Η μέθοδος QuEChERS και η ανίχνευση PAHs
Στον σύγχρονο κόσμο, οι άνθρωποι δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία και την ευημερία τους, με τις καθημερινές ασκήσεις και τις εφαρμογές παρακολούθησης θερμίδων να γίνονται κανόνας. Ως εκ τούτου, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση θρεπτικών τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, στα διατροφικά τους πλάνα. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs) λόγω μόλυνσης ή ορισμένων μεθόδων μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο, το κάπνισμα και το τηγάνισμα, οι οποίοι είναι επικίνδυνες ενώσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο.
Η ανάγκη για ανίχνευση PAHs
Η εξαγωγή και ανίχνευση των PAHs σε τρόφιμα είναι απαραίτητη. Οι παραδοσιακές τεχνικές εξαγωγής PAHs, όπως η στερεά φάση, η υγρή φάση και η επιταχυνόμενη εξαγωγή διαλύτη, είναι οικονομικές αλλά χρονοβόρες, περιβαλλοντικά επιβλαβείς και απαιτούν εκτενή χειρωνακτική εργασία. Πρόσφατα, επιστήμονες έχουν προτείνει τη μέθοδο QuEChERS (Γρήγορη, Εύκολη, Φθηνή, Αποτελεσματική, Ανθεκτική και Ασφαλής) για να απλοποιήσουν και να επιταχύνουν την εξαγωγή οργανικών ενώσεων. Αυτή η νέα τεχνική μειώνει τον χρόνο εξαγωγής, βελτιώνει την ακρίβεια και τους ρυθμούς ανάκτησης, καθιστώντας την ασφαλή, αξιόπιστη και αποτελεσματική για την ανάλυση PAHs.
Αποτελέσματα της μελέτης
Σε μια νέα μελέτη, ομάδα ερευνητών από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σεούλ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Joon-Goo Lee, χρησιμοποίησε τη μέθοδο QuEChERS για να προσδιορίσει οκτώ PAHs (Benzo[a]anthracene, Chrysene, Benzo[b]fluoranthene, Benzo[k]fluoranthene, Benzo[a]pyrene, Indeno[1,2,3-cd]pyrene, Dibenz[a,h]anthracene και Benzo[g,h,i]perylene) σε τρόφιμα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Food Science and Biotechnology τον Αύγουστο του 2025.
Οι ερευνητές εξήγαγαν τους PAHs χρησιμοποιώντας ακετονιτρίλιο, ακολουθούμενο από καθαρισμό μέσω διαφόρων μεθόδων που περιλάμβαναν διαφορετικούς συνδυασμούς προσροφητών. Η validazione της μεθόδου εξαγωγής QuEChERS πραγματοποιήθηκε μέσω αρκετών τροφίμων, με τις καμπύλες βαθμονόμησης για τους οκτώ PAHs να δείχνουν εξαιρετική γραμμικότητα, με την τιμή R2 να υπερβαίνει το 0.99.
Η ανάλυση μέσω χρωματογραφίας αερίου-μαζικής φασματομετρίας αποκάλυψε ότι τα όρια ανίχνευσης κυμαίνονταν από 0.006 έως 0.035 µg/kg, ενώ τα όρια ποσοτικοποίησης κυμαίνονταν από 0.019 έως 0.133 µg/kg. Η ανάκτηση κυμάνθηκε από 86.3% έως 109.6% σε 5 µg/kg, 87.7% έως 100.1% σε 10 µg/kg και 89.6% έως 102.9% σε 20 µg/kg, με τις τιμές ακρίβειας να κυμαίνονται μεταξύ 0.4% και 6.9% σε όλα τα τρόφιμα.
Ο καθηγητής Lee σημειώνει: “Αυτή η μέθοδος όχι μόνο απλοποιεί τη διαδικασία ανάλυσης, αλλά δείχνει επίσης υψηλή απόδοση στην ανίχνευση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων.” Στον βιομηχανικό τομέα, αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιθεώρηση τροφίμων για τη διαχείριση της ασφάλειας. Επιπλέον, αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση κόστους και βελτίωση της ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
“Η έρευνά μας μπορεί να βελτιώσει τη δημόσια υγεία παρέχοντας ασφαλή τρόφιμα. Επίσης, μειώνει τη χρήση και τις εκπομπές επικίνδυνων χημικών στις εργαστηριακές δοκιμές,” καταλήγει ο καθηγητής Lee. Συνολικά, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η αναπτυγμένη μέθοδος ανάλυσης PAHs με βάση την προσέγγιση QuEChERS είναι φιλική προς το περιβάλλον, γρήγορη και ακριβής.