
Η κατανάλωση υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυριών και κρέμας μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology® της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση τυριών και κρέμας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει άμεσα ότι αυτά τα τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο, οι συσχετίσεις που εντοπίστηκαν είναι ενδιαφέρουσες.
Τα χαρακτηριστικά των υψηλών λιπαρών προϊόντων
Τα τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά περιέχουν πάνω από 20% λιπαρά και περιλαμβάνουν ποικιλίες όπως το τσένταρ, το Μπρι και το Γκούντα. Από την άλλη, οι κρέμες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά περιέχουν 30-40% λιπαρά και περιλαμβάνουν κρέμα χτυπητή, διπλή κρέμα και κρέμα σφιχτή. Στα καταστήματα, αυτά τα προϊόντα συχνά αναφέρονται ως “ολόκληρης λιπαρότητας” ή “κανονικά”.
Σημαντικά ευρήματα της μελέτης
Η έρευνα, που περιλάμβανε 27,670 άτομα στη Σουηδία με μέση ηλικία 58 ετών στην αρχή της, παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για περίπου 25 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 3,208 άτομα ανέπτυξαν άνοια. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν την κατανάλωσή τους για μια εβδομάδα και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης ορισμένων τροφών τα προηγούμενα χρόνια.
Οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που κατανάλωναν 50 γραμμάρια ή περισσότερα από υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυριά καθημερινά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα από 15 γραμμάρια. Για παράδειγμα, 50 γραμμάρια τυριού ισοδυναμούν με περίπου δύο φέτες τσένταρ ή μισό φλιτζάνι τριμμένο τυρί. Στην ομάδα που κατανάλωνε περισσότερα τυριά, το 10% ανέπτυξε άνοια, ενώ στην ομάδα με χαμηλότερη κατανάλωση το ποσοστό ήταν 13%.
Μετά την προσαρμογή για ηλικία, φύλο, εκπαίδευση και συνολική ποιότητα διατροφής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα τυριά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Ειδικότερα, όσοι κατανάλωναν περισσότερα τυριά είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο για αγγειακή άνοια.
Συμπεράσματα και περιορισμοί της μελέτης
Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν χαμηλότερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα που κατανάλωναν περισσότερα τυριά, αλλά μόνο σε εκείνους που δεν φέρουν την παραλλαγή γονιδίου APOE e4, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο. Όσον αφορά την κρέμα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 20 γραμμάρια ή περισσότερα καθημερινά παρουσίασαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου.
Εντούτοις, δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις μεταξύ του κινδύνου άνοιας και της κατανάλωσης χαμηλών λιπαρών τυριών, κρέμας, γάλακτος ή βουτύρου. “Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι δεν είναι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα ίσα όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου”, δήλωσε η Δρ. Σονεστέντ.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι συμμετέχοντες προέρχονταν αποκλειστικά από τη Σουηδία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την γενικευσιμότητα των αποτελεσμάτων. Στη Σουηδία, τα τυριά καταναλώνονται συχνά ωμά, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως θερμαίνονται ή σερβίρονται με κρέας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να διεξαχθούν μελέτες και σε άλλες χώρες.
Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας, το Ίδρυμα Καρδιάς και Πνευμόνων Σουηδίας, το Ίδρυμα Κράφουρντ, το Ίδρυμα Μάγκνους Μπεργκβάλ και το Ίδρυμα Άλμπερτ Πόλσον.














