Η επιστήμη αποκαλύπτει γιατί το μαύρο ρύζι αξίζει μια θέση στη διατροφή μας

Η επιστήμη αποκαλύπτει γιατί το μαύρο ρύζι αξίζει μια θέση στη διατροφή μας

Μια φορά καιρό, το μαύρο ρύζι ήταν προνόμιο των αυτοκρατόρων, αλλά σήμερα επιστρέφει δυναμικά ως μια φυσική επιλογή για την ενίσχυση των αντιοξειδωτικών, τη στήριξη του μεταβολισμού και την προώθηση μιας νέας γενιάς υγιεινών, φυτικών τροφών.

Τα οφέλη του μαύρου ρυζιού

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition εξετάζει τα οφέλη για την υγεία, τις βιομηχανικές εφαρμογές και την θεραπευτική δυναμική του μαύρου ρυζιού (Oryza sativa L.). Σημειώνεται ότι περίπου το μισό της παγκόσμιας πληθυσμιακής βάσης στηρίζεται στο ρύζι ως βασική τροφή. Καλλιεργείται σε πάνω από 100 χώρες και αποτελεί το κύριο διατροφικό προϊόν σε τουλάχιστον 15 χώρες στον Ειρηνικό και την Ασία, 10 χώρες στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική, καθώς και σε μία χώρα στη Βόρεια Αφρική.

Η θρεπτική αξία του μαύρου ρυζιού

Το μαύρο ρύζι, γνωστό και ως «απαγορευμένο ρύζι», «μωβ ρύζι», «αυτοκρατορικό ρύζι» και «παράδεισος ρύζι», είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, με τα επίπεδα ανθοκυανίνης να ξεπερνούν αυτά των μύρτιλων. Η ανάγκη για καλύτερες διατροφικές επιλογές, προκειμένου να υποστηριχθεί η αυξανόμενη παγκόσμια πληθυσμιακή βάση, έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη ζήτηση για φυτικές τροφές. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές συνοψίζουν τα οφέλη για την υγεία, τις βιομηχανικές εφαρμογές και την θεραπευτική δυναμική του μαύρου ρυζιού.

Η φλούδα του μαύρου ρυζιού περιέχει πάνω από 80% των βιοδραστικών ενώσεων, και οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή είναι υπεύθυνη για τα θρεπτικά οφέλη του. Οι διατροφικές αναλύσεις έχουν αποκαλύψει ότι, εκτός από τους μακροθρεπτικούς παράγοντες, το μαύρο ρύζι περιέχει απαραίτητα αμινοξέα (όπως τρυπτοφάνη και λυσίνη), μέταλλα και βιταμίνες.

Θεραπευτικές ιδιότητες και προοπτικές

Το μαύρο ρύζι περιέχει σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου, σεληνίου και σιδήρου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των αντιοξειδωτικών ενζύμων. Επίσης, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και β-καροτένιο. Οι φαινολικές ενώσεις του περιλαμβάνουν κουερσετίνη, φερουλικό οξύ, ρουτίνη, σιρίνγκικο οξύ και p-κουμαρικό οξύ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ανθοκυανίνες του μαύρου ρυζιού έχουν βρεθεί ότι ενισχύουν την αποβολή στερολών μέσω των κοπράνων και αναστέλλουν την απορρόφηση χοληστερόλης.

Η αντιδιαβητική δράση του μαύρου ρυζιού έχει αποδοθεί στην αναστολή των ενζύμων που υδρολύουν τους υδατάνθρακες και στην καταστολή των εντερικών μεταφορέων γλυκόζης, γεγονός που μειώνει τις αιχμές γλυκόζης μετά τα γεύματα. Οι μελέτες έχουν δείξει βελτιώσεις στη γλυκαιμική ρύθμιση σε ποντίκια με διαβήτη μετά τη χορήγηση εκχυλισμάτων μαύρου ρυζιού.

Οι ανθοκυανίνες, όπως η κυανιδίνη-3-γλυκοζίτη (C3G), έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη δραστηριότητα της σουπεροξειδικής δισμουτάσης, αναστέλλουν την οξείδωση των λιπιδίων και προκαλούν υπογλυκαιμικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η βιοδιαθεσιμότητα των ανθοκυανινών στους ανθρώπους είναι γενικά χαμηλή, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τη μετάφραση αυτών των αποτελεσμάτων σε κλινικά αποτελέσματα.

Συνολικά, το μαύρο ρύζι φαίνεται να έχει σημαντική θεραπευτική δυναμική, και οι ερευνητές προτείνουν ότι η ενσωμάτωσή του στη διατροφή μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr