμός, ως αποτέλεσμα του ότι δε θα συμβαίνουν ατυχήματα».

Η συζήτηση συνεχίστηκε με αναφορά στη σύμβαση 717/14 για την ανάταξη της σηματοδότησης και του ETCS στο τμήμα της γραμμής που έγινε το δυστύχημα, όπου με αφορμή το τραγικό δυστύχημα, τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του φυσικού της αντικειμένου, απασχολούν τις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ. Η κα Πέρκα ανέφερε χαρακτηριστικά: « Έχουμε να κάνουμε με μια σύμβαση υπογεγραμμένη ήδη από το 2014, η οποία απεδείχθη προβληματική, όπως διαπίστωσε και η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.), δηλαδή το ανώτερο ελεγκτικό όργανο, με το πρόστιμο που επέβαλε στην ΕΡΓΟΣΕ και με το να ορίσει ότι πρέπει να γίνει συμπληρωματική σύμβαση, η οποία εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον Αύγουστο του 2018. Μέχρι τότε εκτελούνταν μόνο οι εργασίες της κύριας (προβληματικής) σύμβασης, καμιά εργασία της συμπληρωματικής δεν μπορούσε να εκτελεστεί. Παρά τα όποια προβλήματα, το 2019 παραδόθηκαν ολοκληρωμένα τα συστήματα σηματοδότησης και ETCS για τα τμήματα Πλατύ-Προμαχώνας, Οινόη-Χαλκίδα και Τιθορέα-Δομοκός. Από κει και πέρα – κι εκεί έγκειται κι ο θυμός μου – δεν μπορεί από το 2019 μέχρι σήμερα να μην έχει ολοκληρωθεί το έργο».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, το οποίο βάζουν μετ’ επιτάσεως και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εδώ και χρόνια, η κ. Πέρκα σημείωσε δηκτικά: «Για να δώσουμε ένα αριθμητικό στοιχείο, το 1990 η Λάρισα είχε 300 εργαζομένους, σήμερα έχει μόλις 7. Με αφορμή αυτό, θα ήθελα να μιλήσω και για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου στο μνημόνιο του 2010 υπήρχε όρος για πλήρη συμμόρφωση της χώρας, σε ό,τι αφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι το τέλος του 2011. Τον Φεβρουάριο του 2011 η DGCOM, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινάει τη διαδικασία και επιδικάζει 800 εκ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων που πρέπει να επιστρέψει το ελληνικό δημόσιο στην Ευρώπη, εκτός εάν προχωρούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Από τις 13.07.2011 υπήρχε και το comfort letter του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπου Ανταγωνισμού, κ. Αλμούνια, σχετικά με το θέμα. Η αντίδραση τότε της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να πάρει τους εργαζόμενους από ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να τους μετατάξει, μεταξύ άλλων τους έκανε φύλακες στα μουσεία».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν τελικά η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν μια ‘εξ ανάγκης κακή συμφωνία’, η κ. Πέρκα ανέφερε: «Ήταν μια συμφωνία αναγκαστική, για να μην ξανακοπούν μισθοί και συντάξεις. Έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα απ’ τα μνημόνια, αλλά, μέσω της συμφωνίας, προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς, κάτι που δεν έγινε σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Από κει και πέρα όμως, η σύμβαση αυτή δεν πάει καλά. Υπάρχουν καθημερινά παράπονα για τη λειτουργία της Hellenic Train, με τις συνεχείς βλάβες του τροχαίου υλικού και τις καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πραγματικό ‘μπάχαλο’ με τα δρομολόγια και να προκαλούνται και ατυχήματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τις άγονες γραμμές και την πολυετή κρατική επιχορήγηση της εταιρίας».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το τι γίνεται την επόμενη μέρα και για το αν είναι εφικτό να υπάρξει διακομματική συνεννόηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, η κ. Πέρκα υποστήριξε ότι, αν όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί, πρέπει αρχικά να εξετάσουν, γιατί συνέβη: «Πρέπει να δούμε με μεγάλη ειλικρίνεια, για ποιο λόγο για πολλά χρόνια η χώρα μας πλήρωνε δημοσιονομικές διορθώσεις, δηλαδή πρόστιμα, γιατί τα χρήματα που έρχονταν από την Ευρώπη για το σιδηρόδρομο, πήγαιναν στους δρόμους και τις Συμβάσεις Παραχώρησης. Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία πρέπει να πάψουν να υπογράφονται συμβάσεις που δεν προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον και τελικά δημιουργούν εμπλοκή στα έργα. Δε γίνεται να ζούμε σε μια χώρα με τέτοια ανασφάλεια».

Σχετικά με το αν μπορούν όλα τα κόμματα να συνεννοηθούν και να υλοποιηθεί άμεσα ένα σχέδιο ασφάλειας για τον σιδηρόδρομο, δήλωσε: «Κρατάμε χαμηλά τους τόνους. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Μιλάμε για ένα πρωτοφανές δυστύχημα -μετωπική σύγκρουση τρένων- που δε θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί. Άρα είναι υποχρεωτικό να συνεννοηθούμε. Η διερεύνηση θα γίνει, όχι τόσο για αντιπαράθεση, αλλά γιατί εκεί ακριβώς θα φανούν οι θέσεις μας. Εμείς διαφωνούμε ότι πρέπει να εστιάσουμε στο ‘ανθρώπινο λάθος’ και τέλος. Λέμε εδώ και καιρό ότι οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλο πρόβλημα. Ακούω εδώ και καιρό τον Πρόεδρο των μηχανοδηγών να τονίζει τα ζητήματα για τα ωράρια, τις ελλείψεις και τις συνθήκες εργασίας. Υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες και συνθήκες για τις ώρες που πρέπει να εργάζονται οι μηχανοδηγοί, για τα θέματα υγείας και ασφάλειας. Όλα αυτά σε μία ευρωπαϊκή χώρα είναι μείζονα. Αν υπάρχει πρόβλημα σε ένα εργοτάξιο, απλά σταματά το έργο. Εδώ πέφτουν καλώδια και συνεχίζουμε να δίνουμε δρομολόγια. Αν ψάξει κανείς λοιπόν, θα δει ότι σ’ αυτή τη χώρα δυστυχώς το παλιό πολιτικό σύστημα είχε μια μεγάλη εμπλοκή με εργολάβους, με ενστάσεις, με έργα που πηγαίνουν μπρος-πίσω, με συμβάσεις που δεν προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον, αυτά όλα αν τα βάλουμε κάτω, θα φανεί πού και γιατί έχει καθυστερήσει η σύμβαση. Η διερεύνηση σου δείχνει και το δρόμο.

Να συμπληρώσω και το εξής, είπαμε και για πρόσληψη προσωπικού, όχι με μπλοκάκι, αλλά εξειδικευμένο. Οι διοικήσεις πρέπει να διορίζονται με τυπικά προσόντα, γιατί ξέρετε κι αυτές οι διοικήσεις θέλουν γνώση και εμπειρία, δεν μπορεί ο καθένας να διοικήσει έναν Οργανισμό, αν δεν ξέρει το αντικείμενό του. Έχω κάνει και ερωτήσεις για τους επικεφαλής. Ο ένας παραιτήθηκε, ήταν διπλοθεσίτης ο κ. Ακριτίδης στην ΕΡΓΟΣΕ, τα έχουμε αναδείξει όλα αυτά. Λέμε τι κάνουμε την επόμενη μέρα λοιπόν. Θεωρούμε ότι έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου, παρατήρησε: « Τι να ψηφίσουμε; Πάμε να κάνουμε εκλογές, γιατί με μια άλλη κυβέρνηση θα γίνεται αλλιώς αυτός ο διάλογος. Και μιλάμε τώρα για συναίνεση και για συμφωνία, ενώ δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ως ευρωπαϊκή χώρα ούτε την απλή αναλογική».

Στη συνέχεια, σημείωσε: «Ετοιμάζει τώρα ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ τη συντήρηση του δικτύου με ΣΔΙΤ (!). Δεν βλέπουμε το ευρωπαϊκό παράδειγμα που οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι -οι Βρετανοί που όταν ήταν πρωθυπουργός η Θάτσερ ιδιωτικοποίησαν τα πάντα- πλέον την συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής τη δίνουν στον διαχειριστή κι εμείς πάμε πάλι πίσω. Αν μπουν οι όροι του διαλόγου και είναι ανοιχτός, θα φανεί και πού είναι το δίκιο. Να πω ότι προφανώς και σ’ αυτά τα θέματα η πολιτική παίζει το ρόλο της, δηλαδή το πώς θα τα ιεραρχήσεις, αν η ασφάλεια των πολιτών και τα έργα ‘μη βιτρίνας’ μπουν μπροστά. Θέλω όμως να απευθυνθώ και στους δημοσιογράφους, σε όλους που έχουν δημόσιο λόγο, να σταματήσουμε να δίνουμε σημασία μόνο στις ατάκες, να κοιτάμε και την ουσία σε τέτοια θέματα. Αυτό είναι μια γενική παρατήρηση, για μια χώρα, η οποία έζησε προσφάτως μια οικονομική κατάρρευση, όμως πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως να μην καταρρεύσουν και οι υποδομές».

Δείτε εδώ το video: https://www.youtube.com/watch?v=vvEibetR06A

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…