Η κλιματική αλλαγή και η κατανάλωση ζάχαρης
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change αποκαλύπτει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης προστιθέμενης ζάχαρης στα νοικοκυριά των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε αυτά με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ή εκπαιδευτικά προσόντα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες μέσω της αλλαγής στην παραγωγή καλλιεργειών, της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά των καλλιεργειών, της διαθεσιμότητας και κατανομής θαλασσινών και της υγείας των ζώων.
Αλλαγές στη διατροφή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων
Ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τις διατροφικές απαιτήσεις, οδηγώντας σε ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή. Για παράδειγμα, οι υψηλές θερμοκρασίες συχνά οδηγούν τους ανθρώπους να καταναλώνουν κρύες ή παγωμένες ποτά για ενυδάτωση. Αυτά τα ποτά περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Πολλές μελέτες έχουν επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
Συσχέτιση θερμοκρασίας και κατανάλωσης ζάχαρης
Οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης προστιθέμενης ζάχαρης σε λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει ακόμη χαμηλότερα όρια: 24 γραμμάρια για τις γυναίκες και 36 γραμμάρια για τους άνδρες. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση κατανάλωση στις ΗΠΑ είναι πάνω από τα συνιστώμενα όρια, με ευάλωτες ομάδες να τα ξεπερνούν κατά πολύ. Η μελέτη στόχευσε να εξετάσει την επίδραση των ακραίων καιρικών συνθηκών στην κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης σε κοινωνικοοικονομικά διαφορετικούς πληθυσμούς στις ΗΠΑ μεταξύ 2004 και 2019, αναλύοντας δεδομένα από 40.000 έως 60.000 νοικοκυριά.
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Η αύξηση ήταν ήπια σε θερμοκρασίες κάτω των 10 °C και 12 °C, ακολουθούμενη από απότομη αύξηση μεταξύ 12 °C και 30 °C. Η κατανάλωση επιβραδύνθηκε ή σταθεροποιήθηκε πάνω από 30 °C, αν και οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται σε πολύ περιορισμένα δεδομένα. Μεταξύ άλλων καιρικών παραγόντων, η ταχύτητα του ανέμου είχε σημαντική αρνητική επίδραση στην κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης, ενώ η βροχόπτωση είχε θετική επίδραση.
Σημαντικές ανισότητες παρατηρήθηκαν στην κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης μεταξύ νοικοκυριών με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα. Η επίδραση της θερμοκρασίας στην κατανάλωση ζάχαρης ήταν πολύ πιο έντονη σε νοικοκυριά με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ή εκπαιδευτικά προσόντα σε σύγκριση με νοικοκυριά υψηλότερης εκπαίδευσης ή εισοδήματος. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης διαφορές ανά εθνοτική ομάδα και περιβάλλον εργασίας. Για παράδειγμα, τα ασιατικά νοικοκυριά δεν παρουσίασαν σημαντική αντίδραση, ενώ εκείνα που εργάζονταν σε εξωτερικούς χώρους ήταν πιο ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας.
Η μελέτη διεξήγαγε προσομοιώσεις για να προβλέψει τις αλλαγές στην κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης υπό μελλοντικές κλιματικές συνθήκες. Οι προσομοιώσεις, βασισμένες σε συνολική αύξηση θερμοκρασίας 5 °C από το 2019 έως το 2095, υποδεικνύουν ότι η ημερήσια κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 3 γραμμάρια ανά άτομο, με μεγαλύτερες αυξήσεις να προβλέπονται για βόρειες περιοχές των ΗΠΑ.