Η Πέτη Πέρκα στο Flash Δυτικής Μακεδονίας: «Πρέπει να βγουν όλα στο φως, είναι δικαίωση για τους ανθρώπους που χάθηκαν»

Η Πέτη Πέρκα στο Flash Δυτικής Μακεδονίας: «Πρέπει να βγουν όλα στο φως, είναι δικαίωση για τους ανθρώπους που χάθηκαν»

Η Πέτη Πέρκα στο Flash Δυτικής Μακεδονίας: «Πρέπει να βγουν όλα στο φως, είναι δικαίωση για τους ανθρώπους που χάθηκαν»

«Ας ξεκινήσουμε από τον σταθμάρχη και τη μετάταξή του στον ΟΣΕ. Τέτοιες θέσεις είναι θέσεις «κλειδιά», έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Εδώ όμως πήγε ένας άνθρωπος που δεν έπρεπε να πάει, όχι μόνο γιατί ήταν ηλικιακά πολύ μεγαλύτερος από το όριο ηλικίας, αλλά και από πλευράς βασικής εκπαίδευσης», ανέφερε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ξεκίνημα της τοποθέτησής της.

«Εμείς είχαμε πάντα τουλάχιστον δύο σταθμάρχες και κλειδούχους στους βασικούς σταθμούς. Δηλαδή πέρα από τα ηλεκτρονικά συστήματα που έπρεπε να υπάρχουν για να προλαβαίνουν το ανθρώπινο λάθος, ακόμα και στο κομμάτι του προσωπικού, βλέπουμε και στο σιδηρόδρομο τη συνήθη τακτική της κυβέρνησης να αλλάζει τους νόμους για να τοποθετούνται οι «δικοί της» άνθρωποι – τα έχουμε ζήσει και με τον κ. Κοντολέοντα στην ΕΥΠ.

Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, είναι γεγονός ότι οι ώρες είναι πολύ δύσκολες, νομίζω όμως ότι σιγά σιγά πρέπει να αναδεικνύεται η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όχι μόνο για να μην ξανασυμβεί τέτοιο δυστύχημα, αλλά και για τη δικαίωση των νέων ανθρώπων που χάθηκαν, δεν είναι δυνατόν να θρηνούμε τόσα θύματα εν καιρώ ειρήνης. Υπάρχει πόνος, θλίψη και απόγνωση. Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη, οι νέοι είναι στους δρόμους και διαδηλώνουν και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να τους κυνηγάμε με χημικά. Όπως πολύ εύστοχα είπε κάποιος, «δε χρειάζεται να μας ρίχνετε δακρυγόνα, κλαίμε κι από μόνοι μας». Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή η νέα γενιά είναι συνεχώς στοχοποιημένη».

Σε σχέση με τον συμψηφισμό που επιχειρείται από πλευράς κυβέρνησης όσον αφορά στις ευθύνες, η κα Πέρκα αναφέρθηκε στο τι έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το σιδηρόδρομο γενικότερα, αλλά και συγκεκριμένα για τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας: «Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό της χώρας με μια καθυστερημένη συγγνώμη, την οποία ζήτησε εκ μέρους όλου του πολιτικού συστήματος, να μιλάει για διαχρονικότητα. Θέλω να πω όμως ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Θέλετε να μιλήσουμε για τα 20 τελευταία χρόνια; Τα 50; Όσα θέλετε, από αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τα 4.5 και κατάφερε να ολοκληρώσει περισσότερα έργα στο σιδηρόδρομο απ’ όσα είχαν να γίνουν για δεκαετίες. Να αναφέρω χαρακτηριστικά τη διπλή σιδηροδρομική γραμμή στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, διότι αν δεν υπήρχε γραμμή, δεν μπορούσαν να υπάρχουν τα εξελιγμένα συστήματα τηλεδιοίκησης, όπως είναι το ETCS στους συρμούς.

Δεύτερον και πολύ σημαντικό, είναι ότι παραλάβαμε μια εξαιρετικά προβληματική σύμβαση του 2014, με εργολαβικά συμφέροντα, μη υπογεγραμμένες μελέτες και πολλά άλλα, στην οποία παρενέβη η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.), δηλαδή το ανώτατο ελεγκτικό όργανο και επέβαλε πρόστιμο στην ΕΡΓΟΣΕ το 2018 και όρισε ότι κακώς υλοποιείται. Το γεγονός αυτό «έλυσε τα χέρια» στην τότε διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ και άνοιξε το δρόμο για την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης.

Παρ’ όλα τα προβλήματα, τον Οκτώβριο του 2019, η διοίκηση παρέδωσε στην επόμενη τη σύμβαση να λειτουργεί, τη συμπληρωματική σύμβαση έτοιμη – έλειπε μόνο η υπογραφή της – και το πιο βασικό, ολοκληρωμένο το έργο σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης σε ποσοστό 68%. Για όλα αυτά υπάρχουν στοιχεία, τα οποία θα κατατεθούν. Από τότε, η συμπληρωματική σύμβαση υπεγράφη τελικά με μεγάλη καθυστέρηση το Μάιο του 2021 και η νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ έπρεπε να έχει παραδώσει το έργο τον Ιούλιο του 2022, έδωσε παράταση για άλλους 14 μήνες, σε μια σύμβαση 14 μηνών! Και αφού σήμερα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 70%, αυτό σημαίνει ότι από το 2019 μέχρι σήμερα, προχώρησε μόνο κατά 2%».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας στο σιδηρόδρομο. «Τον Αύγουστο του 2020, με πρωτοβουλία δική μου και τη συνυπογραφή 33 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέσαμε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, με αφορμή τον εκτροχιασμό τρένου στη γραμμή Κιάτο-Αίγιο. Ευτυχώς τότε δεν είχαμε νεκρούς και τραυματίες, γιατί οι ταχύτητες ήταν χαμηλές και ο μηχανοδηγός έμπειρος. Είχαμε επισημάνει όμως ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας στο σιδηρόδρομο, ότι δε λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα και μάλιστα – τι τραγικό – είχαμε αναφερθεί και στα Τέμπη, ότι υπάρχει κι εκεί αντίστοιχο πρόβλημα.

Από κει και πέρα, έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον κίνδυνο ατυχήματος, λόγω της απαξίωσης του σιδηροδρόμου από την κυβέρνηση. Ακόμα και πρόσφατα, τον προηγούμενο Ιανουάριο, στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών και Αεροπορικών Ατυχημάτων, είχαμε ασκήσει έντονη κριτική στη Βουλή για τα θέματα ανεξαρτησίας, την έλλειψη πόρων, μόνιμου προσωπικού κτλ και οι Υπουργοί τότε θεωρούσαν – μάλλον εύχονταν – ότι δε θα γίνονται ατυχήματα, οπότε δε θα έχει και αντικείμενο ο Οργανισμός. Όλα αυτά όμως πρέπει τώρα να καταγραφούν και να αναδειχθούν».

Σε ερώτημα του δημοσιογράφου για την «τριχοτόμηση» των εταιριών του Ομίλου ΟΣΕ και την εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Πέρκα υπογράμμισε ότι «η τριχοτόμηση, μάλλον τετραχοτόμηση, είχε προηγηθεί, δεν έγινε επί κυβέρνησής μας. Διαχρονικά, το παλιό πολιτικό σύστημα είχε φορτώσει στον ΟΣΕ χρέη, κρατικές ενισχύσεις κτλ, ώσπου κάποια στιγμή επενέβη η ΕΕ. Ήδη από το 2011, ως εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, είχαμε και τις μετατάξεις του προσωπικού, χαρακτηριστικό είναι ότι πηγαίναμε στα μουσεία και βρίσκαμε να εργάζονται μηχανοδηγοί ως φύλακες.

Αυτό που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν η υπογραφή της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ως επιταγή και πάλι του πρώτου μνημονίου από το 2010, όπου η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ήταν το «αντάλλαγμα» για τη διαγραφή 800 εκ. ευρώ χρέους από κρατικές ενισχύσεις. Παρ’ όλα αυτά, τότε έγινε μεγάλη προσπάθεια και σε αντιπαράθεση με τους θεσμούς, να εξασφαλίσουμε το προσωπικό, τις θέσεις εργασίας, τις αμοιβές κτλ.

Να τονίσω επίσης, επειδή υπάρχει σύγχυση στο δημόσιο λόγο, ότι ιδιωτικοποιήθηκε μόνο το μεταφορικό έργο, καμιά σιδηροδρομική υποδομή και κανένα πάγιο, αυτά παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο τραγικό δυστύχημα, η αλήθεια είναι ότι έχουμε να κάνουμε με την υποδομή και τα συστήματα ασφαλείας, όχι με τις αρμοδιότητες της Hellenic Train. Φυσικά, και το μεταφορικό έργο στρεβλώς πραγματοποιείται από την εταιρία, αφού με τις καθημερινές καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων, διαταράσσεται το πλέγμα δρομολογίων, με κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα.

Από κει και πέρα όμως, έχουν γίνει πάρα πολλές συμβάσεις με τη νυν Hellenic Train, οι οποίες είναι απαράδεκτες και καταχρηστικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχετική ερώτηση που κατέθεσα προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών για τις καθημερινές καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Φλώρινα, αναδείχθηκε ότι η Hellenic Train έχει λάβει εξαίρεση από τα άρθρα του ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών, σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις στους επιβάτες, αν καθυστερήσει ή ακυρωθεί κάποιο δρομολόγιο. Είναι απαράδεκτο το 2023 να ισχύουν ακόμα τέτοιες εξαιρέσεις, πόσω μάλλον όταν έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του δημοσίου και της εταιρίας για το μονοπώλιο της κρατικής επιχορήγησης σε σχέση με τις άγονες γραμμές και μάλιστα για 10 έως 15 χρόνια!

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την επόμενη μέρα και το πώς θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί η χώρα και να πάμε μπροστά, η Βουλευτής Φλώρινας σημείωσε τα εξής: «Πρέπει να βάλουμε ως όριο την ανθρώπινη ζωή. Σε όλη την Ευρώπη και τον πολιτισμένο κόσμο, τα θέματα υγείας και ασφάλειας είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες. Υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες, πολύ αυστηροί όροι, για παράδειγμα τα εργοτάξια κλείνουν, αν υπάρξει η παραμικρή αστοχία και οι εταιρίες εκείνη τη μέρα χάνουν χρήματα.

Η ιστορία με τις παθογένειες του σιδηροδρόμου είναι πραγματικά πολύ παλιά, αλλά ας μην ξεχνάμε και τα οδικά ατυχήματα. Είναι ντροπή να είμαστε πρώτοι σε θανάτους νέων ανθρώπων στο δρόμο, είναι απαράδεκτο. Πραγματικά η χώρα χρειάζεται να ανασυσταθεί. Με το παλιό πολιτικό σύστημα, είχαμε συνηθίσει να προωθούνται «έργα βιτρίνας», αυτά που φαίνονται, αυτά που φέρνουν ψήφους. Πού είναι τα ανιπλημμυρικά, πού είναι οι σωστές σημάνσεις στις οδικές μεταφορές, πού είναι τα συστήματα ασφαλείας στα σιδηροδρομικά;

Για το σιδηρόδρομο υπήρχαν προειδοποιήσεις από τους εργαζομένους, εξώδικα από τους μηχανοδηγούς, 3 αν δεν κάνω λάθος, απεργίες, ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου δικές μας. Όχι μόνο οι Υπουργοί αγνοούσαν τους σιδηροδρομικούς και έβγαζαν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες, αλλά και στο δημόσιο λόγο, γιατί κανένα από τα μεγάλα κανάλια δεν ασχολήθηκε με αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα, γιατί δεν τα ανέδειξαν; Ευτυχώς κάποια τοπικά κανάλια είναι εξαίρεση, έχουν μια διαφορετική στάση, ίσως είναι πιο κοντά στον απλό πολίτη και στην καθημερινότητα, είναι βέβαια και θέμα πολιτικής άποψης.

Αυτή η μικροπολιτική και ο πολιτικαντισμός για τα «μεγάλα», αυτά που φαίνονται, είναι κάτι τραγικό. Νομίζω χρειάζεται μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα έχει ανοιχτά τα αυτιά. Θέλει φυσικά και μια συνεχή μάχη από τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς, την αυτοδιοίκηση, τους συνδικαλιστές κτλ. Οι μηχανοδηγοί είναι φωτεινό παράδειγμα, γιατί ο κύριος λόγος των απεργιών τους δεν ήταν η αύξηση του μισθού τους, αλλά η ασφάλεια στο σιδηρόδρομο, η ολοκλήρωση των έργων και η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Στο κλείσιμο της συζήτησης, η κα Πέρκα σχολίασε την τριμελή Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος, που βιάστηκε να συστήσει ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση που είναι ελεγχόμενη, να είναι παράλληλα και ελεγκτής του δυστυχήματος. «Θα έπρεπε το όργανο αυτό να είναι διακομματικό και υπεράνω. Όλα αυτά τα όργανα πρέπει να είναι πολύ μακριά από την Πολιτεία, ανεξάρτητα, με ειδικούς εμπειρογνώμονες, ανέφερα πριν και τον νεοσυσταθέντα Οργανισμό για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών και αεροπορικών ατυχημάτων, δεν ξέρουμε τι απέγινε και ποια είναι η τύχη του. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία, ασχολείται και η Ευρώπη με το θέμα, γιατί έχουν δοθεί και κοινοτικά κονδύλια, ελπίζω ότι θα προχωρήσει η δικαιοσύνη και θα βγουν όλα στο φως. Το δικαιούνται οι άνθρωποι που χάθηκαν, οι οικογένειες αυτές που θα κλαίνε για καιρό ακόμα μ’ αυτό το τραγικό που συνέβη».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/amplRClGhKo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας εορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, έχοντας καθιερωθεί από το 2002 από την UNESCO, «ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους ως ένας δρόμος για την…

Ρήξη στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) έχει εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες, με αφορμή, αλλά όχι αιτία, την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιλογή…

Με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης ΤΑΠ-ΔΦ-ΔΤ, θα δημιουργηθεί ένας κόμβος μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των δεδομένων, χωρίς ενδιάμεσα συστήματα είπε ο Δ. Παπαστεργίου. Επίσης, αλλάζουν τα…