
Η κατανάλωση αλκοόλ και ο καρκίνος του στόματος στην Ινδία
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμη και μια χαμηλή καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, μόλις 9 γραμμάρια ή περίπου ένα τυπικό ποτό, συνδέεται με 50% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος στην Ινδία. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Global Health, δείχνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από το τοπικά παρασκευασμένο αλκοόλ.
Στοιχεία για τον καρκίνο του στόματος στην Ινδία
Ο καρκίνος του στόματος είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου στην Ινδία, με περίπου 143,759 νέα κρούσματα και 79,979 θανάτους ετησίως. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι δείκτες της νόσου έχουν αυξηθεί σταθερά, φτάνοντας σχεδόν τα 15 κρούσματα ανά 100,000 άνδρες στην Ινδία. Η κύρια μορφή καρκίνου του στόματος αφορά την μαλακή ροζ επένδυση των παρειών και των χειλιών, με λιγότερο από το 43% των ασθενών να επιβιώνουν για 5 ή περισσότερα χρόνια.
Η σύνδεση αλκοόλ και καπνού
Καθώς η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση καπνού συχνά συνυπάρχουν, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν είναι σαφές πόσο κάθε παράγοντας συμβάλλει ξεχωριστά στον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, ειδικά σε μια χώρα όπου η χρήση καπνού χωρίς καπνισμό είναι διαδεδομένη. Επιπλέον, οι επιδράσεις του τοπικά παρασκευασμένου αλκοόλ, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις αγροτικές κοινότητες, δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς.
Η μελέτη και τα ευρήματα
Για να εξετάσουν τη σύνδεση αυτή, οι ερευνητές συνέκριναν 1,803 άτομα με επιβεβαιωμένο καρκίνο του στόματος και 1,903 τυχαία επιλεγμένα άτομα χωρίς τη νόσο, από πέντε διαφορετικά κέντρα μελέτης, μεταξύ 2010 και 2021. Οι συμμετέχοντες, κυρίως ηλικίας 35 έως 54 ετών, κλήθηκαν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια, τη συχνότητα και τον τύπο του αλκοόλ που κατανάλωναν.
Ανάμεσα στους ασθενείς, 1,019 δήλωσαν ότι δεν κατανάλωναν αλκοόλ, σε σύγκριση με 1,420 στους ελέγχους. Αντίθετα, 781 από τους ασθενείς παραδέχθηκαν ότι έπιναν αλκοόλ, σε σύγκριση με 481 στους ελέγχους. Οι περιπτώσεις είχαν μεγαλύτερη μέση διάρκεια καπνίσματος (περίπου 21 χρόνια) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (18 χρόνια).
Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος, με τα τοπικά παρασκευασμένα ποτά να συνδέονται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ, οι κίνδυνοι αυξάνονται κατά 68% για τους καταναλωτές αλκοόλ, φτάνοντας το 72% για εκείνους που προτιμούν διεθνώς αναγνωρισμένα ποτά και το 87% για τους λάτρεις των τοπικών ποτών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και η κατανάλωση λιγότερων από 2 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πάνω από το 10% των περιπτώσεων καρκίνου του στόματος στην Ινδία (σχεδόν 11.5%) οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ, με ποσοστά να φτάνουν το 14% σε περιοχές με υψηλή επίπτωση της νόσου, όπως το Meghalaya, το Assam και το Madhya Pradesh.














