Η κατανάλωση υπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο προδιαβήτη

Η κατανάλωση υπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο προδιαβήτη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Metabolism αποκαλύπτει ότι η αύξηση της κατανάλωσης υπεξεργασμένων τροφίμων στους νέους ενήλικες με ιστορικό υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κινδύνου προδιαβήτη. Αυτή η κατάσταση μπορεί, με τη σειρά της, να προδιαθέσει τους νέους σε σοβαρές μεταβολικές διαταραχές.

Η ανησυχία για την υγεία των νέων

Ο προδιαβήτης έχει αναδειχθεί σε σοβαρό δημόσιο ζήτημα, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πρώιμη εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη αυτού εκτιμάται σε 17,9 ανά 100.000 νέους. Η παχυσαρκία θεωρείται κύριος παράγοντας κινδύνου για τον προδιαβήτη και τον διαβήτη τύπου 2, ενώ οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι σημαντικοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου.

Η σύνδεση με τα υπεξεργασμένα τρόφιμα

Τα υπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, συσκευασμένα σνακ, μαργαρίνη και λουκάνικα, είναι πλούσια σε θερμίδες και περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπαρών, ενώ είναι φτωχά σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από το μισό της συνολικής διατροφικής ενέργειας προέρχεται από αυτά τα τρόφιμα, τα οποία έχουν συνδεθεί με την αύξηση των καρδιομεταβολικών παθήσεων.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, περιλάμβανε 85 νέους ενήλικες ηλικίας 17 έως 22 ετών με ιστορικό υπερβολικού βάρους κατά την εφηβεία. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει προηγουμένως στη Μελέτη Υγείας Παιδιών στη Νότια Καλιφόρνια, υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση της διατροφής τους μέσω δύο 24ωρων αναφορών διατροφής και εξετάσεων για τη γλυκαιμική τους κατάσταση.

Ανησυχητικά ευρήματα

Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι μια αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων στην κατανάλωση υπεξεργασμένων τροφίμων σε διάστημα τεσσάρων ετών σχετίζεται με 51% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης προδιαβήτη και 158% υψηλότερο κίνδυνο για διαταραχή γλυκόζης. Επιπλέον, η αύξηση αυτή συνδέθηκε με σημαντική αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και με θετική, αν και μη στατιστικά σημαντική, συσχέτιση με τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) και το ποσοστό σωματικού λίπους.

Η μελέτη υπογραμμίζει την αρνητική επίδραση της κατανάλωσης υπεξεργασμένων τροφίμων στην ανάπτυξη του προδιαβήτη και στους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον, ιδιαίτερα σε νέους με ιστορικό παχυσαρκίας.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr