Η κατανάλωση φυστικιών κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει τη γενετική αντίδραση του παιδιού στη γαλουχία

Η επίδραση της κατανάλωσης φυστικιών στην εγκυμοσύνη

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Science & Nutrition από ερευνητές του Πανεπιστημίου Syracuse στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξετάζει την επίδραση της κατανάλωσης φυστικιών κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία στη μεθυλίωση του DNA (DNAm) στα παιδιά. Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως η χολίνη και το φολικό οξύ, λειτουργούν ως δότες μεθυλίου και επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων, ενδεχομένως τροποποιώντας τα πρότυπα DNAm κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.

Σχέση διατροφής και γονιδιακής έκφρασης

Κακές διατροφικές συνήθειες κατά την εγκυμοσύνη έχουν συνδεθεί με αρνητικές επιγενετικές αλλαγές στους απογόνους, επηρεάζοντας γονίδια που σχετίζονται με την νευροανάπτυξη, τη ρύθμιση του μεταβολισμού και τη φλεγμονή. Η γαλουχία μπορεί να τροποποιήσει τη DNAm γονιδίων που σχετίζονται με το ενεργειακό μεταβολισμό και την ανάπτυξη. Ωστόσο, η κατεύθυνση και το μέγεθος αυτών των επιδράσεων εξαρτώνται από τη σύνθεση της διατροφής της μητέρας κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μέτρια κατανάλωση φυστικιών από τη μητέρα μπορεί να προστατεύει από την ευαισθησία στα φυστίκια. Παρ’ όλα αυτά, οι επιδράσεις της κατανάλωσης φυστικιών κατά την εγκυμοσύνη ή τη γαλουχία στη DNAm των απογόνων παραμένουν ελάχιστα κατανοητές.

Η μελέτη και τα ευρήματά της

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης φυστικιών από τις μητέρες κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία στη DNAm των απογόνων. Συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 2-7 ετών από την περιοχή του Syracuse, Νέα Υόρκη, που στρατολογήθηκαν από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2023. Τα παιδιά και οι γονείς ή κηδεμόνες τους συμμετείχαν σε προσωπική επίσκεψη για τη μελέτη. Οι γονείς συμπλήρωσαν δύο ερωτηματολόγια: το Εργαλείο Διατροφικής Αξιολόγησης για κάθε Προσχολικό Παιδί και τις Συνήθειες Διατροφής των Παιδιών.

Επιπλέον, η ομάδα συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με τη δημογραφία της οικογένειας, την κατανάλωση φυστικοβούτυρου και φυστικιών από τη μητέρα κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, την έκθεση του παιδιού σε αρνητικές εμπειρίες (π.χ. τραυματικά γεγονότα, διαζύγιο ή θάνατος στην οικογένεια) και τη διάρκεια της γαλουχίας. Συλλέχθηκαν επίσης δείγματα σάλιου από τα παιδιά (τουλάχιστον μία ώρα μετά το τελευταίο γεύμα) για ανάλυση μεθυλίωσης.

Η DNAm εξετάστηκε με τη μέθοδο Infinium MethylationEPIC V2.0 array (~930,000 probes) με την αφαίρεση διασταυρούμενων αντιδράσεων, κανονικοποίηση, εκτίμηση τύπων κυττάρων EpiDISH, διόρθωση ComBat και έλεγχο FDR. Η γραμμική παλινδρόμηση χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση των σχέσεων μεταξύ της κατανάλωσης φυστικιών από τις μητέρες κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, της φυλής του παιδιού, της διάρκειας της γαλουχίας και του οικογενειακού εισοδήματος με τη DNAm γονιδίων που σχετίζονται με τη νευροανάπτυξη και τη φλεγμονή.

Η μελέτη περιλάμβανε 35 παιδιά (μέση ηλικία 4.1 ετών, 54% αγόρια) με διάφορες φυλετικές κατατάξεις. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ήταν ≤ $10,000 για το 34% των συμμετεχόντων. Η διάρκεια της γαλουχίας κυμαινόταν από λιγότερο από ένα μήνα έως 15 μήνες. Περίπου το 71% και το 63.2% των μητέρων κατανάλωσαν και φυστίκια και φυστικοβούτυρο κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr