Η κατανάλωση τυριού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας

Η κατανάλωση τυριού και η άνοια

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, ερεύνησε την πιθανότητα ότι οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν τυρί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια. Η έρευνα αυτή, που βασίζεται σε δεδομένα από τον ιαπωνικό πληθυσμό ηλικίας 65 ετών και άνω, υποδεικνύει ότι οι καταναλωτές τυριού μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν τυρί. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως η επίδραση άλλων παραγόντων, παρά την προσαρμογή για πολλαπλές κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές μεταβλητές.

Η σημασία της διατροφής στην υγεία του εγκεφάλου

Η άνοια αποτελεί μια αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία για την υγεία, με προβλέψεις ότι θα επηρεάσει πάνω από 150 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050. Ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, μια από τις πιο γηρασμένες κοινωνίες παγκοσμίως, αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων με άνοια στην Ιαπωνία θα αυξηθεί από 4,4 εκατομμύρια το 2022 σε 5,8 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Αυτή η αυξανόμενη επιβάρυνση έχει σοβαρές συνέπειες για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τις οικογένειες των ατόμων που αντιμετωπίζουν γνωστική έκπτωση.

Ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη εστίασε στους ηλικιωμένους Ιάπωνες, οι οποίοι έχουν σχετικά χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Χρησιμοποιώντας μια παρατηρησιακή σχεδίαση, οι ερευνητές επιχείρησαν να προσδιορίσουν αν η συνήθης κατανάλωση τυριού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Στην έρευνα συμμετείχαν 26,408 άτομα, από τα οποία 10,180 πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής. Μετά την εφαρμογή της μεθόδου προσαρμογής για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, 7,914 συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, εκ των οποίων οι 3,957 ήταν καταναλωτές τυριού.

Η κατανάλωση τυριού ορίστηκε ως η κατανάλωση τυριού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, και η εμφάνιση άνοιας προσδιορίστηκε από νέες πιστοποιήσεις μακροχρόνιας φροντίδας που υποδεικνύουν άνοια κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου παρακολούθησης. Η κύρια ανάλυση χρησιμοποίησε ένα μοντέλο Cox για την εκτίμηση των αναλογιών κινδύνου και των διαστημάτων εμπιστοσύνης για την εμφάνιση άνοιας, συγκρίνοντας τους καταναλωτές με τους μη καταναλωτές τυριού.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr