Η εξέγερση του Πολυτεχνείου 47 χρόνια μετά – Τα μηνύματα είναι ακόμη ζωντανά

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου 47 χρόνια μετά – Τα μηνύματα είναι ακόμη ζωντανά

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου 47 χρόνια μετά – Τα μηνύματα είναι ακόμη ζωντανά

||

  Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το πρώτο σε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην πτώση της. 
 

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Νοεμβρίου του 1973 όταν φοιτητές του ιδρύματος αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους διεκδικώντας περισσότερες ελευθερίες. Οι εξεγερμένοι φοιτητές οχυρώθηκαν στο εμβληματικό κτήριο της οδού Πατησίων και έστησαν έναν ραδιοφωνικό σταθμό προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά τους πέρα από τα κάγκελα της πύλης. Έχοντας την τεχνογνωσία από τις σπουδές τους, οι φοιτητές δεν χρειάστηκαν παρά μόνο μερικές ώρες για να κατασκευάσουν τον πομπό του σταθμού στα εργαστήρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων. 
  

«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!» ήταν τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν από τον σταθμό από τις φωνές της Μαρίας Δαμανάκη, του Δημήτρη Παπαχρήστου και του Μίλτου Χαραλαμπίδη. «Λαέ της Ελλάδας, το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού μας αγώνα ενάντια στη δικτατορία και για τη δημοκρατία». Ακολούθησαν δυο ημέρες αγώνα αλλά και αγωνίας καθώς χουντικοί νεολαίοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο Πολυτεχνείο για να περιοριστούν όμως από ομάδες περιφρούρησης. 
 
Ο αγώνας των φοιτητών άγγιξε τις καρδιές της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών που συντόνιζαν τους ραδιοφωνικούς τους δέκτες στη συχνότητα της εκπομπής του φοιτητικού σταθμού. Τα γεγονότα δεν είχαν αφήσει ασυγκίνητες ούτε τις μικρότερες ηλικίες. Και ήταν τόσο έντονα που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη τους: «Θυμάμαι τον ραδιοφωνικό σταθμό, τις συζητήσεις στο σπίτι για τα τανκς στους δρόμους, τη μητέρα μου να λέει πως πρέπει να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά» λέει σήμερα πανεπιστημιακός που τότε ήταν μόλις επτά ετών. 
 
Φαίνεται πως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, κι ενώ το καθεστώς υποτίθεται πως διαπραγματευόταν την ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από τον χώρο του Πολυτεχνείου, αποφασίστηκε η επέμβαση του στρατού με ένα από τρία τανκς που είχαν παραταχθεί έξω από την πύλη να εφορμά και να γκρεμίζει την κεντρική πύλη. Οι φοιτητές καλούσαν τους στρατιώτες από τον σταθμό τους να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους. Ο εκφωνητής απήγγειλε τον Εθνικό Ύμνο, ενώ το ίδιο έκαναν και οι φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό προαύλιο.
 
Μια ομάδα ενόπλων των ειδικών δυνάμεων θα αναλάμβανε στη συνέχεια να απομακρύνει τους φοιτητές από το Πολυτεχνείο από την πύλη της οδού Στουρνάρη. Κατά την έξοδό τους οι φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με τη βία της αστυνομίας, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ από γειτονικές ταράτσες και πράκτορες της ΚΥΠ καταδίωκαν τους εξεγερθέντες. Λίγο αργότερα θα συλλαμβάνονταν και οι εκφωνητές που έως τότε είχαν παραμείνει στο πόστο τους. Τα πυρά θα συνεχίζονταν για ώρες. Η ηρωική εξέγερση των φοιτητών βάφτηκε στο αίμα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, θέτει από την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, και για όσο διάστημα χρειαστεί, τις υπηρεσίες του σε ετοιμότητα λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, με βάση τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.Αναλυτικά:Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων ενεργοποιεί την 24ωρη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών, προσφέροντας στους άστεγους συμπολίτες μας προστασία από το ψύχος.Οι ομάδες StreetWork με συνεχείς βάρδιες θα επιχειρούν στους δρόμους της πόλης, μοιράζοντας ζεστό τσάι, τρόφιμα, είδη ρουχισμού και κουβέρτες. Παράλληλα, θα υπάρχει ενημέρωση για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους, καθώς και άμεση υποστήριξη σε όσους χρειάζονται βοήθεια για τη μεταφορά τους στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων επί των οδών Αχαρνών και Λιοσίων. Η δομή θα παραμείνει ανοιχτή, παρέχοντας ασφαλή διαμονή, σίτιση και βασικές υπηρεσίες φροντίδας, καλύπτοντας τις ανάγκες των φιλοξενούμενων.Επί 24ωρου βάσεως θα λειτουργεί και το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.). Όσοι εντοπίσουν συμπολίτη μας που διαμένει στο δρόμο, μπορούν να καλέσουν στο 210-5246515/6 εσωτ. 0, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, ώστε οι ομάδες StreetWork να παρέμβουν άμεσα. Αναφορές για σημεία, όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο).

Προτεραιότητα λέει ο Δήμαρχος Παλλήνης Χρήστος Αηδόνης είναι τα σχέδια πόλης Κλιμάκιο της διεύθυνσης χωρικού σχεδιασμού της περιφέρειας Αττικής με επικεφαλής την διευθύντρια κ. Εύα Μικράκη και τους Λουκία Λάσκαρη, Κανέλλα Σύρου,…

Σε ισχύ τέθηκε ο νέος «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου» που ρυθμίζει ολοκληρωμένα τον τρόπο σύγκλισης των Συμβουλίων στις δεκατρείς (13) Περιφέρειες της Χώρας, καθώς και της αποτελεσματικής και ουσιαστικής…