Η ΚΕΔΕ παρεμβαίνει και διεκδικεί για τους πολίτες μαζί με 1500 αιρετούς.

Η ΚΕΔΕ παρεμβαίνει και διεκδικεί για τους πολίτες μαζί με 1500 αιρετούς.

Η ΚΕΔΕ παρεμβαίνει και διεκδικεί για τους πολίτες μαζί με 1500 αιρετούς.

Η ΚΕΔΕ ολοκλήρωσε το ετήσιο τακτικό της συνέδριο με συμμετοχή άνω των 1500 αιρετών και στελεχών της της Δείτε το ψήφισμα που εξέδωσε.

Η ΚΕΔΕ δεσμεύεται με την απόφαση- ψήφισμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ ότι θα συμμετάσχει εξαρχής και δημιουργικά στον εθνικό διάλογο για το νέο κώδικα της αυτοδιοίκησης , καταθέτοντας τεκμηριωμένες κι επαρκώς μελετημένες προτάσεις, με όρους υπευθυνότητας, ειλικρίνειας και ισοτιμίας.

Ο διάλογος «θεωρούμε ότι πρέπει να διεξαχθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να οδηγήσει σύντομα,  σε συγκεκριμένα νομοθετικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για καθυστερήσεις, αντίθετα πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο του παρελθόντος.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών παρουσίασε στο Συνέδριο μας ένα κείμενο θέσεων με 10 άξονες, πάνω στο περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης.

Αξιολογούμε ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν ένα πλαίσιο συζήτησης για διαβούλευση κι όχι οριστικές διατάξεις.  Η ΚΕΔΕ θα προσέλθει στο διάλογο και θα ανατροφοδοτήσει την πρόταση του ΥΠΕΣ με τις δικές της προτάσεις, θέτοντας ξεκάθαρα τις προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

Το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων συγκεκριμένο και συμφωνούμε με τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού ότι ο διάλογος θα έχει τελική ημερομηνία λήξης τις 31-3-2025.

Ζητάμε μια πραγματική μεταρρύθμιση, που θα λειτουργήσει ως ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης, μεταξύ Κράτους, Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού και κοινωνίας των πολιτών» αναφέρεται μεταξύ άλλων από το κορυφαίο συλλογικό αυτοδιοικητικό όργανο της χώρας και ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της ΚΕΔΕ και το σημαντικό ψήφισμα της:

«Η Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος  έχει ξεκάθαρο όραμα για την Αυτοδιοίκηση του 2030. Θέτουμε ως προτεραιότητες για να γίνει πράξη η Επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης  Α’ Βαθμού, την συν-διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη που θα προκρίνει :

  • Την κατάρτιση του νέου Κώδικα και της Χάρτας της Αυτοδιοίκησης, που θα στηρίζεται στην Αποκέντρωση, προβλέποντας ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας και της αυτοδιοίκησης, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες για κάθε θεσμό  του Κράτους, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.
  • Την κατακόρυφη αύξηση των πόρων της Αυτοδιοίκησης , με περαιτέρω αύξηση των ΚΑΠ με εφαρμογή όσων προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας και ο ν.3852, για Δήμους που θα διαθέτουνλειτουργική αυτοτέλεια και οικονομική ανεξαρτησία και θα υποστηρίζονται από επαρκείς, θεσμοθετημένους πόρους.
  • Την ενίσχυση των Δήμων με νέο προσωπικό, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αρμοδιότητές μας.
  • Την ουσιαστική θεσμική και οικονομικήαναβάθμιση της καταστατικής θέσης του αιρετού πολιτικού προσωπικού των ΟΤΑ.
  • Την αξιοποίηση προς όφελος μας των μεγάλων ευκαιριών που δημιουργούν οι τεχνολογικές εξελίξεις και η τεχνητή νοημοσύνη.
  • Την ανάδειξη του ισχυρού μας ρόλου στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων που μας απασχολούν και θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια, όπως οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τα  ανοικτά κοινωνικά ζητήματα (ασφάλεια, στέγαση, φτώχεια), η ενεργειακή αυτάρκεια, η διαχείριση των υδάτων, κλπ .
  • Τηνισότιμη αντιμετώπιση όλων των Δήμων , ανεξαρτήτως μεγέθους, με έμφαση στους μικρούς νησιωτικούς και μικρούς ορεινούς Δήμους.
  • Την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειαςσε όλα τα στάδια διαμόρφωσης και εφαρμογής των αποφάσεων και πολιτικών που αφορούν τη λειτουργία των δήμων, καθώς και στη διαρκή δημόσια λογοδοσία στους πολίτες, για τα πεπραγμένα μας .
  • Τηναναβάθμιση του αναπτυξιακού μας αποτυπώματος, προκειμένου να  αποτελούμε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών , αλλά και πολλαπλασιαστή ισχύος στην εθνική προσπάθεια για αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Πατρίδας μας.
  • Την ανάγκη να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις για πόλειςψηφιακές, “έξυπνες”, “πράσινες” , βιώσιμες και ανθεκτικές στις απειλές της κλιματικής κρίσης.

Διεκδικούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο και ρόλο στις υποθέσεις που αφορούν τις πόλεις και τις τοπικές μας κοινωνίες, με βάση την αρχή της εγγύτητας.

Νέο Συμβόλαιο Εμπιστοσύνης  μεταξύ Κράτους, Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού και Πολιτών.

Στο πλαίσιο των παραπάνω απαιτούμε την ουσιαστική Μεταρρύθμιση στη Λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, ώστε να σηματοδοτήσει με το περιεχόμενό της τη σύναψη ενός νέου συμβολαίου Εμπιστοσύνης, μεταξύ Κράτους, Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας των πολιτών.

Ως προς το περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης στο Κράτος, υποστηρίζουμε την ανάγκη για Αποκέντρωση,  Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και ανακατανομή αρμοδιοτήτων, στη βάση της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε:

ΘΕΣΜΙΚΑ

  • Την κωδικοποίηση σε ενιαίο νόμο των περίπου 500 νομοθετικών ρυθμίσεων (Νόμοι, Β.Δ., Ν.Δ., Π.Δ., ΥΑ, ΚΥΑ), που αφορούν την αυτοδιοίκηση.
  • Για καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκηση αρμοδιοτήτων προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, ζητούμε την υιοθέτηση του προτεινόμενου “Πολυδιάστατου Προγράμματος για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση».
  • Την κατάργηση των εγκρίσεων σκοπιμότητας των αποφάσεων των Δήμων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τα Υπουργεία, ώστε κάθε έλεγχος των αποφάσεων να αφορά μόνο τη νομιμότητά τους.
  • Τη διεύρυνση των βαθμών ελευθερίας των δήμων στην οργάνωση των υπηρεσιών τους.
  • Την υιοθέτηση της πρότασης της Κ.Ε.Δ.Ε., όσον αφορά τον θεσμό της κινητικότητας, ώστε να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για το προσωπικό όλων των κατηγοριών και όχι μόνο των τεχνικών και των οικονομικών υπαλλήλων.
  • Την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των Δήμων, μέσω του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ 2021–2027.
  • Την υλοποίηση διετούς προγράμματος συγκρότησης των επτά (7) Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ (διασφάλιση υποδομής και εξοπλισμού, πρόσληψη προσωπικού, οργάνωση υπηρεσιών και εκπόνηση προτύπων, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη προσωπικού, ενημέρωση αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ).
  • Την ολοκλήρωση του Προγράμματος συγκρότησης των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ).
  • Τη συγκρότηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων (Ν.4795/2021 και Ν.5013/2023).
  • Την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων όταν ασκούνται «συντρέχουσες» αρμοδιότητες

Για το προσωπικό των ΟΤΑ

  • Την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης του προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ.
  • Την υλοποίηση ενός 4ετους προγράμματος για την κάλυψη των κενών θέσεων σε προσωπικό των Δήμων, τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών και την αντικατάσταση των αποχωρούντων υπαλλήλων (με την κινητικότητα και τη συνταξιοδότηση).
  • Την ολοκλήρωση του Προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Την άμεση συνέχιση εφαρμογής και λειτουργίας του προγράμματος απασχόλησης ανέργων    55-74, για αυτονόητους λόγους των πολύ πιεστικών αναγκών μας (καθαριότητα, πράσινο, σχολικοί φύλακες κ.λ.π.) αλλά και για λόγους κοινωνικούς.
  • Τη σύνταξη του Νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων.

Για το αιρετό πολιτικό προσωπικό των ΟΤΑ

  • H αύξηση των αποδοχών των αιρετών , ώστε να ακολουθούν ποσοστιαία αυτές των Γ. Γραμματέων των Υπουργείων, ένα αίτημα που εκκρεμούσε από το 2018, ήδη ικανοποιήθηκε με ΚΥΑ, κι αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη .
  • Να μην τίθενται σε αργία αιρετοί, χωρίς την ύπαρξη μιας τουλάχιστον πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης (άρθρο 236 Α §1 εδάφιο β του Ν. 3852/2010 ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ). Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να μην ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μόνο για τους αιρετούς στην Αυτοδιοίκηση.

Ενώ οι δημοσιονομικοί δείκτες της χώρας έχουν θετική τροχιά και το υπερπλεόνασμα εσόδων στο τέλος του έτους θα φτάσει τα 10 δις ευρώ,  η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ακόμα δέσμια μνημονιακών υποχρεώσεων του παρελθόντος, ενώ υπάρχει ανώτατο όριο αποδόσεων (πλαφόν) στους ΟΤΑ στο ποσό των 3.841 εκ. ευρώ.

Για το τρέχον έτος έχουν προβλεφθεί στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού επιπλέον 53 εκ. ευρώ, τα οποία θα συμπληρώσουν τους ΚΑΠ, ποσό που θεωρούμε ότι δεν καλύπτει τις αυξημένες μας ανάγκες.  Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις θα διορθωθεί η ΚΥΑ περί σύνταξης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ και θα συμπεριλάβει μία επιπλέον μηνιαία τακτική επιχορήγηση για το έτος 2025.

Ωστόσο, με βάση την προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων, θα πρέπει να αποδοθούν το 2025 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το νόμο 3852/2010, πάνω από 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Τα χρήματα αυτά πρέπει επιτέλους να μας αποδοθούν.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί :

  • Την γενναία αύξηση των πόρων που θα αποδοθούν στους Δήμους μέσω των ΚΑΠ, το 2025, τουλάχιστον κατά 1 δις ευρώ σε σχέση με το 2024
  • Την πλήρη εφαρμογή του Ν. 3852/2010 και την κατάργηση όλων των μνημονιακών περιορισμών στην Τ.Α., που θεσπίστηκαν για λόγους που σήμερα δεν υφίστανται.
  • Την κατάργηση του άρθρου 44 του Ν 5071/23 που θεσπίζει ανώτατο πλαφόν 3,841 εκ. € των αποδόσεων του κρατικού προϋπολογισμού στην ΤΑ, ανεξάρτητα από τον Ν. 3852/2010 και την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων (Φόρος Εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ), που χρηματοδοτούν το καλάθι των ΚΑΠ.
  • Την κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, του υπερβάλλοντος ενεργειακού κόστους στους δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα, και τις ΔΕΥΑ, ώστε να μην χρειαστεί να μεταφερθεί αυτό στους δημότες. Στόχος , η ενεργειακή αυτονομία των ΟΤΑ.
  • Τη χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των υποδομών, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος λειτουργίας.
  • Τη σταδιακή αποπληρωμή των παρακρατηθέντων και μη αποδοθέντων πόρων.
  • Την επαναφορά τελών που αφαιρέθηκαν από τους δήμους
  • Την απόδοση επιπλέον έκτακτων δόσεων στους ΚΑΠ του 2024, πέραν των 348 εκ. Ευρώ που θα μας καταβληθούν, μέχρι τη συμπλήρωση του ποσού των 450 εκ. που απαιτούνται για να κλείσουν οι προυπολογισμοί του 2024.
  • Την αποτύπωση στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025 των οικονομικών απαιτήσεων της ΚΕΔΕ για να μπορούν οι Προϋπολογισμοί των δήμων της επόμενης χρονιάς να εκτελεστούν χωρίς προβλήματα.
  • Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Δήμων με συγχρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και τον τραπεζικό τομέα (πχ. την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των δήμων, σε υποδομές που υπάρχει μεγάλη ανάγκη σήμερα, αλλά και σε τομείς που υπάρχει υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος.
  • Την ανάγκη ενεργοποίησης του προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας Υποστήριξης Δικαιούχων, στους τομείς  διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ & Δήμοι), τη διαχείριση των αστικών λυμάτων και του πόσιμου Νερού (ΔΕΥΑ & Δήμοι) και την υλοποίηση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Στρατηγικών (Χωρικές Αρχές – Δήμοι).
  • Την άμεση ενεργοποίηση των δράσεων για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων από το Πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΚΑ) και τη διαχείριση των ποσίμου νερού και των λυμάτων από τα Περιφερειακά Προγράμματα.
  • Την επανεξέταση της λειτουργίας και συγχρηματοδότησης των Κέντρων Κοινότητας και των κοινωνικών δομών (ΚΗΦΗ, ΚΔΗΦ, Δομές Κακοποιημένων Γυναικών), υπό το πρίσμα ενός σχεδίου βιωσιμότητας για τη σταδιακή έξοδο από τη συγχρηματοδότηση από το ΕΚΤ+ και της θέσπισης ενός νέου το οποίο δύναται να ενσωματώνει περισσότερες υπηρεσίες (π.χ. δομές φτώχειας, υπηρεσίες παιδικής προστασίας κλπ).
  • Την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων από το ΠΔΕ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
  • Την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων με σαφή προσανατολισμό στην επιχειρηματική ανάπτυξη.
  • Τη στήριξη για υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ για τους μικρούς ή τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Τα ζητήματα της ενέργειας τα τελευταία χρόνια απέκτησαν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μεγάλο συντελεστή βαρύτητας καθώς οι δήμοι καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν μια μεγάλη και ιδιαίτερα σύνθετη ενεργειακή ατζέντα, που περιλαμβάνει ζητήματα όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή απόδοση, η ηλεκτροκίνηση.

Ζητάμε:

  • Να αποδοθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση στους Δήμους το επιπλέον ενεργειακό κόστος που κατέβαλαν το προηγούμενο διάστημα για τη λειτουργία των δημοτικών τους υπηρεσιών, των σχολείων, των ΔΕΥΑ
  • Να δοθεί κατά προτεραιότητα στους Δήμους ο απαραίτητος χώρος στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μπορούν να αξιοποιούν το ρεύμα που θα παράγεται απο τις ενεργειακές κοινότητες που συμμετέχουν .
  • Να δευκολυνθούν οι Δήμοι να γίνουν ενεργειακά «πράσινοι» και να καταστούν ενεργειακά αυτόνομοι, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονη τεχνολογία για να εξοικονομήσουν κάθε kWh ηλεκτρικής ενέργειας , βελτιώνοντας την  ενεργειακή τους αποδοτικότητα .
  • Να γίνουν οι Δήμοι συνδιαμορφωτές της περιοχής τους και να έχουν ουσιαστικό ρυθμιστικό λόγο γύρω από τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που χωροθετούνται ή πρόκειται να χωροθετηθούν στα διοικητικά τους όρια.
  • Να εφαρμόσουν μια νέα αναθεωρημένη ενεργειακή πολιτική για το δημοτικό στόλο οχημάτων, τα δημοτικά κτίρια, τις δημοτικές εγκαταστάσεις τους.

Για τη διαχείριση των αποβλήτων

Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση της ΚΕΔΕ είναι πως η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.  Ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος.

  • Ζητάμε την κατάργηση του Τέλους Ταφής, για την οποία ΚΕΔΕ και 164 Δήμοι έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ
  • Το τέλος ταφής είναι οικονομικοί πόροι των δήμων και θα πρέπει να τους επιστραφούν για την προμήθεια σχετικού εξοπλισμού, την προαγωγή, την ενεργοποίηση του «Πληρώνω όσο Πετάω» (Pay As you Throw), την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
  • Διαφωνούμε με κάθε απόπειρα αφαίρεσης αρμοδιοτήτων απο την  Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και την εκχώρησή τους  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας.
  • Διαφωνούμε με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΦοΔΣΑ) , το οποίο προωθήθηκε χωρίς την απαιτούμενη κι επαρκή διαβούλευση. Δεν υφίστανται μελέτες και επιχειρησιακά σχέδια που να τεκμηριώνουν επαρκώς την αναγκαιότητα των συνενώσεων, δεν επιλύουν χρόνια προβλήματα των ΦοΔΣΑ και δεν διευκρινίζονται με εμπεριστατωμένο τρόπο τα ζητήματα ενημέρωσης και λειτουργίας των νέων Φορέων.
  • Εξαίρεση των ΦΟΔΣΑ από τους περιορισμούς προσλήψεων λόγω ανταποδοτικότητας.

Για τη διαχείριση των υδάτων

Το ΥΠΕΝ προβαίνει σε αποσπασματικές και μη συνεκτικές μεταξύ τους δηλώσεις για αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ, που προφανώς αντίκεινται στο Σύνταγμα και στους Νόμους που διέπουν την λειτουργία τους, καθώς και την προστασία των λειτουργικών και περιουσιακών δικαιωμάτων τους.

  • Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ και την ΕΕΤΑΑ  συγκεκριμένη και επιχειρησιακά τεκμηριωμένη λύση για τις ΔΕΥΑ, η οποία, σε αντίθεση με την πρόταση του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία φαραωνικών ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια,  προβλέπει τη λειτουργία μίας ΔΕΥΑ σε κάθε νομό ( ή και δύο όπου κριθεί απαραίτητο, μόνο σε εθελούσια βάση) και το  Δ.Σ. του νέου σχήματος να ανήκει 100% στην Αυτοδιοίκηση.

Σε ότι αφορά στα νησιά,  η θέση της ΚΕΔΕ είναι να παραμείνει το υπάρχον σύστημα και εκφράζουμε  την αντίθεσή μας για το σχέδιο που διαρρέεται ότι εξυφαίνεται για τις Κυκλάδες, σύμφωνα με το οποίο θα εφαρμοστεί ένα 11μελές σύστημα διοίκησης, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχει η ΕΥΔΑΠ Νήσων ή η ΕΥΔΑΠ

Ο τομέας των υποδομών και μεταφορών διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην οικονομική μεγέθυνση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων μας. Δημιουργούν εισοδήματα και θέσεις απασχόλησης, συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Η ΚΕΔΕ διεκδικεί :

  • Τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προγράμματος που θα διαδεχθεί το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν έργα στους Δήμους.
  • Την ενίσχυση του ελέγχου, της συντήρησης αλλά και αποκατάστασης των υφιστάμενων έργων υποδομής, καθώς και της οδικής ασφάλειας.
  • Την υιοθέτηση με παροχή ουσιαστικών κινήτρων ενός νέου μοντέλου αστικών μετακινήσεων και διαχείρισης του κυκλοφοριακού, μέσω της προώθησης της ηλεκτροκίνησης, της χρήσης ποδηλάτου, της ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων, με τις κατάλληλες υποδομές που είναι απαραίτητες, για να υποστηριχθούν τα παραπάνω και με γνώμονα την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των μεταφορών.
  • Την αναβάθμιση του παρεχόμενου έργου των αστικών συγκοινωνιών, με την χρήση της ηλεκτροκίνησης.
  • Την αναβάθμιση και αναδιάταξη του συστήματος, των υποδομών και της οργάνωσης του σιδηροδρομικού δικτύου.
  • Το σαφή διαχωρισμό και καταγραφή του οδικού δικτύου (εθνικού, περιφερειακού, δημοτικού) και δημιουργία ειδικών προγραμμάτων από τους ΟΤΑ Α΄ και τα συναρμόδια Υπουργεία για τη συντήρηση του δημοτικού, αγροτικού και δασικού οδικού δικτύου.
  • Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές στις υποδομές των πληγεισών περιοχών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου κάθε Υπουργείο που δύναται να χρηματοδοτήσει έργα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές να αναλάβει αντίστοιχη δράση.
  • Την υλοποίηση αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία
  • Την υλοποίηση προγράμματος ενεργειακής αυτάρκειας ΟΤΑ Α΄ μέσω ΑΠΕ
  • Την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και τη νομοτεχνική βελτίωση της διαδικασίας ανάθεσης δημοσίων έργων , καθώς και τις αναθεωρήσεις των τιμολογίων δημοσίων έργων.

Πολιτική προστασία

Ως Αυτοδιοίκηση είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Να ξέρουμε τι υποχρεούμαστε να κάνουμε, με ποιο προσωπικό και μέσα, με ποιους πόρους και με την υποχρέωσή ν’ αξιολογούμαστε όλοι για την ικανότητα και τις αδυναμίες μας, και η Αυτοδιοίκηση αλλά και οι κρατικοί φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε:

  • Εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας στην οποία να εντάσσονται όλα τα προγράμματα, σχέδια, μέτρα και δράσεις σε επίπεδο πρόληψης, ετοιμότητας, αντιμετώπισης και αποκατάστασης σύμφωνα με τις προβλέψεις των «Περιφερειακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών» των Περιφερειών και των «Τοπικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών» των Δήμων.
  • Θεσμική αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και διαμόρφωση ενός σταθερού στο χρόνο θεσμικού πλαισίου
  • Διοικητική προσαρμογή στα πλαίσια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με κωδικοποίηση των αρμοδιοτήτων σε κάθε επίπεδο της διοίκηση
  • Σταθερή οργανωτική δομή της πολιτικής προστασίας σε επίπεδο Δήμου και σε διαδημοτικό επίπεδο
  • Στελέχωση τοπικών δομών με μόνιμο προσωπικό και επικουρική ενίσχυση με έκτακτο προσωπικό και εθελοντικές ομάδες
  • Εξειδίκευση του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο για κάθε κατηγορία κινδύνου και δημιουργία εργαλείων παραμετροποίησης και εφαρμογής του σχεδιασμού αυτού
  • Διασφάλιση του απαιτούμενου βάσει του σχεδιασμού μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού
  • Σταθερή και επαρκή ετήσια χρηματοδότηση και διασφάλιση στοχευμένων χρηματοδοτικών λύσεων μέσα από ανταγωνιστικά και άλλα προγράμματα
  • Αξιοποίηση ειδικών εφαρμογών ΤΠΕ και προϊόντων της επιστημονικής έρευνας για τη πρόληψη και τη θωράκιση ευάλωτων περιοχών από κινδύνους φυσικών καταστροφών
  • Εκπόνηση πολυετούς ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δημοτικών υποδομών. Χρηματοδότησή του μέσω του τέλους ανθεκτικότητας
  • Διαβαθμισμένη εκπαίδευση στελεχών ΟΤΑ, εθελοντικών ομάδων και του τοπικού πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων
  • Επιτάχυνση εφαρμογής συναφών δημόσιων πολιτικών και Κωδικοποίηση των ισχυουσών διατάξεων

Κοινωνική συνοχή-Οικογένεια

  • Ενίσχυση των δημοτικών δομών προστασίας
  • Εξασφαλισμένη και σταθερή χρηματοδότηση με πλήρη κάλυψη του λειτουργικού κόστους των δημοτικών δομών, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό
  • Μόνιμες θέσεις εργασίας για το ήδη υπάρχον προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών
  • Ριζική αναμόρφωση του Π.Δ. 99/2017 και του Κανονισμού λειτουργίας των Παιδικών, Βρεφονηπιακών και Βρεφικών σταθμών με βάση τις προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.
  • Διασφάλιση της συνέχισης του προγράμματος και στην επόμενη προγραμματική περίοδο και την συμμετοχή εκπροσώπων της Κ.Ε.Δ.Ε. στο σχεδιασμό του προγράμματος για το χρονικό διάστημα 2021-2027.
  • Κατοχύρωση του δημοκρατικού, κοινωνικού και παιδαγωγικού δικαιώματος των γονέων να επιλέγουν ελεύθερα για το 4χρονο παιδί τους είτε τον παιδικό σταθμό είτε το νηπιαγωγείο, εάν τους εξυπηρετεί. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται και η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής και η ελευθερία επιλογής των γονέων για τη δομή που θα εμπιστευτούν για τα παιδιά τους

 Δημογραφικό

  • Εκτεταμένα προγράμματα κατασκευής κοινωνικών κατοικιών για ζευγάρια έως και 45 ετών με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια
  • Καθολική πρόσβαση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • Πρόβλεψη για μηνιαίο επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται μέχρι την ηλικία των 3 ετών με ευρύχωρα εισοδηματικά κριτήρια
  • Εξίσωση δικαιωμάτων τριτέκνων με πολύτεκνους
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά

Στέγαση

  • Δυνατότητα χορήγησης επιδοτούμενων χαμηλότοκων δανείων για αγορά κατοικίας για περισσότερους ωφελούμενους
  • Περιορισμοί στην βραχυχρόνια μίσθωση
  • Φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες για μακροχρόνιες μισθώσεις
  • Φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν κατοικίες σε ευάλωτα νοικοκυριά εφόσον το μίσθωμα είναι χαμηλότερο του προβλεπόμενου στην αγορά

Κοινωνική πολιτική και κοινωνική οικονομία

unnamed 16 Η ΚΕΔΕ παρεμβαίνει και διεκδικεί για τους πολίτες μαζί με 1500 αιρετούς.
  • Προκήρυξη νέου Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι για τους Δήμους στους οποίους δεν λειτουργεί σήμερα.
  • Ενίσχυση, βελτίωση και  επέκταση των παρεχόμενων  κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  • Υλοποίησηστοχευμένου προγράμματος, που θα αφορά την Τ.Α., με ιδιαίτερη πρόνοια και μέριμνα, αφενός για την βιωσιμότητα των Δημοτικών ΚΔΑΠ και αφετέρου για την υποστήριξη της διαρκούς εξέλιξης σε υπηρεσίες και εξοπλισμό των Δημοτικών ΚΔΑΠ, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά, διεύρυνση της ηλικίας από 4-15 ετών.
  • δημιουργία νέου προγράμματος για την αναζήτηση και την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων, ώστε να δημιουργηθούν δομές για παιδιά Δημοτικού αλλά και Γυμνασίου.
  • δημιουργία ενός νέου προγράμματος εργασίας, που να αφορά ηλιακές ομάδες, όπως οι νέοι 18 – 30 ετών, που ως άμεσο κοινωνικό όφελος θα έχει την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από τους νέους.
  • Επαρκής στελέχωση των κοινωνικών δομών των δήμων, που είναι υποστελεχωμένες, φορτώνονται με νέες αρμοδιότητες διαρκώς και οι εργαζόμενοι ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, μέσα από επισφαλείς κάθε φορά ανανεώσεις συμβάσεων και με άδηλο μέλλον.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων στους τομείς της πρόληψης, προαγωγής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
  • Αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών δομών υγείας ( Δημοτικά Ιατρεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα ΚΕΠ Υγείας, τα Κέντρα Πρόληψης) με στόχο την παροχή υψηλών και ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες, ιδιαίτερα δε στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
  • Θεσμοθετημένη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και συμβασιοποίηση με το ασφαλιστικό σύστημα.
  • Ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε τοπικό επίπεδο.
  • Διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Τ.Α.
  • Κεντρικός σχεδιασμός από την κυβέρνηση προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία
  • Δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης & Αποθεραπείας
  • Δημιουργία Στεγών αυτόνομης διαβίωσης
  • Δημιουργία Ειδικού Προγράμματος για τη διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης των ΑΜΕΑ

Ισότητα

  • Παροχή στήριξης και τεχνογνωσίας για τη συγκρότηση επιτροπών ισότητας και την εκπόνηση σχεδίων δράσης.
  • Σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ να μας δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής και του προγράμματος CERV ,με στόχο την κατάθεση πρότασης για τη δημιουργία μιας σταθερής δομής που θα υποστηρίζει τεχνικά του Δήμους.
  • Δημιουργία αποθετηρίου καλών πρακτικών, οι οποίες εφαρμόζονται από διάφορους Δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο την προώθηση των θεμάτων ισότητας.
  • Αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση των πολιτικών ισότητας.

Τομέας Παιδεία

  • Αποτελεί θετική εξέλιξη η υλοποίηση του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου και η διάθεση 250 εκ. Ευρώ για την συντήρηση υφιστάμενων σχολικών μονάδων. Είναι επιτακτική ανάγκη η ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος με την άμεση συμμετοχή των Δήμων.
  • Σχολικές καθαρίστριες: Είναι απαραίτητη η μονιμοποίησή τους και η κάλυψη του μισθολογικού κόστους να γίνεται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό ή με σχετική αύξηση των ΚΑΠ.
  • Λειτουργικές ανάγκες των σχολείων: Οι υπάρχουσες χρηματοδοτήσεις, δεδομένης και της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους δεν επαρκούν, ενώ η υποχρεωτική κάλυψή τους από τους δήμους θέτει σε κίνδυνο άλλες σημαντικές λειτουργίες τους. Ως εκ τούτου πρέπει να προβλεφθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων.
  • Συντήρηση και επισκευές σχολικών κτιρίων: Πολλά σχολικά κτήρια είναι πλέον παλαιά και παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα συντήρησης. Χρειάζεται συστηματική αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών. Για το Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ κινείται σε θετική κατεύθυνση και μας βρίσκει σύμφωνους. Φυσικά θεωρούμε αυτονόητο ότι θα εφαρμοσθεί μέσω των δήμων για επισκευές και συντηρήσεις σχολικών αυλών και διδακτηρίων.
  • Ανάπλαση αύλειων χώρων: Προτείνεται η επαναφορά των σχετικών προγραμμάτων χρηματοδότησης.
  • Σχολικοί τροχονόμοι: Προτείνεται η κάλυψη των σχετικών δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Προώθηση της Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Τηλεκπαίδευσης και αναβάθμιση ηλεκτρονικού εξοπλισμού: Ο υφιστάμενος εξοπλισμός στα σχολεία είναι ανεπαρκής και σε μεγάλο βαθμό παρέχεται με χρηματοδοτήσεις από τα ταμεία των δήμων. Είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν νέα προγράμματα χρηματοδότησης για την αναβάθμισή του.
  • Αποχαρακτηρισμός κλειστών σχολικών κτιρίων και αξιοποίησή τους για άλλους σκοπούς: Προτείνεται να νομοθετηθεί ο αποχαρακτηρισμός και η αλλαγή χρήση των ανενεργών σχολικών κτηρίων με μια εύκολη διαδικασία ώστε να αποδεσμευτεί το κτηριακό δυναμικό, εξοικονομώντας πόρους και προάγοντας τη βιώσιμη διαχείριση των δημόσιων χώρων.
  • Ενίσχυση των δεσμών της Αυτοδιοίκησης με τις φοιτητικές κοινότητες: Αξιοποίηση της δυναμικής και των γνώσεων των φοιτητών  και εφαρμογή ελκυστικών πολιτικών με κοινωνικό αποτύπωμα αξιοποιώντας π.χ. το οικιστικό απόθεμα των δήμων δημιουργώντας σε γειτονιές αυτοδιαχειριζόμενα στέκια νεολαίας κ.α .
  • Καθιέρωση προγραμμάτωνγια τα σχολεία που αφορούν την ψυχοκοινωνική υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών, την κυκλοφοριακή αγωγή, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, υγείας και διατροφής.

Στον τομέα του Αθλητισμού :

  • Προγράμματα χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και των κλειστών γυμναστηρίων- κολυμβητηρίων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή και συντήρηση αθλητικών χώρων
  • Αναβάθμιση του προγράμματος «Άθληση για Όλους»
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων αθλητικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με σχολεία
  • Πρόσβαση ΑμεΑ στους αθλητικούς χώρους.
  • Διεκδίκηση χρηματοδότησης απο το ΥΠΠΟ για την ψηφιοποίηση των δημοτικών πινακοθηκών,
  • Ενίσχυση και στήριξη των Συμβουλίων Νέων.

Για τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης

Δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει τοπική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό οι Δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να διαχειρίζονται κρίσιμα αγροτικά ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των γεωργών και κτηνοτρόφων μας, με την προϋπόθεση όμως να έχουν ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται και από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους.

Οι προσπάθειες της Τ.Α πρέπει να τείνουν προς την διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, την άρση των χρόνιων παθογενειών της πρωτογενούς παραγωγής, την ενίσχυση της ποιοτικής φυτικής και ζωικής παραγωγής και την εξωστρέφεια των αγροτικών μας προϊόντων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της  ΚΕΔΕ αφορά:

  • τις αποζημιώσεις για τα αγροτεμάχια που παραμένουν «μπαζωμένα» σε όλες τις πληγείσες περιοχές από τα καιρικά φαινόμενα Ντάνιελ και Ελίας
  • την απλοποίηση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη λόγω πανώλης, και την άμεση βοήθεια για τις ανάγκες απολύμανσης και αντικατάστασης των κοπαδιών, ενίοτε και των σταβλικών εγκαταστάσεων.
  • την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου η οποία σταμάτησε να παρέχεται στους δικαιούχους αγρότες από το 2016 (προϋπολογισμού περίπου 180 εκ ευρώ).
  • την άμεση έκδοση των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είναι έτοιμα.
  • την άμεση και χωρίς καθυστερήσεις επιστροφή του μισθώματος των επιλέξιμων βοσκοτόπων στους Δήμους (τέλος βοσκής ), όπως ίσχυε μέχρι την ψήφιση του Νόμου 4351/2015, τροποποιώντας ανάλογα το άρθρο 7 παρ. 2 του εν λόγω Νόμου.
  • Τη διασφάλιση σταθερότητας στο γεωργικό εισόδημα μέσα από την επαρκή χρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων του πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ και όχι τη μείωση αυτού.
  • Την προστασία των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες είναι και περισσότερο ευάλωτες στις μεταβολές του εισοδήματος από την κλιματική αλλαγή.
  • Την επανεξέταση και αναθεώρηση των εργαλείων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση κρίσεων.
  • Την επικαιροποίηση -τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ( ώστε να περιλαμβάνονται στις κατηγορίες αποζημιώσεων οι ζημιές που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης , όπως χαλαζοπτώσεις, ξηρασίες κι ασθένειες που προκαλούνται από διάφορα παθογόνα).
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες με τη συμμετοχή των γεωτεχνικών των Δήμων που θα καθοδηγούν τους γεωργούς, τους αλιείς και τους ώστε να βελτιώσουν την λειτουργικότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Η Ελλάδα εκτός από το ότι είναι η πιο νησιωτική χώρα της ΕΕ, είναι και η πιο ορεινή σύμφωνα με τον δείκτη NORDREGIO, παρόλα αυτά δεν υπάρχει συντεταγμένη πολιτική και στρατηγική για την ορεινότητα. Για την ουσιαστική ενίσχυση των ορεινών Δήμων , ζητάμε:

  • Την ολοκλήρωση εφαρμογής του πρώτου πιλοτικού ολοκληρωμένου χωρικού σχεδίου ορεινών όγκων, που ήδη υλοποιείται στους δήμους Αργιθέας, Αγράφων και Λίμνης Πλαστήρα και την επέκταση του στις υπόλοιπες ορεινές ενότητες και περιοχές της Ελλάδας.
  • Τη σύσταση Παρατηρητηρίου Ορεινότητας , υπό την ΕΕΤΑΑ.
  • Την ολοκλήρωση και οριστική θεσμοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις ορεινές περιοχές (masterplan Ορεινότητας), που ήδη ξεκίνησαν οι ορεινοί δήμοι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.
  • Αποτελεί ευεργέτημα για τους ορεινούς δήμους η ανακατανομή των ΚΑΠ, ωστόσο χρειάζεται πρόσθετη ενίσχυση του κριτηρίου ορεινότητας.
  • Τη σύσταση Ταμείου Ορεινότητας, ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης δημοσίων υποδομών, ειδικό πλαίσιο αντιμετώπισης του δημογραφικού, ειδικό πρόγραμμα για νέους επιστήμονες και ειδική ρύθμιση ταχείας πρόσληψης έκτακτου προσωπικού με εντοπιότητα, ειδικά προγράμματα μείωσης ενεργειακού κόστους και πολιτικής προστασίας.
  • Να έχουν οι ορεινοί δήμοι και περιοχές πρωτεύοντα ρόλο στη συγκρότηση του νέου χωροταξικού ΑΠΕ και η γνώμη τους για τα έργα που γίνονται να είναι αποφασιστική και όχι απλά γνωμοδοτική.

Για την νησιωτικότητα

Διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών, που στόχο έχουν την ενίσχυση των νησιωτικών Δήμων, με άξονες

  • τα ζητήματα διασύνδεσης των νησιών ( ακτοπλοικά, αεροπλοία, τακτικότητα δρομολογίων, κλπ)
  • την παροχή κινήτρων για τη στελέχωση με προσωπικό στους νησιωτικούς δήμους, καθώς και μέτρα για τη βέλτιστη λειτουργία τους . Ήδη με πρόσφατο νόμο μοριοδοτείται επαρκώς η εντοπιότητα για την πρόσληψη υποψήφιων εργαζομένων και θεσμοθετείται και το αμετάθετο των εργαζομένων για μακρό χρονικό διάστημα.
  • την παροχή κινήτρων για την παραμονή ιατρών και εκπαιδευτικών,
  • τη διαχείριση των απορριμμάτων και την καθαριότητα των θαλασσίων χώρων,
  • την ενίσχυση των δομών και μηχανισμών πολιτικής προστασίας
  • τα ζητήματα πολεοδομικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού
  • Την κάλυψη του συνόλου του κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε όλη την Ελλάδα
  • Τη διαχείριση των πόσιμων υδάτων των νησιών με βάση την πρόταση – μελέτη που κατέθεσε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με ΕΔΕΥΑ και ΕΕΤΑΑ.
  • Την εκπόνηση κι εφαρμογή προγράμματος υποστήριξης νησιωτικών δήμων , με ειδική χρηματοδότηση καθώς και φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για την τόνωση της νησιωτικής ανάπτυξης

Οι προτάσεις της  ΚΕΔΕ συνθέτουν μια ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική, συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, σέβονται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την πολιτιστική ταυτότητα των κοινωνιών και διαχέουν τα οφέλη της σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε :

  • Ουσιαστικότερη συμμετοχή και συμβολή Δήμων στον Εθνικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό για τον Τουρισμό και την προώθηση των ποιοτικών μορφών τουρισμού
  • Νέα σύγχρονα οδικά και θαλάσσια δίκτυα, δίκτυα επικοινωνίας, μεταφορών, αποχέτευσης ύδρευσης, καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων, αποτελούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος
  • Αύξηση πόρων για τη βελτίωση και αναβάθμιση όλων των δημοσίων υποδομών σε όλες τις τουριστικές περιοχές ιδίως στα νησιά καθώς και η δημιουργία νέων ποιοτικών υποδομών, με γενναία στήριξη της πολιτείας για να γίνει πράξη η αύξηση του τουριστικού ΑΕΠ.
  • Μεταφορά του Τέλους Ανθεκτικότητας στους Δήμους.
  • Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση των επαγγελματιών τουρισμού σε πρακτικές βιώσιμου τουρισμού
  • Άμεση εμπλοκή των δήμων στην προβολή των τουριστικών προορισμών, την προώθηση του τοπικού τουριστικού πλεονεκτήματος τουbrand name, κάθε γωνιάς της πατρίδας μας που έχει  μοναδικό τουριστικό ενδιαφέρον
  • Ηλεκτρονική ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών που μπορεί και πρέπει να βρίσκονται στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
  • Στέγαση για εργαζόμενους υγειονομικούς δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς, σε ενοίκιο υποφερτό, σε δωδεκάμηνη βάση. Σε επάρκεια που να βοηθά θετικά την παροχή υπηρεσιών και όχι να απαγορεύει την κατοικία στο ενοίκιο.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα  είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να λυθεί στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδιασμού που πρέπει να είναι σαφής και αποτελεσματικός και όχι με επικαλύψεις συναρμοδίων φορέων και Τ.Α που ισχύει μέχρι σήμερα.

Για το μεταναστευτικό:

  • Μεγαλύτερη εκχώρηση αρμοδιοτήτων και οικονομική υποστήριξη των Δήμων για κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών.
  • Εκπόνηση διακριτών σχεδίων δράσης για τη διαχείριση των προσφυγικών- μεταναστευτικών ροών με την ενεργό συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων και της Τ.Α. μετά από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.
  • Αξιοποίηση των παραβόλων των μεταναστών για δράσεις ένταξης
  • Αναβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων ένταξης Μεταναστών
  • Οικονομική και στελεχιακή ενίσχυση Δήμων που φιλοξενούν δομές υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο
  • Εκπαίδευση Δημοτικών υπαλλήλων των τμημάτων κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να εξοικειωθούν σε θέματα σχετικά με τους μετανάστες και στελέχωση δομών εκτός ΑΣΕΠ.
  • Θέσπιση κριτηρίων για την ένταξη των μεταναστών – προσφύγων όπως ποσοστά ανεργίας και πληθυσμός και όχι να χρησιμοποιούμε προσωπικό μέσω των διμερών εποχικών συμβάσεων.
  • Σχέδιο εργασιακής ένταξης με την παροχή κινήτρων και χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις όπως και στον πρωτογενή τομέα που χρειάζονται εργατικά χέρια για την απορρόφησή τους.

Για την Ψηφιακή μετάβαση

Οι πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ για συμμετοχή των δήμων στη ψηφιακή μετάβαση και την ενίσχυση της καινοτομίας , καθώς και την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα ψηφιακά εργαλεία και λειτουργίες των Δήμων μας είναι δυναμικές. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε:

  • Την υποστήριξη των Δήμων για την αξιοποίηση του προγράμματος Έξυπνες Πόλεις. Η ΚΕΔΕ έχει αναλάβει την υποστήριξη του προγράμματος  για την ενσωμάτωση σύγχρονων τελευταίων τεχνολογιών της το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT), έξυπνα συστήματα κυκλοφορίας, συστήματα ενεργειακής διαχείρισης και διαχείρισης απορριμμάτων, κ.λπ.
  • Την προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση των Ψηφιακών Υπηρεσιών και εφαρμογών των δήμων προς όφελος των πολιτών. Για το μέλλον υπάρχει ως στόχος προσθήκη καινούργιων εφαρμογών όπως: Ενσωμάτωση του govHUB.gr στο gov.gr, Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας – Δημοτικών Φόρων και Δημοτικών Τελών, Καταγραφή και Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας ΟΤΑ – Διασύνδεση με Κτηματολόγιο κ.ά.
  • Την ενίσχυση της ασφάλειας των ψηφιακών μας υπηρεσιών, μέσα απο την υλοποίηση του Μνημονίου για την Κυβερνοασφάλεια που υπογράψαμε με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.Την επέκταση του προγράμματος γρήγορης και δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο, σε όλους τους Δήμους της χώρας.
  • Με βάση τα παραπάνωΤο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. εξουσιοδοτεί το Δ.Σ.
  • Να εκτελέσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου
  • Να ενημερώσει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου για το περιεχόμενο του ψηφίσματος και το πλαίσιο διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης, με ορόσημο την ημερομηνία ψήφισης του προϋπολογισμού του 2025.
  • Να προχωρήσει με στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στην ενημέρωση της κοινής γνώμης της χώρας , για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης όπως αυτές ελήφθησαν στο Συνέδριο της Ρόδου.
  • Να επανεξετάσει και να επαναξιολογήσει την κατάσταση με βάση την πορεία εξέλιξης του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση.Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα οικονομικά, τα οποία περιλαμβάνονται στο ψήφισμά μας, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση όπως αυτή θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2025 και θα καθορίσουμε τη στάση μας για αγωνιστικές κινητοποιήσεις , με σκοπό τη διεκδίκηση για την υλοποίηση των θέσεων της ΚΕΔΕ.
  • Από το Συνέδριο της Ρόδου η Κ.Ε.Δ.Ε. βγαίνει για μια ακόμη φορά πιο ενωμένη και πιο δυνατή»αναφέρει η διοίκηση της ΚΕΔΕ στο τέλος του ψηφίσματος της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Παλλήνης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη :σύνδεση των ακινήτων της Παλλήνης στο δίκτυο αποχέτευσης Ενημερώνουμε τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων του Δήμου Παλλήνης ότι έχει υπογραφεί η…

 Για τις αλλαγές που προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος στο νέο εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας υποστήριξε: «Παρουσιάστηκε ένα νέο εκλογικό σύστημα…

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ήταν γεμάτη έντονες συζητήσεις και παρουσιάσεις που αφορούσαν τα κρίσιμα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης και της διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Οι εργασίες…