
Η καθημερινή κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να βελτιώσει την καρδιοαγγειακή υγεία
Μια καθημερινή κούπα χυμού πορτοκαλιού δεν προσφέρει μόνο αναζωογόνηση, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά χιλιάδες γονίδια που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση και τον μεταβολισμό. Τα οφέλη αυτά φαίνεται να ποικίλλουν ανάλογα με το σωματικό βάρος του ατόμου.
Μια νέα μελέτη για την επίδραση του χυμού πορτοκαλιού
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research, ερευνητές εξέτασαν πώς η χρόνια κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού επηρεάζει τα μεταγραφώματα των περιφερικών μονοπυρηνικών κυττάρων αίματος σε υγιείς ενήλικες. Ειδικότερα, μελέτησαν αν οι αντιδράσεις ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Η μελέτη αυτή ήταν παρέμβαση χωρίς ομάδα ελέγχου και οι ευρήματα δείχνουν συσχετίσεις χωρίς να αποδεικνύουν αιτιότητα.
Η σημασία των γονιδίων στην υγεία
Τι θα γινόταν αν ένα καθημερινό πρωινό μπορούσε να ρυθμίσει ήσυχα τα γονίδια που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια και τη φλεγμονή; Τα εσπεριδοειδή, και ειδικότερα ο χυμός πορτοκαλιού, περιέχουν φλαβονοειδή όπως η εσπεριδίνη και η ναρινγενίνη, που μπορεί να επηρεάσουν τον αγγειακό τόνο, τη διαχείριση των λιπιδίων και τη σήμανση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν ένα ποτήρι χυμού καθημερινά μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη βιολογία μας και αν το σωματικό βάρος επηρεάζει αυτή την αντίδραση.
Η μελέτη και τα αποτελέσματά της
Στη συγκεκριμένη μελέτη, συμμετείχαν 20 υγιείς ενήλικες (10 άνδρες και 10 γυναίκες, ηλικίας 21-36 ετών) χωρίς χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι κατανάλωναν 500 ml παστεριωμένου χυμού πορτοκαλιού καθημερινά για 60 ημέρες. Η κατανάλωση χωρίστηκε σε δύο δόσεις στο σπίτι, ενώ οι συμμετέχοντες απέφευγαν τα εσπεριδοειδή κατά τη διάρκεια της παρέμβασης. Η αίματος ελήφθη σε δύο χρονικά σημεία: στην αρχή (T0) και την ημέρα 60 (T60).
Η ανάλυση των μεταγραφωμάτων αποκάλυψε ότι η χρόνια κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού είχε σημαντική επίδραση: 3,790 ολιγονουκλεοτίδια παρουσίασαν αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων 1,705 γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες (κυρίως με μείωση), 66 μικροRNA και 19 μακροχρόνια μη κωδικοποιούμενα RNA. Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να έχει ευρύτερες επιδράσεις στην υγεία, αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται.














