Η οξίνιση των ωκεανών επηρεάζει τα δόντια των καρχαριών
Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Χάινριχ Χάινε στο Ντύσσελντορφ αποκαλύπτει ότι η οξίνιση των θαλασσών, η οποία προκαλείται από την αυξημένη απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα δόντια των καρχαριών. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο βλάπτει τη δομή των δοντιών τους, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά τους να κυνηγούν και να τρέφονται αποτελεσματικά.
Η κλιματική κρίση και οι καρχαρίες
Η κλιματική κρίση δεν πλήττει μόνο τα κοράλλια και τα μαλάκια, αλλά και τους κορυφαίους θηρευτές των ωκεανών, τους καρχαρίες. Η μελέτη, που επικεφαλής της είναι ο βιολόγος Μαξιμιλιανός Μπάουμ, αναλύει 600 δόντια μαυροπτέρυγων καρχαριών (Carcharhinus melanopterus) που προέρχονται από το ενυδρείο Sea Life Oberhausen. Τα δόντια αυτά τοποθετήθηκαν σε δεξαμενές με διαφορετικά επίπεδα οξύτητας: μία που αντιστοιχεί στον σημερινό μέσο όρο του ωκεανού (pH 8,2) και μία με αυξημένη οξύτητα (pH 7,3), όπως προβλέπεται για το 2300.
Ανησυχητικά αποτελέσματα
Τα δόντια των καρχαριών που ήρθαν σε επαφή με το pH 7.3 παρουσίασαν σημαντική διάβρωση. Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά: τα δόντια στην όξινη δεξαμενή εμφάνισαν ρωγμές, τρύπες και διάβρωση στη ρίζα τους, ενώ η δομική τους ακεραιότητα υποβαθμίστηκε σημαντικά. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συσσώρευση αυτών των βλαβών θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα των καρχαριών στη διατροφή τους και να αυξήσει τις ενεργειακές τους απαιτήσεις.
Ο Σεπάστιαν Φράουνε, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ζωολογίας και συνεργάτης της μελέτης, τόνισε ότι οι αλλαγές στα δόντια των καρχαριών αποτελούν προειδοποίηση για πιθανές αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρα θαλάσσια οικοσυστήματα, εάν συνδυαστούν με άλλες απειλές όπως η υπεραλίευση και η ρύπανση από πλαστικά. Αν και η μελέτη χρησιμοποίησε δόντια από ενυδρείο και ένα ακραίο σενάριο οξίνισης, τα ευρήματα προσφέρουν σημαντικά δεδομένα για την ευαλωτότητα των καρχαριών και υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των θαλασσών για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.
Όπως επισημαίνει ο Μπάουμ, «η υγεία των καρχαριών είναι κρίσιμη για την ευρύτερη υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων».