
Η κατανάλωση άπαχου βοείου κρέατος στη Μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη μικροβιακή ποικιλία
Μια νέα κλινική μελέτη αποκαλύπτει ότι η αντικατάσταση της αμερικανικής διατροφής με μια Μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει άπαχο βοδινό κρέας, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του TMAO και να ενισχύσει τη μικροβιακή ποικιλία στο έντερο. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της συνολικής ποιότητας της διατροφής σε σχέση με την ποσότητα του κρέατος.
Η έρευνα και τα ευρήματα
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δείχνει ότι οι Μεσογειακές διατροφές με μέτριες ποσότητες άπαχου βοείου κρέατος προσφέρουν καλύτερα οφέλη για τον μεταβολισμό και την υγεία του εντέρου σε σύγκριση με την τυπική αμερικανική διατροφή. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association.
Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, κυρίως λόγω της αύξησης των επιπέδων του TMAO στο αίμα. Αυτός ο μεταβολίτης παράγεται κατά τη διάρκεια της μεταβολικής διαδικασίας των ζωικών τροφών από τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και σχετίζεται με την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών.
Συγκριτική ανάλυση διατροφών
Αν και πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση βοείου κρέατος με την αύξηση παραγωγής TMAO, νέα στοιχεία από κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι η συμπερίληψη άπαχου, μη επεξεργασμένου κρέατος σε καρδιο-υγιεινές διατροφές δεν αυξάνει τα επίπεδα των συμβατικών παραγόντων κινδύνου για καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθύνσεις για τους Αμερικανούς, προτείνεται η κατανάλωση 737 γραμμαρίων κρέατος, πουλερικών και αυγών ανά εβδομάδα για μια διατροφή 2000 θερμίδων. Ωστόσο, η κλινική έρευνα δείχνει ότι μια Μεσογειακή διατροφή με υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (500 γραμμάρια την εβδομάδα) αυξάνει τα επίπεδα TMAO στο αίμα σε σύγκριση με χαμηλότερη κατανάλωση (200 γραμμάρια την εβδομάδα).
Η μελέτη και τα αποτελέσματά της
Για να εξετάσουν τις μεταβολικές και εντερικές επιδράσεις των Μεσογειακών διατροφών με διαφορετικές ποσότητες άπαχου βοείου κρέατος, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη. Συγκρίθηκαν οι επιδράσεις τριών Μεσογειακών διατροφών με 14, 71 και 156 γραμμάρια άπαχου κρέατος ανά ημέρα, με μια τυπική αμερικανική διατροφή που περιλάμβανε 71 γραμμάρια βοείου κρέατος ανά ημέρα.
Συνολικά, 30 υγιείς συμμετέχοντες συμμετείχαν στη μελέτη, καταναλώνοντας κάθε διατροφή για τέσσερις εβδομάδες, με τουλάχιστον μία εβδομάδα αποχής μεταξύ των διατροφών. Τα δείγματα αναλύθηκαν πριν και στο τέλος κάθε περιόδου διατροφής.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση Μεσογειακής διατροφής με 14 και 71 γραμμάρια άπαχου βοείου κρέατος ημερησίως σχετίζεται με μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων στο έντερο σε σύγκριση με την τυπική αμερικανική διατροφή. Αντίθετα, η διατροφή με 156 γραμμάρια δεν παρουσίασε σημαντική αύξηση της ποικιλίας.
Επιπλέον, οι Μεσογειακές διατροφές με 14 και 71 γραμμάρια άπαχου κρέατος αντίστοιχα, οδήγησαν σε σημαντική μείωση των επιπέδων TMAO στο αίμα και τα ούρα σε σύγκριση με την αμερικανική διατροφή.
Συμπερασματικά, η μελέτη αναδεικνύει τη σύνθετη σχέση μεταξύ της διατροφής, της μικροβιακής ποικιλίας και των επιπέδων TMAO, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιλογής διατροφικών προτύπων για την καρδιοαγγειακή υγεία.














